Λείπει ο Ρακιντζής, «χορεύουν» τα πειθαρχικά

Η προ έτους (το Μάρτιο του 2013) αφαίρεση του δικαιώματος της ένστασης από το γενικό επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης Λ. Ρακιντζή, με αποτέλεσμα να μην κοινοποιούνται στις ελεγκτικές υπηρεσίες οι αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων, μετέτρεψε ακόμη περισσότερο σε «πλυντήρια» τα πειθαρχικά συμβούλια του δημοσίου.

Αυτό προκύπτει από τη μελέτη εξόφθαλμων περιπτώσεων πειθαρχικών το τελευταίο δωδεκάμηνο, καθώς  καθότι οι αποφάσεις των πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων είναι αμετάκλητες, μετά την αφαίρεση της αρμοδιότητας από το γενικό επιθεωρητή, δικαίωμα ένστασης είχαν μόνο οι υπουργοί, οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν το ασκούσαν.

Αυτήν την περίοδο εκατοντάδες υπάλληλοι που ελέγχονταν πειθαρχικά για σοβαρά παραπτώματα, τα οποία επισείουν ακόμα και την ποινή της απόλυσης, είτε αθωώνονταν, είτε έπεφταν στα μαλακά από τα αρμόδια όργανα.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις υπαλλήλων που διέπραξαν πειθαρχικά (αλλά και ποινικά) κολάσιμες πράξεις δημοσιεύει το «Έθνος»:

–          Το  2003 υπάλληλος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στην Κρήτη αποκαλύφθηκε ότι πλαστογραφούσε εντάλματα εξόφλησης για ίδιον όφελος, με αποτέλεσμα να υπεξαιρέσει από την τράπεζα στην οποία (συνεχίζει να) εργάζεται, 50.000 ευρώ.  Αν και η ίδια η υπάλληλος παραδέχθηκε την πράξη της και δεσμεύθηκε ότι θα επιστρέψει τα χρήματα, η υπόθεσή της εξετάστηκε στο πειθαρχικό συμβούλιο μόλις το Φεβρουάριο του 2012, όπου επίσης παραδέχθηκε την πράξη της: Τελικώς τιμωρήθηκε με παύση μόλις έξι μηνών, ενώ, βεβαίως, ουδέποτε επέστρεψε τα χρήματα.

–           Εφοριακός υπεξαίρεσε 55.000 ευρώ, επέστρεψε μόλις 10.000 και τιμωρήθηκε με 6μηνη παύση από την υπηρεσία του, όπου και επέστρεψε!

–           Υπάλληλος του ΟΑΕΔ μεσολάβησε ως μέλος επιτροπής ώστε να προσληφθεί η κόρη του ως ωρομίσθια καθηγήτρια σε ΙΕΚ με πλαστό πτυχίο ΤΕΙ. Η τιμωρία του από το πειθαρχικό;  Ποινή παύσης 6 μηνών.

Διαβάστε επίσης

Επίορκοι: Η λίστα Ρακιντζή με τις 294 ποινικές υποθέσεις

Έρχεται το ν/σ «σκούπα» για απολύσεις, επίορκους

ΥΠΕΣ: Συγκρότηση 12 Πειθαρχικών για τους υπαλλήλους των ΟΤΑ
Πειθαρχικά – Δικαιοσύνη: «Σκορ» 2 – 1 υπέρ της αργίας υπαλλήλων

Ύστερα από 11 χρόνια, απολύθηκε επίορκος υπάλληλος
Ρακιντζής: Το προφίλ του διεφθαρμένου δημόσιου υπαλλήλου
Ρακιντζής: Δήμοι, υγεία, εφορίες η… τριάδα της διαφθοράς το 2011
Δημόσιο-Έκθεση Ρακιντζή: «Στα μαλακά» υπάλληλοι για υποθέσεις διαφθοράς

Ληστείες & βιασμοί από επίορκους της λίστας Ρακιντζή

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ, ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ


Αφήστε μια απάντηση