λουκέτο-επ-αόριστον-στις-λαϊκές-αγ-220662
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 28.04.2014 | 07:33

«Λουκέτο» επ’ αόριστον στις λαϊκές αγορές – Τι ζητούν παραγωγοί & πωλητές, τι απαντά ο Χατζιδάκης

Σε απεργία διαρκείας κατεβαίνουν οι παραγωγοί και πωλητές των λαϊκών αγορών σε όλη τη χώρα διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο, που προωθείται από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Γι’ αυτό έχουν προγραμματίσει στις 10 το πρωί συγκέντρωση στην πλατεία Κάννιγγος πορεία στη Βουλή, ενώ αντίστοιχη εκδήλωση πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, όπου θα συγκεντρωθούν στις 9 στην Καμάρα και θα πορευτούν προς το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

«Το νέο Σχέδιο Νόμου για τις Λαϊκές Αγορές και το Υπαίθριο Εμπόριο, ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ εσπευσμένα στις 17/04/2014 στη Βουλή προς ψήφιση ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΛΟΓΟ, χωρίς ενημέρωση, νύχτα βιάζονται να περάσουν Διατάξεις και Άρθρα που ΑΠΕΙΛΟΥΝ με ΔΙΑΛΥΣΗ 50.000 οικογένειες, τις Λαϊκές Αγορές, ΕΞΥΠΗΡΕΤΩΝΤΑΣ στο έπακρο τα Μεγάλα Συμφέροντα», αναφέρεται σε ανακοίνωση Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων πωλητών Λαϊκών Αγορών,

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, οι επίμαχες καταστροφικές διατάξεις είναι:

Με κλήρωση κάθε χρόνο θα δίνονται όλες οι θέσεις σε όλες τις λαϊκές αγορές.

Με απόφαση του κάθε δήμου θα καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός θέσεων (συμμετεχόντων) σε όλες τις λαϊκές αγορές.

Χωριστά θα τοποθετούνται οι παραγωγοί από τους επαγγελματίες πωλητές μέσα στις λαϊκές όλης της χώρας.

Υπέρογκα είναι τα πρόστιμα από 1.000 έως 5.000 ευρώ και οι διοικητικές κυρώσεις για τα παραπτώματα και στην πλειονότητά τους συνοδεύονται με ποινές φυλάκισης από τρεις μήνες έως και έναν χρόνο.

Τριμελείς επιτροπές συστήνονται ανά Περιφέρεια, ενώ πρέπει να συστήνονται σε κάθε δήμο για την άμεση εξυπηρέτηση των Παραγωγών.

Ενίσχυση της γραφειοκρατίας και των διαδικασιών έκδοσης και ανανέωσης της παραγωγικής άδειας.

Γι΄ αυτό ζητούν:

Απόδοση των θέσεων με κριτήρια, σύμφωνα με τη θεσμοθετημένη διαδικασία και τις πενταμελείς επιτροπές, που αναφέρουν τα Προεδρικά Διατάγματα 51|2006 και 116|2008. Η κλήρωση καταργεί τη θέσπιση κριτηρίων. Οι συχνές αλλαγές θέσεων δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, καθώς και τον προγραμματισμό της αγροτικής παραγωγικής διαδικασίας.

Οι δήμοι να μην εμπλέκονται στις υφιστάμενες λαϊκές, οι οποίες είναι ήδη οριοθετημένες με συγκεκριμένο αριθμό θέσεων ανά λαϊκή και εγκεκριμένες από την Περιφέρεια.

Όχι στον διαχωρισμό παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών. Από τη μέχρι σήμερα λειτουργία των λαϊκών αγορών, έχει αποδειχθεί ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών τοποθετούνται παραγωγοί και επαγγελματίες ανά οικοδομικό τετράγωνο, ώστε να υπάρχει όλη η ποικιλία των διαθέσιμων προϊόντων με ευκολότερη πρόσβαση και επιλογή.

Απόσυρση του άρθρου 39 – Ποινικές Κυρώσεις και του άρθρου 40 – Διοικητικές Κυρώσεις, τα οποία αναφέρουν υπέρογκα πρόστιμα και συνοδεύονται με ποινές φυλάκισης. Τα πρόστιμα και οι κυρώσεις που ισχύουν σήμερα είναι ήδη εξοντωτικά και μεγάλα και οι πωλητές αδυνατούν να τα αποδώσουν, λαμβάνοντας υπόψιν και την οικονομική κρίση.

Σύσταση τριμελών επιτροπών ανά δήμο σε όλη τη χώρα, ώστε να μπορούν να προμηθεύονται έγκαιρα την απαιτούμενη, για έκδοση ή ανανέωση άδειας, βεβαίωση από τις επιτροπές.

Χατζηδάκης: Δεν θέλω να πιστέψω ότι κάποιοι έχουν βολευτεί με το καθεστώς αδιαφάνειας

Μιλώντας στο σκάι ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης έκανε λόγο για την προσπάθεια δημιουργίας διαφανούς συστήματος και μια εξυγιαντική παρέμβαση.

«Δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να ακολουθούμε τον δρόμο της κοινής λογικής. Λέμε ότι ο πάγκος των παραγωγών πρέπει να διαχωρίζεται από τον πάγκο των εμπόρων. Είναι κακό να υπάρχει παραπάνω ενημέρωση; Είναι κακό να υπάρχει ένα διαφανές σύστημα;» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και πρόσθεσε: «Λέμε να υπάρχει ισότητα, λέμε να γίνεται κλήρωση για τις θέσεις για ένα χρόνο με εποπτεία δικαστικών και για ένα χρόνο να ισχύει η ίδια θέση. Το υπουργείο ένα πράγμα δεν μπορεί να συζητήσει, το να μην υπάρχουν διαφανή κριτήρια», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. Και πρόσθεσε: «Είναι ψευδοπρόβλημα κι έχουμε να κάνουμε με τον φόβο του καινούργιου ή με το ότι κάποιοι έχουν βολευτεί με το καθεστώς της αδιαφάνειας, κάτι που δεν θα ήθελα να πιστέψω. Το άλλο που κάνουμε είναι να βάζουμε αυστηρότερες ποινές για τον θεσμό της ασφάλειας στην εργασία. Είναι μια εξυγιαντική παρέμβαση που δεν θα έπρεπε να συναντά αντιρρήσεις» κατέληξε ο Κωστής Χατζηδάκης.