κορωνοϊός-στους-δήμους-οι-υπάλληλοι-τ-380613
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 11.03.2020 | 20:56

Κορωνοϊός: Στους δήμους οι υπάλληλοι των δομών που κλείνουν

Στη διάθεση των δημάρχων θα βρίσκονται, πλέον, οι υπάλληλοι των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών, των ΚΑΠΗ και των ΚΗΦΗ, δημοτικών δομών που έχουν κλείσει λόγω κορωνοϊού. Όπως είχε αποκαλύψει η aftodioikisi.gr, η πρόβλεψη αυτή θα περιέχεται στην αναμενόμενη ΠΝΠ με την οποία θα ρυθμίζονται οι άδειες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Οι εν λόγω υπάλληλοι θα μεταφερθούν σε υπηρεσίες των δήμων και βάσει των ειδικοτήτων τους να καλύψουν κενά που θα δημιουργηθούν και να ενισχύσουν το έργο τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το μεσημέρι είχε ανακοινώσει τα εξής σε σχέση με τις άδειες:

–         Θεσπίζεται άδεια ειδικού σκοπού, επιπρόσθετη της κανονικής άδειας, την οποία μπορεί να λαμβάνει ο ένας εκ των δύο γονέων (σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας ο ένας γονέας), με πλήρεις αποδοχές, για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων και μέχρι τις 10/04/2020.

–         Για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας, τρεις θα λογίζονται ως ειδικού σκοπού και μόνο μία θα καταγράφεται ως κανονική άδεια.

–         Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα, το κράτος θα καλύψει από τον τακτικό προϋπολογισμό το ένα τρίτο (1/3) των αποδοχών του. Αυτός ο επιμερισμός είναι δυναμικός και εξελίσσεται.

–         Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του δημοσίου τομέα, το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών του.

–         Εάν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού ταυτοχρόνως. Εάν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που ο/η σύζυγος νοσηλεύεται, ή έχει προσβληθεί από κορονοϊό, ή είναι ΑΜΕΑ.

–         Για τους εργαζόμενους  του ιδιωτικού τομέα, δύναται ο εργοδότης να προτείνει επίσης τη δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, ή εργασία εξ’ αποστάσεως. Για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα δημιουργείται, επίσης, η δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, όπου αυτό είναι εφικτό.