Δημόσιο: Μετακίνηση 12.500 υπαλλήλων έως τον Ιούνιο

«Από τώρα γίνεται ο προγραμματισμός και η τεχνική προετοιμασία ώστε να είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε, να υπολογίσουμε τις 12.500 μετακινήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013», δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο, ο οποίος προανήγγειλε ότι επίκειται άμεσα η προκήρυξη για την κάλυψη των κενών θέσεων.

«Αυτός ο προγραμματισμός γίνεται με τρόπο συστηματικό, ενώ αυτή τη φορά θα έχει προηγηθεί και η αξιολόγηση. Πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους, όλο αυτό το πρόγραμμα της κινητικότητας θα είναι ένα πρόγραμμα βασικό, συστηματικό και θα γίνεται σε πάγια βάση με τα κριτήρια της αντικειμενικότητας που παρέχει το ΑΣΕΠ», συμπλήρωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Πάντως, όπως τόνισε, «σε ό,τι αφορά το Πρόγραμμα Κινητικότητας, έχουμε ήδη συγκεντρώσει τις ανάγκες, τα κενά των υπουργείων, τα έχουμε επεξεργαστεί και τις προσεχείς ημέρες θα βγει και η ανακοίνωση του υπουργείου, η οποία θα καλεί τις υπηρεσίες και στη συνέχεια τους υπαλλήλους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα να συμπληρώσουν τις αιτήσεις, για να μεταφερθούν στις νέες θέσεις τους».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Α. Μανιτάκης παρουσίασε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τα δύο πρώτα οργανογράμματα που εγκρίθηκαν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, αυτά του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του ΥΠΕΚΑ. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το οργανόγραμμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι οργανικές μονάδες μειώνονται από 219 σε 75, μείωση που ανέρχεται σε ποσοστό 65,75%. Το δημοσιονομικό όφελος από την υλοποίηση των μεταρρυθμιστικών δράσεων, το οποίο θα προέλθει κυρίως από εξοικονομήσεις στην κτηριακή υποδομή και στα μισθώματα κτηρίων, στις λειτουργικές δαπάνες και στις πρόσθετες απολαβές εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθει στο πόσο των 7 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια, συζητήθηκαν οι Εκθέσεις Αξιολόγησης των υπολοίπων υπουργείων, οι οποίες βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο καθώς αναμένεται η παρουσίασή τους προς έγκριση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης το οποίο θα συνεδριάσει εντός των επομένων ημερών. Ακολούθως, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η διαδικασία αξιολόγησης των ικανοτήτων και της επάρκειας του προσωπικού, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του 2013, υπό την ευθύνη και εγγύηση του ΑΣΕΠ. Παράλληλα, ο Α. Μανιτάκης παρουσίασε στον Β. Βενιζέλο τα επόμενα βήματα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τονίζοντας ότι η κινητικότητα, η οποία θα οδηγήσει στην ορθολογική ανακατανομή του προσωπικού, είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του δημόσιου τομέα καθώς ο μεγάλος αριθμός αποχωρήσεων και οι περιορισμοί στις προσλήψεις πρέπει να αντιμετωπισθούν χωρίς να μειωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών του κράτους προς τον πολίτη.

Κλείνοντας, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εστίασε στην ανάγκη για εθνική συνεννόηση και την σημασία της στενής συνεργασίας που έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα οι τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες που στηρίζουν την Κυβέρνηση και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για την αποφασιστική και δημιουργική συμβολή που έχει στις μεταρρυθμίσεις.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως τώρα που είναι ασφαλέστερο το δημοσιονομικό πλαίσιο και το έδαφος πιο εύφορο, τώρα είναι και η κατάλληλη περίοδος για μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές. Ολοκληρώνοντας σημείωσε, πως το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την Διοικητική Μεταρρύθμιση (εδώ για το τι είπε αναλυτικά ο Β. Βενιζέλος).

