μανιτάκης-στουρνάρας-η-προσυνταξιοδ-280378
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 22.08.2012 | 15:30

Μανιτάκης-Στουρνάρας: Η προσυνταξιοδοτική ωρίμανση έρχεται, η εφεδρεία… φεύγει

Δε θα επιμείνουμε και δε θα κολλήσουμε σε λέξεις που μας… χωρίζουν, αλλά σε διαδικασίες που μας ενώνουν. Αυτό υπογράμμισαν, μετά τη συνάντησή τους*, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ερωτηθέντες για το θέμα της εφεδρείας και την εφαρμογή της. Μάλιστα, σύμφωνα με τους δύο υπουργούς, αυτό που βγήκε σήμερα είναι πως από την εξέταση των δεδομένων που έκαναν σήμερα είδαν πως ο στόχος των λιγότερο 150.000 δημόσιων υπαλλήλων μέχρι το 2015 επιτυγχάνεται, και μάλιστα πιθανότατα να ξεπερνιέται και ο στόχος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από την κυβέρνηση και τους συναρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να ξεπεραστεί και ο «σκόπελος» της ΔΗΜΑΡ* στο θέμα της εφεδρείας, προωθούν σχέδιο για να δοθούν κίνητρα στους υπαλλήλους να βγουν στη σύνταξη άμεσα, π.χ., μέσα από την εξαγορά πλασματικών χρόνων, ήτοι με συνταξιοδοτική ωρίμανση, κάτι στο οποίο δεν είναι αρνητική η ΔΗΜΑΡ. Ο, δε, υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ερωτηθείς σχετικά, είπε πως εξετάζεται και αυτό το σενάριο, της συνταξιοδοτικής ωρίμανσης. Αυτό, πάντως, που δε διευκρίνισαν, στην περίπτωση που εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, θα είναι υποχρεωτικό ή εθελοντικό μέτρο.

Πάντως, «τι θα γίνει με αυτούς που θα αξιολογηθούν αρνητικά, θα απολυθούν, θα παραμείνουν στο Δημόσιο;» απέφυγαν επί της ουσίας να απαντήσουν. Ο υπουργός Οικονομικών, αν και δε μίλησε καθαρά για άμεσες απολύσεις, είπε απλώς ότι υπάρχουν νόμοι που προβλέπουν τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους δύο υπουργούς, αυτό που βγήκε σήμερα είναι πως από την εξέταση των δεδομένων που έκαναν σήμερα είδαν πως ο στόχος των λιγότερο 150.000 δημόσιων υπαλλήλων μέχρι το 2015 επιτυγχάνεται, και μάλιστα πιθανότατα να ξεπερνιέται και ο στόχος.

Όπως σημείωσαν, σκοπός τους είναι το μικρότερο και αποδοτικότερο Δημόσιο και θα το πετύχουν μέσα της αξιολόγησης των δομών και του προσωπικού, μια αξιολόγηση που θα αποφέρει μείωση μισθολογικής δαπάνης και λειτουργικών δαπανών. Δε σας λέμε κάτι καινούργιο, σημείωσε επιπλέον ο Α. Μανιτάκης, για να συμπληρώσει ότι είναι όλα όσα κατά καιρούς έχει εξαγγείλει το υπουργείο και ήδη τρέχουν, δηλ. αξιολόγηση των δομών έως το τέλος του χρόνου και αξιολόγηση προσωπικού με το νέο χρόνο – εκτός αν επισπευθεί.

Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη των δύο υπουργείων, για το τρέχον έτος ισχύει ο στόχος της μείωσης του προσωπικού του Δημοσίου κατά 15.000 άτομα, αλλά με φυσική ροή αποχωρήσεων, ενώ τίθενται και στόχοι ανά έτος, έως το 2015.

Κυβερνητικοί παράγοντες επισήμαναν ότι όλα τίθενται υπό την αίρεση της έγκρισης από την τρόικα, οι επικεφαλής της οποίας επανέρχονται στην Αθήνα στις 5 Σεπτεμβρίου (την προσεχή Δευτέρα, 27 Αυγούστου, έρχεται το τεχνικό κλιμάκιο).

Παράλληλα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών άφηναν εκ νέου «ανοικτό» το ζήτημα της περικοπής κατά 12% εφέτος στα ειδικά μισθολόγια και των μάχιμων ένστολων. «Μόνον με ισοδύναμα μέτρα από τα αρμόδια υπουργεία θα διασωθούν εφέτος τα ειδικά μισθολόγια των μάχιμων ένστολων», τόνιζαν χαρακτηριστικά.


* εδώ.

** εδώ.