λύση-για-15-000-αιώνιους-φοιτητές-205144
ΠΑΙΔΕΙΑ | 20.08.2014 | 12:20

Λύση για 15.000 «αιώνιους» φοιτητές

Λύση η οποία θα λύνει τα χέρια στα πανεπιστήμια ώστε, με εσωτερικές διαδικασίες, να παρέχουν στους «αιώνιους» φοιτητές που βρίσκονται κοντά στο πτυχίο τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, αναζητούν πρυτάνεις και υπουργείο Παιδείας.

Η ρύθμιση, που θα συζητήσουν οι δύο πλευρές στη σημερινή κρίσιμη συνάντησή τους, θα αφορά περίπου 15.000 φοιτητές οι οποίοι εκτιμάται ότι έχουν επιστρέψει στα αμφιθέατρα τα τελευταία δύο χρόνια προκειμένου να λάβουν το πτυχίο τους. Συνολικά, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περί τους 180.000 «λιμνάζοντες» φοιτητές στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ, αρκετοί από τους οποίους είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα των ιδρυμάτων, ήδη, από τις δεκαετίες του΄50 και του ΄60. Όπως ορίζει ο νόμος 4009/2011 για τα ΑΕΙ, όλοι οι φοιτητές οι οποίοι εισήχθησαν προ του 2003 θα πρέπει να διαγραφούν έως τις 31 Αυγούστου 2014.

«Προφανώς, ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί. Ωστόσο, θα πρέπει να βρεθεί μια λύση για όσους φοιτητές, αποδεδειγμένα με στοιχεία, προσέρχονται στις εξεταστικές τα τελευταία δύο χρόνια και προσπαθούν να πάρουν το πτυχίο τους», τονίζει στην «Η» ο προεδρεύων της συνόδου των πρυτάνεων, πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας.

Βάσει του νόμου, τα πανεπιστήμια έχουν τη δυνατότητα μέσω των Οργανισμών τους να ρυθμίσουν το θέμα, παρέχοντας σε ειδικές περιπτώσεις «αιώνιων» φοιτητών τη δυνατότητα να συμμετέχουν και σε άλλες εξεταστικές. Όμως, οι Οργανισμοί δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί σε πολλά πανεπιστήμια, ενώ θα πρέπει να ακολουθήσει η αξιολόγησή τους έως την 1η Νοεμβρίου και στη συνέχεια η έκδοση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων.

Η φόρμουλα που αναζητείται ως στόχο έχει να λειτουργήσει ως χρονική «γέφυρα» προκειμένου να καλυφθεί το νομοθετικό κενό που δημιουργείται από τις 31 Αυγούστου 2014, που προβλέπει ο νόμος ως καταληκτική ημερομηνία για τη διαγραφή των «αιώνιων» φοιτητών, μέχρι την «ενεργοποίηση» των Οργανισμών των ΑΕΙ. Στο πλαίσιο αυτό, τα πανεπιστήμια έχουν, ήδη, αρχίσει να αποστέλλουν προς το υπουργείο Παιδείας στοιχεία για τον αριθμό των φιλότιμων «αιώνιων» φοιτητών, αλλά ακριβής εικόνα θα υπάρχει μετά την εξεταστική του Σεπτεμβρίου.

Έως τότε, πάντως, κάποια ιδρύματα αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για να διευκολύνουν τις ειδικές περιπτώσεις φοιτητών που χρήζουν υποστήριξης. Ήδη, η διοίκηση του ΤΕΙ Αθήνας ανακοίνωσε ότι, στη βάση της χρονικά εφαρμοζόμενης χρηστής διοίκησης, αποφάσισε να διευρύνει την εξεταστική Σεπτεμβρίου, όχι μόνο με θεωρητικά αλλά και με εργαστηριακά μαθήματα.

Πηγή: Ημερησία