μαξίμου-για-αξιολόγηση-στο-δημόσιο-εμ-130084
ΔΗΜΟΣΙΟ | 13.01.2016 | 21:41

Μαξίμου για αξιολόγηση στο Δημόσιο: Εμείς είμαστε οι μεταρρυθμιστές – “Φωτογραφίζει” τον Μητσοτάκη ως “υπουργό των απολύσεων” και “ρουσφετολόγο”

Την προσπάθεια αποδόμησης του μεταρρυθμιστικού προφίλ του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη από το Δημόσιο, όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr, ξεκίνησε το Μέγαρο Μαξίμου. Έτσι σε non paper με αφορμή το ν/σ για την αξιολόγηση που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, “φωτογραφίζει” τον κ. Μητσοτάκη χαρακτήρίζοντας  το σύστημα αξιολόγησης που προσπάθησε να επιβάλει “τιμωρητικό, σχεδιασμένο για μαζικές απολύσεις και υπηρεσιακούς εκβιασμούς στο δημόσιο”. Παράλληλα κατηγορεί την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, βάζοντας στο κάδρο και τον σημερινό αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι:

  • Διαμοίρασε τις υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις με αναλογικά ποσοστά ανάμεσα στα κυβερνητικά κόμματα, χωρίς καν να το κρύβει. (Το περίφημο 4-2-1)
  • Ελάχιστες εβδομάδες πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 προσπάθησε να καταστήσει πρακτικά αμετακίνητους τους διοικητές, που με καθαρά κομματικά κριτήρια είχε διορίσει σε δημόσιους οργανισμούς.

Tην επίθεση στον Κ. Μητσοτάκη αναμένεται να συνεχίσει σήμερα (στις 11.30 το πρωί) κατά την ομιλία του με τίτλο: «Δημόσια Διοίκηση, Δημοκρατική Διακυβέρνηση και Κοινωνική Αλληλεγγύη» στην Εθνική Σχολή Δημόσιας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

Εμείς είμαστε οι μεταρρυθμιστές!

Μάλιστα, θέτει σε αντιπαράθεση τη σημερινή πολιτική της κυβέρνησης που, όπως λέει έχει “διαφορετική αντίληψη για τον Δημόσιο Τομέα που εισάγεται με την συγκεκριμένη μεταρρύθμιση και που προωθεί την αξιοκρατία και την πλήρη αποκομματικοποίηση”.

Κατά το Μέγαρο Μαξίμου  “η κυβέρνηση ολοκληρώνει και καταθέτει άμεσα το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση. Με την πρωτοβουλία αυτή ανατρέπεται ένα καθεστώς παθογένειας, αντιπαραγωγικότητας, πελατειακών σχέσεων, το οποίο κυριάρχησε για δεκαετίες στον Δημόσιο Τομέα, με ευθύνη των κομμάτων του παραδοσιακού δικομματισμού.

Βασικοί άξονες της μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση είναι:

Α. Ο νέος τρόπος επιλογής ανώτερων στελεχών για την κάλυψη διοικητικών θέσεων αυξημένης ευθύνης  μέσα από το Εθνικό Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης.

Β. Το νέο σύστημα αξιολόγησης προσωπικού και δομών της Δημόσιας Διοίκησης, με στόχο την βελτίωση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας των υπηρεσιών του Δημοσίου.

Γ. Το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, με βάση αντικειμενικά προσόντα και μόνο.

Στο ίδιος μήκος κινήθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη η οποία μίλησε για «μια ριζοσπαστική προοδευτική Διοικητική Μεταρρύθμιση που δεν τόλμησαν κυβερνήσεις που όμνυαν είτε στον δήθεν εκσυγχρονισμό είτε στη δήθεν επανίδρυση του κράτους», αφήνοντας αιχμές για τις κυβερνήσεις Σημίτη, Καραμανλή.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση που αρχικά ήταν να κατατεθεί την περασμένη Δευτέρα, πρόκειται να εισαχθεί προς συζήτηση στη Βουλή πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα.

Αναλυτικά το σχέδιο νόμου για την αξιολόγηση του προσωπικού στο δημόσιο, το οποίο δεν θα έχει σοβαρές  αλλαγές σε σχέση με το αρχικό κείμενο, ωστόσο αναμένεται να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, περιλαμβάνει:

Στο πρώτο κεφάλαιο  καθορίζεται η σύσταση Εθνικού ηλεκτρονικού Μητρώου (θα τηρείται στο ΑΣΕΠ) για την κάλυψη διοικητικών θέσεων αυξημένης ευθύνης στο Δημόσιο.

Το δεύτερο κεφάλαιο του σχεδίου νόμου εισάγει διατάξεις για τον νέο τρόπο επιλογής Γενικών Γραμματέων, αναπληρωτών Γενικών Γραμματέων και Ειδικών Γραμματέων στα Υπουργεία.

Στο τρίτο κεφάλαιο καθορίζεται το νέο σύστημα  αξιολόγησης του προσωπικού στο δημόσιο στη βάση σημαντικών παραμέτρων όπως τα τυπικά και ουσιαστικά  προσόντα του κάθε υπαλλήλου, οι εκθέσεις αξιολόγησης των προϊσταμένων του, ενώ στην τελική του αξιολόγηση  θα προσμετράται, για πρώτη φορά, η βαθμολόγησή του από υφισταμένους του αλλά και τυχόν παρατηρήσεις πολιτών για το έργο που επιτελείται στην υπηρεσία όπου υπηρετεί.

Με διατάξεις στο τέταρτο  κεφάλαιο του σχεδίου νόμου εισάγονται διαδικασίες που καθιερώνουν νέο τρόπο επιλογής των προϊσταμένων στο δημόσιο (τμηματάρχες, διευθυντές, γενικοί διευθυντές).

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