Κρίσιμη σύσκεψη των «3» για τις (οριζόντιες) περικοπές

Σύσκεψη θα έχουν σήμερα, στις 10 το πρωί, οι τρεις της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης, Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, για  να εξεταστούν τα μέτρα που θα παρθούν ώστε να εξοικονομηθούν από το Δημόσιο 11,6 δισ. ευρώ, με το δεδομένο μάλιστα πως μέχρι στιγμής από τα υπουργεία έχουν βρεθεί μόνον 8 δισ. ευρώ. Με λίγα λόγια, υπολείπονται περίπου 3-3,5 δισ. ευρώ. Αν αναλύσει κανείς τα όσα έχει βρει μέχρι τώρα το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, τα περίπου 5 δισ. ευρώ στηρίζονται στη μελέτη του ΚΕΠΕ (όπου αναφέρεται περικοπή εφάπαξ, πλαφόν στο εφάπαξ κτλ.).

Από το οικονομικό επιτελείο γίνεται προσπάθεια να αποτραπούν οι οριζόντιες περικοπές, αλλά μάλλον -αν κρίνει κανείς και από τις δηλώσεις παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών- αυτό επί του παρόντος και με τα νούμερα που προστίθενται είναι… πολύ δύσκολο. Μάλιστα, σημείωναν πως γίνεται προσπάθεια να εξασφαλιστεί αφενός η ομαλή χρηματοδότηση μέχρι το Σεπτέμβριο, παίρνοντας ένα δάνειο-γέφυρα (bridge loan) και αφετέρου τεθεί το αίτημα για την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη των τριών αρχηγών, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δε θα επιδώσει αναλυτικά κωδικό προς κωδικό τις προτεινόμενες περικοπές. Από την πλευρά τους, Σαμαράς-Βενιζέλος-Κουβέλης αναμένεται να λάβουν ένα προσχέδιο (draft) με την ποσοτικοποίηση και τις βασικές κατευθύνσεις για τις προς περικοπή δαπάνες. «Θα λέμε τόσα θα εξοικονομήσουμε από τις συντάξεις, τόσα από τα εφάπαξ, κ.λπ.», ανέφεραν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

 

Πατήστε αντίστοιχα για να διαβάσετε το τι δήλωσε, χθες, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης για τις περικοπές στο υπουργείο του μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό (εδώ) και στη διάρκεια της συνεδρίασης του δ.σ. της ΚΕΔΕ (εδώ).

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ-ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!