μαγιορκίνης-θα-αυξηθεί-η-μεταδοτικότ-814214
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 06.10.2020 | 19:06

Μαγιορκίνης: Θα αυξηθεί η μεταδοτικότητα -Μπήκαμε στο δεύτερο κύμα

Η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και βρίσκεται σε μια ενδιάμεσα, σχετικά ήπια επιδημιολογική κατάσταση, σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανακοίνωσε ότι τα νέα κρούσματα είναι 399 ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.

Είπε ότι το μεγάλο βάρος παραμένει στην Αττική και ότι είναι προφανές ότι έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας ενώ αναμένεται αύξηση της μεταδοτικότητας τον χειμώνα.

Για τους μήνες που έρχονται χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια. Λογικό να επιθυμούμε επιστροφή στην κανονικότητα είπε ο κ. Μαγιορκίνης και επανέλαβε ότι η μάσκα και η απόσταση είναι τα όπλα μας: Την μάσκα και την απόσταση.

Τον τελευταίο μήνα οι νέες διαγνώσεις κυμαίνονται μεταξύ 200 με 400 τις περισσότερες ημέρες με ήπιες αυξητικές τάσεις, είπε. Πρόσθεσε ότι ο κρίσιμος αριθμός των διασωληνωμένων ξεπερνάει τους 80 αυξάνοντας  σταδιακά την πίεση στο σύστημα υγείας. Το μεγάλο βάρος του επιδημικού φορτίου παραμένει στην Αττική με περισσότερες από 50% των νέων εγχώριων  διαγνώσεων σε καθημερινή βάση.

Ο καθηγητής είπε ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και με την έλευση του χειμώνα αναμένεται σημαντική αύξηση της μεταδοτικότητας.

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος επανέλαβε την ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων για να ξεπεράσουμε τον κίνδυνο και έκανε έναν απολογισμό της κατάστασης στην χώρα μας σε ό, τι αφορά την πανδημία.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στους ελέγχους που γίνονται και τα πρόστιμα που επιβάλλονται, ενώ έκανε αναφορά και στα κρούσματα κορωνοϊού σε σχολεία.

Η κυβέρνηση θα θέσει ένα πλαίσιο μέτρων για την ασφάλεια στη χώρα μας.  Έτσι ενεργοποιούμε τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας που περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας.

Πιο αναλυτικά:

– Επίπεδο ένα, ετοιμότητας.

– Επίπεδο δύο, επιτήρησης.

– Επίπεδο τρία, αυξημένης επιτήρησης.

– Επίπεδο τέσσερα, αυξημένου κινδύνου.

Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 10.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του Συστήματος Υγείας, πχ τις χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες ή ΜΕΘ, και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ινχηλάτησης και της συσχέτισης κρουσμάτων και των επαφών τους.

Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός της Περιφερειακής Ενότητας, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα.

Ο Χάρτης θα επικαιροποιείται κάθε 15 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων, ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους επιδημιολογικούς δείκτες.