Κουρουμπλής εφ’ όλης της ύλης: Τι είπε για προσφυγικό, πρόωρες εκλογές και ανασχηματισμό

Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής έδωσε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου.

Μεταξύ άλλων τόνισε:

Για την Σύνοδο Κορυφής

Δεν είμαι από τους ανθρώπους που τους αρέσει εύκολα να πανηγυρίζουν, αλλά δεν είμαι και από εκείνους που τους καταλαμβάνει η κατάθλιψη, η εύκολη υποταγή στο μοιραίο, βλέποντάς τα όλα μαύρα. Σήμερα ακούω για εθνική καταστροφή από ορισμένα κανάλια.

Ξέρετε πάρα πολύ καλά,  τις προσπάθειες που γίνονταν όλο αυτόν τον καιρό και από το εξωτερικό – και δυστυχώς υπήρχαν άνθρωποι από την Ελλάδα που ταυτίζονταν με αυτά – ότι θα φύγουμε από την Σένγκεν. Όπως καταλαβαίνετε αυτά όλα ανήκουν στο παρελθόν.

Δεν θεωρώ ότι είναι προς πανηγυρισμό, αλλά και η λογική αυτή ότι η Ελλάδα είναι το πρόβλημα και κανένας άλλος, έχει ξεπεραστεί. Σήμερα, λοιπόν, η Ελλάδα δεν είναι μέρος του προβλήματος, για να επικεντρώνονται επάνω της όλα τα πυρά, αλλά είναι μέρος της λύσης.

Το να λέγεται σε κανάλια ότι ‘’την επόμενη εβδομάδα θα βγούμε από την Σένγκεν’’ με τρόπο που να το θεωρούμε δεδομένο, κατά την άποψή μου είναι λάθος. Δεν κατέχω την μοναδική αλήθεια, αλλά πιστεύω ότι υπάρχει πλέον ένα διαφορετικό κλίμα και επικεντρώνεται η προσπάθεια από όλους, στην Τουρκία.

Η Τουρκία έβαλε και άλλα πράγματα στο τραπέζι όπως αυτό της ένταξης στην ΕΕ και του ανοίγματος των 5 κεφαλαίων. Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός έβαλε ζητήματα που δεν τόλμησε ποτέ εύκολα να τα βάλει κανείς τα τελευταία χρόνια, όπως το άνοιγμα των λιμανιών για τα κυπριακά πλοία και το casus belli. Το ότι τόλμησε να το θέσει είναι μια εντελώς άλλη προσέγγιση του ζητήματος.

Σημασία έχει ότι αυτοί που ήθελαν να αποκλείσουν την Ελλάδα, αυτοί που ήθελαν να διαμορφώσουν μια νέα συνθήκη στην Ευρώπη, είναι κατά κάποιο τρόπο σε απομόνωση από τον πυρήνα των κρατών που έχουν μια άλλη κουλτούρα για το ποια Ευρώπη προσδοκούμε.

Για τις συνθήκες στα κέντρα

Ποτέ δεν μπορείς να ισχυριστείς ότι δεν μπορούν να βελτιωθούν οι συνθήκες σε ένα χώρο. Εντάξει, οι χώροι είχαν δυσκολίες. Μπορούν να είναι πιο ανθρώπινες οι συνθήκες.

Για την επιστολή σε τράπεζες για κατασκηνώσεις

Έχουμε ζητήσει κάποια βοήθεια. Ή κατασκηνώσεις παιδιών εργαζομένων ή κάποια κτίρια που δεν χρησιμοποιούνται και έχουν κατασχεθεί. Είμαστε σε συζητήσεις. Δεν έχουμε καταλήξει. Η χώρα σηκώνει ένα βάρος δυσανάλογο των δυνατοτήτων της. Και το συζητώ αυτό και με πρεσβευτές  που μου παραδέχονται ότι όντως, καμία χώρα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει άμεσα.

Θέλω να σας πω – και το λέω με πολύ προσοχή γιατί μιλάμε για ανθρώπινες ζωές – μέρα με τη μέρα υπάρχει μια βελτίωση. Χθες το βράδυ είχαμε πολύωρη σύσκεψη με 30 φορείς – και κυβερνητικούς και Μη Κυβερνητικούς που ασχολούνται με τα ασυνόδευτα παιδιά.

Για να συντονιστούν όλες αυτές οι δράσεις. Και από την Πέμπτη που είχαμε την πρώτη συνάντηση, διαπίστωσα ότι από εκεί που υπήρχε ανταγωνισμός σ’ αυτούς τους φορείς (και τους τόνισα ότι εδώ δεν είμαστε επιχειρήσεις ανταγωνιστικές, ανθρωπιά θέλουμε) γίνεται καλύτερος συντονισμός.

Και με τον Δήμο Αθηναίων υπάρχει μια καλή συνεργασία και με την Αυτοδιοίκηση.

