Μανιτάκης: Τα μέτρα κατά επίορκων προστατεύουν τους καλούς υπαλλήλους

«Τα μέτρα που λάβαμε για απομάκρυνση όσων δημόσιων υπαλλήλων αμαυρώνουν την εικόνα της δημόσιας διοίκησης, αποσκοπούν στην προστασία του κύρους της τεράστιας πλειοψηφίας των έντιμων, των άξιων και ικανών», τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, αποσαφηνίζοντας ότι η νομοθεσία προβλέπει αργία για όποιον παραπέμπεται με αμετάκλητη απόφαση για κακούργημα.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Βούτση, ο κ. Μανιτάκης απέκρουσε τον ισχυρισμό ότι μπορεί να τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία ένας δημόσιος υπάλληλος με απλή δίωξη για οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα. Τόνισε, δε, ότι δεν είναι δυνατό να παραμένει στην υπηρεσία υπάλληλος που έχει παραπεμφθεί αμετάκλητα για κακουργηματικές πράξεις, όπως είναι η πλαστογραφία, απάτη, υπεξαίρεση, κατάχρηση, δωροδοκία, προσβολή της γενετήσιας ελευθερίας κ.ά.

Βρούτσης: Η κυβέρνηση δημιουργεί κοινωνικό αυτοματισμό κατά των δημόσιων υπαλλήλων

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε «αλλαγή της νομοθετικής διάταξης, με βάση την οποία η καταγγελία για παράβαση καθήκοντος οδηγεί σε αυτοδίκαιη αργία και στον προθάλαμο πιθανότατης απόλυσης», επισημαίνοντας ότι δημιουργήθηκε αρνητικό κλίμα στους κόλπους της δημόσιας διοίκησης και υπάρχουν ψηφίσματα από τις οργανώσεις. Ο κ. Βούτσης ανέφερε, επίσης, ότι καθημερινά τα δελτία ειδήσεων, σαν επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης, επιδίδονται σε ένα μπαράζ για να δημιουργούνται συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων. «Υπάρχει επικοινωνιακό μπαράζ και πογκρόμ. Με ποια δημοσιοϋπαλληλία θα προχωρήσουμε όταν απαξιώνεται συνεχώς; Πρέπει να υπάρχει η υπερηφάνεια. Δεν μπορεί κανείς δόλιος να οδηγήσει έναν δημόσιο υπάλληλο στην εφεδρεία και την απόλυση», είπε χαρακτηριστικά.

Μανιτάκης: Υστερία του Τύπου με τους επίορκους

«Δεν θα απολογηθώ για την υστερία του Τύπου για την οποία δεν έχω καμία ευθύνη, ούτε θεσμική, ούτε πολιτική. Ποτέ εγώ δεν ανέφερα τη λέξη “επίορκοι υπάλληλοι”. Τέτοιο φόβο εγώ δεν δημιούργησα», απάντησε ο κ. Μανιτάκης, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει και η αντιπολίτευση να προσέχει να μην εντείνει, να μην παίζει το παιχνίδι της τρομοκρατίας και του φόβου και να μην δημιουργεί -με τις ερωτήσεις- μεγαλύτερο πανικό από αυτόν που δημιουργούν τα ΜΜΕ. «Με αυτούς τους όρους που χρησιμοποιείτε, ρίχνετε νερό στο μύλο της τρομοκρατίας», ανέφερε ο υπουργός απευθυνόμενος στον κ. Βούτση.

Καταλήγοντας, ο υπουργός τόνισε πως υπήρχε μια κατάσταση ανοχής και ατιμωρησίας και υπογράμμισε ότι πρέπει να λάβουμε όλα τα μέτρα για να δείξουμε ότι αυτοί που παραβαίνουν το νόμο για ίδιον όφελος και έχουν παραπεμφθεί με αμετάκλητη απόφαση για να δικαστούν, ώσπου να δικαστούν θα μπορούσαν να απομακρυνθούν προσωρινά από την υπηρεσία τους. «Αν δεν πάρουμε μέτρα να αποκατασταθεί η συναίσθηση της πειθαρχικής ευθύνης, αν δεν δείξει η δημόσια διοίκηση ότι αξίζει της τιμής των πολιτών, δεν μπορεί να υπερηφανευόμαστε. Και δεν το κάνουμε, όταν πάση θυσία ανεχόμαστε την ατιμωρησία και με το να μην στιγματίζονται εγκληματικές πράξεις», προσέθεσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:
ΔΗΜΑΡ: Να μην πληρώνονται επίορκοι και καταδικασμένοι υπάλληλοι
Πέντε χρόνια μετά, αποτάχθηκαν Κορκονέας και Σαραλιώτης
Απολύθηκαν δύο επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι
Δημόσιο: Καταβάλει μισθό και στον Σαξώνη!

Δημόσιο: Μισθό λάμβαναν και οι επίορκοι του ΙΚΑ Καλλιθέας μέχρι την οριστική παύση
Στην «ουρά» 3.500 επίορκοι, 2.000 διώκονται και ποινικά
Δημόσιο: Έρχονται νέες απολύσεις «επίορκων» με… Μετρό
Ύστερα από 11 χρόνια, απολύθηκε επίορκος υπάλληλος

Τρόικα: Απολύστε 7.000 επίορκους τώρα!
Τσίπρας: Φουσκώνουν το θέμα των επίορκων για να κάνουν απολύσεις
Κουβέλης: Οι επίορκοι θα απολυθούν όπως προβλέπει ο νόμος
ΣΥΡΙΖΑ: Πρόσχημα για απολύσεις στο δημόσιο η αλλαγή του πειθαρχικού δικαίου
ΣΥΡΙΖΑ: Να φύγουν οι επίορκοι με αντικειμενικές διαδικασίες
ΔΗΜΑΡ: Οι επίορκοι έπρεπε να είχαν απολυθεί… προχθές!

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΣΥΡΙΖΑ, ΒΡΟΥΤΣΗΣ, ΕΠΙΟΡΚΟΙ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ, ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!