Κτηματολόγιο: Ξεκινά η ανάρτηση στην Αθήνα

Τη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020 ξεκινά το στάδιο της ανάρτησης στο Δήμο της Αθήνας, η οποία θα πραγματοποιηθεί, για πρώτη φορά, πλήρως ηλεκτρονικά, χωρίς την υποχρέωση του πολίτη για αυτοπρόσωπη παρουσία στα γραφεία Κτηματογράφησης.

Πρόκειται για την τελευταία φάση της κτηματογράφησης κατά την οποία οι πολίτες ελέγχουν για τελευταία φορά την ορθότητα των στοιχείων της ατομικής τους ιδιοκτησίας.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το Κτηματολόγιο, κατά το στάδιο της ανάρτησης οι πολίτες, αφού επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, ελέγχουν και επιβεβαιώνουν ή διορθώνουν τυχόν σφάλματα στην καταγραφή της ακίνητης περιουσίας τους στο Κτηματολόγιο.

Η διαδικασία της ανάρτησης έχει διάρκεια δύο μηνών για τους κατοίκους εσωτερικού, έως τις 3 Αυγούστου και τέσσερις για όσους μένουν στο εξωτερικό, έως την 1η Οκτωβρίου 2020.

Η διαδικασία

Σημειώνεται ότι η συμμετοχή των ιδιοκτητών στην ανάρτηση είναι κομβικής σημασίας καθώς είναι το τελευταίο στάδιο πριν καταγραφεί οριστικά η ατομική τους ιδιοκτησία στο Κτηματολόγιο.

Εκ των υστέρων, τυχόν διορθώσεις σφαλμάτων μελλοντικά θα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο μέσα από δικαστικές περιπέτειες που κοστίζουν χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Κτηματολόγιο.

Για να συμμετέχουν οι ιδιοκτήτες στη διαδικασία της Ανάρτησης είναι απαραίτητο πρώτα να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr.

Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ.

Η ανάρτηση διαρκεί δύο μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού (θα λήξει στις 3 Αυγούστου) και τέσσερις για όσους μένουν στο εξωτερικό και το Δημόσιο (Θα λήξει την Ιη Οκτωβρίου 2020). Μέσω της ανάρτησης αναδεικνύονται ζητήματα για πρώτη φορά τα οποία δεν τα γνώριζε χάνεις ακόμη κι αν υπήρχε συμβόλαιο ή άδεια οικοδομής, καθώς για πρώτη φορά συναντώνται όλες οι διοικητικές πράξεις στον ίδιο χάρτη. Απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχή. στην ανάρτηση είναι η επικαιροποίηση των στοιχείων επικοινωνίας. Πλέον, όσοι δικαιούχοι εντοπίζουν κατά την ανάρτηση σφάλματα στην καταγραφή της ιδιοκτησίας τους (είτε γεωμετρικά είτε αναφορικά με τους τίτλους χωρίς να αφορούν ζητήματα δικαστικής διεκδίκησης)

θα καταθέτουν αιτήσεις διόρθωσης στο Γραφειο Κτηματογράφησης (τον ανάδοχο) που αναλαμβάνει ρόλο «διαμεσολαβητή κτηματογράφησης». Ο ανάδοχος  θα συντάσσει υποχρεωτικά έκθεση αποδοχής ή απόρριψης στην οποία Θα έχουν πρόσβαση οι ενδιαφερόμενοι μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου με τη χρήση των κωδικών Τaxisnet.

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ελέγξουν:

Αν τα στοιχεία τους είναι σωστά γραμμένα. Να δουν αν έχουν αποτυπωθεί στο κτηματολογικο απόσπασμα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως είναι γραμμένα στο συμβόλαιο τα τετραγωνικά μέτρα του διαμερίσματος και τα χιλιοστά της ιδιοκτησίας τους επί του οικοπέδου. Να τσεκάρούν αν είναι σωστά γραμμένος ο αριθμός του συμβολαίου και τον πιστοποιητικού μεταγραφής. Να ελέγξουν αν έχει γραφτεί σωστά ο αριθμός της οριζόντιας ιδιοκτησίας.

ΠΡΟΑΝΑΡΤΗΣΗ.

Από τις 25 Μαίου έως τα τέλη του ερχόμενου Αυγούστου μπαίνουν σε εφαρμογή δύο προγράμματα προανάρτησης και δώδεκα ανάρτησης σε όλη τη χώρα που αφορούν εκατομμύρια ιδιοκτήτες. Ειδικότερα, ξεκίνησε η προσαναρτηση σε Λαμία και Λιβαδειά.

Παράταση προθεσμιών zητεί η ΠΟΜΙΔΑ

Την παράταση των προθεσμιών σε αυθαίρετα και  Κτηματολόγιο  ζητεί με επιστολή της στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτήτων Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα αυθαίρετα, από την ΠΟΜΙΔΑ ζητούν παράταση μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2020. Και για το Κτηματολόγιο διεκδικούν να μην ενεργοποιηθεί οποιαδήποτε διαδικασία επιβολής προστίμων για όσους προσέλθουν για δήλωση των ακινήτων τους έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Επιπλέον, ζητούν ετήσια παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 της προθεσμίας διόρθωσης όλων των ανακριβών πρώτων εγγραφών στα Κτηματολογικά Γραφεία της χώρας, αλλά και επίλυση του προβλήματος των διεκδικήσεων του Δημοσίου (συσσώρευση άνω των 200.000 ενστάσεων κατά των κτηματολογικών αναρτήσεων, πέραν των περίπου 100.000 εκκρεμών δικών στα δικαστήρια).

Διαβάστε επίσης: Κτηματολόγιο: Τα SOS για την Αθήνα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, ΑΘΗΝΑ, ΑΝAΡΤΗΣΗ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!