μαγιορκίνης-δύσκολο-να-προβλέψουμε-π-919146
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 09.09.2021 | 19:03

Μαγιορκίνης: Δύσκολο να προβλέψουμε πως θα κινηθεί ο ιός τις επόμενες 2-3 εβδομάδες

Για σημαντική μείωση κρουσμάτων για 2η συνεχόμενη εβδομάδα, έκανε λόγο ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας  αναφορικά με την εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα

«Η επιδημία βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης για 2η εβδομάδα» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης ενώ πρόσθεσε ότι η πίεση στο σύστημα υγείας σταθεροποιείται»

Ωστόσο τόνισε το εξής: «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψουμε πως θα κινηθεί τις επόμενες 2-3 εβδομάδες»

Όπως δήλωσε, κατά τις αρχές Οκτωβριού θα δούμε μια αύξηση στη μεταδοτικότητα, αλλά κατά τη γνώμη του η πανδημία δεν θα «ξεφύγει». «Είμαστε σε καλό επίπεδο ωστόσο δεν εφησυχαζόμαστε», πρόσθεσε.

Παράλληλα, όπως εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης πρέπει να τηρηθούν δύο πυλώνες προστασίας για να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας.

Ο πρώτος όπως είπε, αφορά στον εμβολιασμό: «Ο εμβολιασμός έχει εξαιρετικά υψηλή ασφάλεια, κανεις δεν περισσεύει, σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας σε αυτή την εθνική προσπάθεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, η αυτοδιάγνωση, αποτελεί τον ο 2ο πυλώνα προστασίας, με τον καθηγητή να εξηγεί ότι όποιος έχει έρθει σε επαφή με κάποιο κρούσμα, ή εχει οποιοδήποτε σύμπτωμα που σχετίζεται με τη νόσο, να προχωρά σε διενέργεια τεστ.

Τέλος, ο κ. Μαγιορκίνης απαντώντας σε ερώτηση για την μόλυνση εμβολιασμένων τόνισε πως και εκείνοι μεταδίδουν τον ιό, αλλά δεν δημιουργούν αλυσίδες κρουσμάτων. Τόνισε,  πως αν εφαρμοστεί σωστά το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου στους ανεμβολίαστους σε κλειστούς χώρους, τα αποτελέσματα θα είναι καλά.