Μανιτάκης: Προσπάθεια να… ξεχάσει η τρόικα τις απολύσεις

Ανοιχτό παραμένει το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, καθώς η τρόικα πιέζει για 25.000 αποχωρήσεις στο τρέχον έτος. Το θέμα εξετάστηκε στη σημερινή συνάντηση Μανιτάκη – Στουρνάρα.

Εξερχόμενος από τη συνάντηση, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης απέφυγε να αναφερθεί σε απολύσεις, σημείωσε ότι το υπουργείο και η κυβέρνηση κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να εκπληρωθούν οι όροι του μνημονίου για τη μείωση και αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και επισήμανε ότι πλέον γίνεται προσπάθεια να πειστεί η τρόικα ότι με τη διαθεσιμότητα, σε συνδυασμό με το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, είναι εφικτό να μειωθεί ο δημόσιος τομέας κατά 150.000 μέχρι το τέλος του 2015, και έτσι να αποτραπούν οι απολύσεις.

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, υπογραμμίζεται ότι ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας σε χθεσινοβραδυνή εκπομπή: ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων, είναι ωστόσο ένα θέμα διαπραγμάτευσης, καθώς η τρόικα πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΝΙΤΑΚΗ
Ως Υπουργείο έχουμε εκπληρώσει το σύνολο των δράσεων και των υποχρεώσεων που είχαμε αναλάβει, απέναντι στους εταίρους μας και τη διεθνή κοινότητα. Κινηθήκαμε αποφασιστικά σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα της επόμενης δόσης και δώσαμε το στίγμα της αξιοπιστίας στο έργο μας. Θέσαμε σε εφαρμογή το σχήμα της κινητικότητας, με βάση το οποίο τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και μετακινούνται 1.895 υπάλληλοι σε υπηρεσίες με επείγουσες ανάγκες. Παράλληλα, εφαρμόζοντας το νομοθετικό πλαίσιο, θέσαμε σε αργία 884 υπάλληλους. Αποδείξαμε έτσι ότι έχουμε και τεχνογνωσία αλλά και μηχανισμούς που λειτουργούν αποτελεσματικά, και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Επιπλέον, ολοκληρώσαμε τις εκθέσεις αξιολόγησης 16 υπουργείων, οι οποίες σταδιακά εγκρίνονται από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, υπό τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, γεγονός που αποδεικνύει ότι τιμάμε την υποχρέωση που έχουμε αναλάβει για μια βαθιά αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης. Όλα αυτά γίνονται με όρους επιστημονικούς, με μεθοδικότητα, με τεχνογνωσία, με τη χρήση άξιων στελεχών της ίδιας της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και χωρίς επιβάρυνση για τον Έλληνα φορολογούμενο. Συγχρόνως, ο προγραμματισμός προσωπικού (staffing plan), προϋπόθεση κάθε αξιολόγησης, ετοιμάζονται πυρετωδώς και θα είναι έτοιμα, όπως έχουμε προγραμματίσει, για όλα τα υπουργεία εντός του Μαρτίου. Εμπειρογνώμονες της Task Force Greece από τη Γαλλία έχουν έρθει και μας προσφέρουν πολύτιμη τεχνογνωσία ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα και αυτή η προγραμματισμένη δράση, η οποία θα ακολουθηθεί σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα, και θα μας οδηγήσει στις πλεονάζουσες θέσεις.

Ταυτόχρονα, θα υπάρξει και μια καταγραφή των αναγκών, με τρόπο αντικειμενικό και όχι όπως γινόταν μέχρι σήμερα, και κατόπιν θα αντιστοιχηθεί και θα μετακινηθεί το προσωπικό. Παράλληλα, θα υπάρξει η αποτίμηση του εργασιακού προφίλ έτσι ώστε να γίνει ένταξη τους στο επόμενο κύμα της κινητικότητας, με τις διαδικασίες που προβλέπει ο δημοσιο-υπαλληλικός κώδικας.

Το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο αλλά και αναγκαίο, για να κάνουμε επιτέλους μια ορθολογική κατανομή του προσωπικού στον δημόσιο τομέα. Διότι μέχρι σήμερα, το προσωπικό ήταν κατανεμημένο ανορθολογικά, ρουσφετολογικά, πελατειακά. Αυτή η ορθολογική κατανομή θα είναι μια επαναστατική μεταρρύθμιση

Διαβάστε:
Δημόσιο: 660.100 οι υπάλληλοι στο τέλος του 2012
Διοικ. Μεταρρύθμισης: Οι δικαστικές αποφάσεις δε θίγουν τη διαθεσιμότητα
Μέχρι 13/3 η συμπλήρωση του «μηχανογραφικού» – Τι λέει η εγκύκλιος
Διαθεσιμότητα: Δεν πας στη νέα θέση; Να η… πόρτα εξόδου!
Στουρνάρας: Δε θέλουμε απολύσεις, αλλά η τρόικα…

Διαθεσιμότητα: Το ΦΕΚ, οι θέσεις και τα κριτήρια για τους 1.891 ΙΔΑΧ ΔΕ
Διαθεσιμότητα: Ξεκινάει η προθεσμία των 20 ημερών

Δημόσιο: 2.423 θέσεις για 1891 «διαθέσιμους» – Το 90% σε 4 υπουργεία
Μανιτάκης: Προσόντα και εργασιακό προφίλ καθορίζουν την αξιολόγηση
«Μηχανογραφικό» και για όλους όσοι δικαιώθηκαν δικαστικά
Διαθεσιμότητα: Ό,τι δηλώσεις θα σε σώσει
Δημόσιο: Έξι κριτήρια για τη μετακίνηση των υπαλλήλων

Εκτός διαθεσιμότητας ΑμεΑ, πολύτεκνοι και ευπαθείς ομάδες
Μανιτάκης: Πληρότητα στο φάκελο των υπό διαθεσιμότητα υπαλλήλων
Μανιτάκης: Θα βρεθούν θέσεις για τους 25.000 του 2013, εάν συνεργήσουν όλοι
Δημόσιο: Μετακίνηση 12.500 υπαλλήλων έως τον Ιούνιο
Α. Μανιτάκης στη Le Monde: Πολύ φιλόδοξο το μείον 21% στο Δημόσιο
ΔΝΤ: Επιταγή του μνημονίου οι 25.000 απολύσεις φέτος

Κομισιόν: Απολύσεις στο Δημόσιο αλλά όχι άμεσα

Επίσης:
Διαθεσιμότητα: «Κρυφτούλι» υπουργείου με τους εκτός ΑΣΕΠ
Διαθεσιμότητα μόνο για τους εκτός ΑΣΕΠ, κινητικότητα για όλους
Διαθεσιμότητα: Από 300 υπαλλήλους 6 υπουργείων ξεκινά η β΄ φάση
Μείωση δομών: Έως 31 εκατ. € η εξοικονόμηση σε έξι υπουργεία
Μειωμένα έως και 66% τα νέα οργανογράμματα έξι υπουργείων
Μείωση δομών σε τέσσερα υπουργεία από 26 έως 58%

Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου η αξιολόγηση δομών για όλα τα υπουργεία
Διοικ. Μεταρρύθμισης: Μείωση κατά 2/3 στις δομές τού υπουργείου

Μείωση άνω του 50% σε δομές δύο υπουργείων

Σαμαράς: Έτος αξιολόγησης το 2013 στο Δημόσιο

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΤΡΟΙΚΑ, ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ, ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ, ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!