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΝΙΤΑΚΗ
Είχαμε μία συνάντηση εργασίας πολύ ουσιαστική και πολύ γόνιμη. Ενημερώσαμε τον πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τους βουλευτές της κοινοβουλευτικής του ομάδας για την πορεία της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για τους βασικούς στόχους και την μέθοδο που ακολουθήσαμε. Ενημερώσαμε σχετικά με την αξιολόγηση των δομών που έχει φτάσει στην ολοκλήρωση της, καθώς έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εκθέσεις αξιολόγησης όλων των υπουργείων και έχουν ήδη εγκριθεί οι δύο πρώτες από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, που έχει συνέλθει υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού. Παρουσιάσαμε τα πορίσματα αυτών των δύο αξιολογήσεων και συζητήσαμε ακόμη για το θέμα της πορείας της αξιολόγησης των ικανοτήτων του προσωπικού όπως και για την κινητικότητα του προσωπικού. Όλα αυτά έγιναν αντικείμενο διεξοδικής συζήτησης, ανταλλάξαμε απόψεις, σκέψεις, ιδέες σε μια ιδιαίτερα δημιουργική και πολύ ικανοποιητική συζήτηση. Θέλω να τονίσω ακόμη, ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η κυβέρνηση με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό και τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με μέθοδο, με αποφασιστικότητα, με υπομονή και επιμονή τη Διοικητική Μεταρρύθμιση. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου για την πολύ καλή συνεργασία με τις κοινοβουλευτικές ομάδες των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση γεγονός που αποδείχτηκε έμπρακτα και στο νομοσχέδιο που τώρα παρουσιάζουμε στη Βουλή. Πιστεύω ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και στο μέλλον για το καλό του τόπου, του κράτους και του πολιτεύματος μας. Παράλληλα θα ήθελα να εκφράσω την προσωπική μου χαρά και συγκίνηση, γιατί υποδέχτηκα σήμερα στο Υπουργείο τον Βαγγέλη Βενιζέλο, συνάδελφο, συνεργάτη και μαθητή με τον οποίο είχαμε την ευκαιρία από άλλη θέση να συναντηθούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις σε έναν κοινό κώδικα.

Σε ότι αφορά το Πρόγραμμα Κινητικότητας, έχουμε ήδη συγκεντρώσει τις ανάγκες, τα κενά των Υπουργείων, τα έχουμε επεξεργαστεί και τις προσεχείς ημέρες θα βγει και η ανακοίνωση του Υπουργείου, η οποία θα καλεί τις υπηρεσίες και στη συνέχεια τους υπαλλήλους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα να συμπληρώσουν τις αιτήσεις, για να μεταφερθούν στις νέες θέσεις τους. Από ότι ξέρετε τα κενά είναι πολυπληθέστερα των συγκεκριμένων διαθεσιμοτήτων, άρα δεν υπάρχει παραμικρή αμφιβολία ότι όλοι όσοι βρίσκονται σε διαθεσιμότητα θα μετακινηθούν. Η διαδικασία επαναλαμβάνω αρχίζει άμεσα. Πιστεύω ότι από τα τέλη Ιανουαρίου ή τον Φεβρουάριο θα έχουνε γίνει, ίσως και ολοκληρωθούν οι πρώτες μετακινήσεις.

Σχετικά με την κινητικότητα, θέλω να πω ότι γίνεται από τώρα ο προγραμματισμός και η τεχνική προετοιμασία ώστε να είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε, να υπολογίσουμε τις 12.500 μετακινήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013. Αυτός ο προγραμματισμός γίνεται με τρόπο συστηματικό, ενώ αυτή τη φορά θα έχει προηγηθεί και η αξιολόγηση. Πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους, όλο αυτό το πρόγραμμα της κινητικότητας θα είναι ένα πρόγραμμα βασικό, συστηματικό και θα γίνεται σε πάγια βάση με τα κριτήρια της αντικειμενικότητας που παρέχει το ΑΣΕΠ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ, ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ΚΕΝΕΣ, ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!