Ληξιαρχεία: Έρχονται νομοθετικές ρυθμίσεις που θα επιφέρουν αλλαγές

Επιταχύνονται οι διαδικασίες έκδοσης ληξιαρχικών πράξεων καθώς με ρυθμίσεις που αναμένεται να εφαρμοστούν το αμέσως επόμενο διάστημα, θα περιοριστεί η ταλαιπωρία των πολιτών.

Σύμφωνα με Τα Νέα μπαίνει τέλος στη γραφειοκρατία των ομογενών, καθώς πλέον θα μπορούν να εξυπηρετούνται απευθείας από τα προξενεία στον τόπο διαμονής τους, ενώ τα ληξιαρχεία εντός της χώρας θα μπορούν να διορθώσουν λάθη σε ληξιαρχικές πράξεις χωρίς να απαιτείται δικαστική απόφαση, όπως συμβαίνει σήμερα.

Οι αλλαγές αυτές θα δρομολογηθούν με ειδική νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο όσοι επιδιώκουν να διορθώσουν σφάλματα σε ληξιαρχικές πράξεις είναι υποχρεωμένοι να προσφύγουν στις δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές για τη διόρθωσή τους.

Η νέα ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στον ληξίαρχο να προβαίνει στις απαραίτητες τροποποιήσεις με την προϋπόθεση ότι τα σφάλματα αυτά έχουν γίνει προφανώς εκ παραδρομής και δεν αποδίδονται σε δόλο.

Έως σήμερα η δυνατότητα αυτή αναγνωριζόταν μόνο για λάθη που αφορούσαν σε τονισμό ή γραμματικούς/ φθογγολογικούς κανόνες.

Επιπλέον σφάλματα για τα οποία απαιτούνταν μέχρι πρότινος δικαστική απόφαση, πλέον θα διορθώνονται με εισαγγελική άδεια, ενώ οι δικαστικές Αρχές διατηρούν την αρμοδιότητά τους να αποφασίζουν επί σοβαρότερων σφαλμάτων, όπως αυτά που αφορούν στον τόπο ή τον χρόνο τέλεσης ενός γεγονότος.

Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να επιφέρουν και αποσυμφόρηση των δικαστικών και εισαγγελικών Αρχών, καθώς αυτές θα επιλαμβάνονται μόνο υποθέσεων που θέτουν σοβαρότερες αμφισβητήσεις.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΑΛΛΑΓΕΣ, ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!