Κουρουμπλής: Η Πολιτεία θα συστήσει Γραμματεία Ρομά

Την πρόθεση της Πολιτείας να συστήσει Γραμματεία Ρομά, προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, ανοίγοντας τις τριήμερες εργασίες, της τριήμερης διάσκεψης για την Ενίσχυση των Ρομά στα Συμβουλευτικά Όργανα Λήψης Αποφάσεων

Στην διάσκεψη συμμετέχουν εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέματα Ρομά και Ταξιδευτών. Κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών οι εμπειρογνώμονες θα επισκεφτούν τον καταυλισμό των Ρομά στα Μέγαρα.

Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι το ΥΠΕΣΔΑ έχει ήδη συστήσει Ειδικό Γραφείο Ρομά και εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία των Ρομά στις συναντήσεις, οι οποίες γίνονται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Ιδιαιτέρως ο κ. Κουρουμπλής συνεχάρη τους Ρομά για την απόφασή τους να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους και να προχωρήσουν στη σύσταση Συνομοσπονδίας. Επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντική η απόφασή τους να συμμετέχουν στα κέντρα λήψης αποφάσεων, με συλλογικά όργανα, τονίζοντας ότι τώρα η Ελληνική Πολιτεία και θα είναι παρούσα και θα τους αντιμετωπίσει διαφορετικά. Όπως εξήγησε, «δεν μπορεί η Πολιτεία να μην υιοθετήσει διαφορετικό τρόπο, απέναντι σε ομάδα ανθρώπων που είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τη θέση τους κάτω από τον ήλιο της Ελλάδας. Είναι μεγάλη η υπέρβαση των ανθρώπων να ξεφεύγουν από τις αδυναμίες τους και να διεκδικούν μία θέση». Ο κ. Κουρουμπλής παρομοίασε την απόφαση των Ρομά με τις άοκνες εργασίες που έκαναν στην δεκαετία 1978-1988 οι ανάπηροι, για να συστήσουν τα δικά τους συνδικαλιστικά όργανα. «Το ΄81 που το διεκδικήσαμε, πετύχαμε αλλαγή στη συνείδηση της κοινωνίας», δήλωσε.

Σήμερα, είπε ο κ. Κουρουμπλής, είναι πολύ ενδιαφέρουσα και η συγκυρία, αφού «η Πολιτεία έχει την πολιτική βούληση όχι να μιλήσουμε θεωρητικά για τα θέματα των Ρομά. Δεν τους θεωρούμε μειονότητα. Είναι Έλληνες πολίτες με ίδια δικαιώματα, αλλά και με ίδιες υποχρεώσεις με τους άλλους πολίτες.» Ο κ. Κουρουμπλής είπε ακόμα ότι με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου γίνεται προσπάθεια να διευκολυνθεί η πρόσληψη Ρομά στους ΟΤΑ. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας, ανέφερε, θα γίνει προσπάθεια για ρύθμιση των αδειοδοτήσεων. Και θα υπάρξει συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, «για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες ένταξης των παιδιών Ρομά στα σχολεία, γιατί και αυτά είναι Ελληνόπουλα».

«Το υπουργείο είναι αποφασισμένο να ξεκινήσει με τους ΟΤΑ την αναβάθμιση των χώρων κατοικίας, όπου υπάρχουν πολλά προβλήματα στην ποιότητα ζωής των Ρομά», όπως επεσήμανε στόχος είναι να υπάρξουν απτά αποτελέσματα, ως το 2019.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ, ΠΟΛΙΤΕΙΑ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΡΟΜΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!