Υπάρχουν αρκετοί χώροι διαθέσιμοι. Κατ’ αρχάς οι κατασκηνώσεις του Υπ. Πρόνοιας που είναι πάνω από 30. Υπάρχουν και οι ιδιωτικές κατασκηνώσεις οι οποίες είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Βεβαίως θα τις πληρώσουμε.

Και να διευκρινίσω κάτι. Θα πάνε τα παιδιά στις κατασκηνώσεις, αφού ανοίγουν 16 Ιουνίου. Μέχρι τότε είναι η πρώτη αντιμετώπιση. Μετά θα βρούμε χώρους κι άλλους. Απλώς θέλουμε λίγο χρόνο, έχουμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα. Κανείς δεν είχε προετοιμαστεί για κάτι τέτοιο.  Κανείς δεν είχε φανταστεί ότι θα το αντιμετωπίζαμε.

Για την Ειδομένη

Η εικόνα στην Ειδομένη θα αλλάξει. Γίνεται μια προσπάθεια αυτοί οι άνθρωποι να κατέβουν σιγά-σιγά προς τα κάτω.

Η εικόνα αυτή που δεν τιμά την Ευρώπη θα πρέπει να αλλάξει και να διαχυθούν σε περισσότερους  χώρους.

Δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο τους χώρους. Υπάρχει μια παράμετρος που την οποία αγνοούμε όλοι. Όπου και να τους πας, το μυαλό τους είναι στα σύνορα. Και φεύγουν πάρα πολλοί σας πληροφορώ και από άλλους χώρους. Και επειδή κάποιοι από αυτούς έχουν και οικονομική δυνατότητα βρίσκουν άλλους τρόπους. Επειδή η ελπίδα είναι μια ελκτική δύναμη, πάντα το βλέμμα τους είναι εκεί, δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα

Για Eurogroup

Βλέπω μια αλλαγή στη λογική των συζητήσεων που γίνονται στα Μέσα Ενημέρωσης. Μέχρι προχθές όλοι με ρωτούσαν τον Ιούνιο θα έχουμε εξέλιξη; Σήμερα αλλάζει άρδην αυτό. Δεχόμαστε ότι αυτό το αόριστο «πότε θα έρθουν», «δεν θα έρθουν» αλλάζει και έρχεται πάνω στην πρόβλεψη του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος σε μια εκπομπή είπε ότι θα έχουμε μέχρι το Πάσχα, Ανάσταση. Εμείς πιστεύουμε ότι η Ιθάκη είναι η ρύθμιση του χρέους. Η κυβέρνηση κάτω από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες, κάνει μια γιγαντιαία προσπάθεια.

Για νέα μέτρα

Όλοι είχαμε ανησυχία, δεν σας το κρύβω, ότι αν υπάρχει καθυστέρηση, θα έχουμε πρόβλημα. Σήμερα έχουμε μια θετική εξέλιξη. Αν πάμε στη ρύθμιση του χρέους η επόμενη ημέρα θα είναι ημέρα αισιοδοξίας.

Για πρόωρες εκλογές

Να τις κάνουμε τι; Όχι, εγώ θεωρώ ότι είναι λάθος οι εκλογές. Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας για να κριθεί η κυβέρνηση. Θα τις κερδίσουμε αλλά (τώρα) δεν είναι αναγκαίο για τη χώρα.

Για ανασχηματισμό

Αυτό θα το κρίνει ο Πρωθυπουργός

 Για καταγγελίες εις βάρος του υπ. Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλου

Εάν έχει γίνει έτσι, είναι παρέμβαση. Αλλά μην βιάζεστε. Γιατί θα εκτεθούν πάρα πολλοί. Κρατήστε αυτό που σας λέω. Για να καταλάβετε τι παιχνίδι παιζόταν με την Δικαιοσύνη όλα αυτά τα χρόνια… Κάποιοι παίζουν τα ρέστα τους. Επειδή ξέρω τον συγκεκριμένο άνθρωπο, είμαι βέβαιος ότι δεν θα διανοείτο να κάνει το συγκεκριμένο πράγμα και είμαι σίγουρος ότι θα αποδειχθεί τι επιχειρήθηκε εκεί.

Για παραδικαστικά κυκλώματα

Εχθές είχα στο γραφείο μου τον δήμαρχο Περιστερίου και Πετρούπολης για μια υπόθεση στην οποία μπορεί να βγει δικαστική απόφαση και να τους πάρει ένας ναός από την Λαμία, 7.500 στρέμματα.

Ξέρετε τι παραδικαστικό κύκλωμα υπάρχει σ’ αυτή την ιστορία; Εγώ αύριο θα στείλω επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης. Έρχονται άνθρωποι, δικηγόροι εκτιμητές και μας λένε «πώς γίνεται να παίρνουν επί 13 χρόνια αναβολές από την σημαία, γιατί δεν τους συνέφεραν οι συνθέσεις των δικαστηρίων;».

Για την κόντρα Ψυχάρη-Μαξίμου

Φοβούμαι ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ, ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ, ΕΚΛΟΓΕΣ, ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!