κορωνοϊός-περιορισμένα-τα-κρούσματα-760387
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 07.04.2020 | 07:30

Κορωνοϊός: Περιορισμένα τα κρούσματα στις Ένοπλες Δυνάμεις – Τα μέτρα που πάρθηκαν

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις, με άμεσες ενέργειες, σύμφωνα και με την εθνική στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας, έχουν καταφέρει να περιορίσουν τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο προσωπικό τους», διαβεβαιώνει το ΓΕΕΘΑ. Θυμηθείτε τα μέτρα που πάρθηκαν.

Ως τώρα έχουν καταγραφεί λίγο περισσότερα από 20 κρούσματα στις Ένοπλες Δυνάμεις, το ένα εξ αυτών θανατηφόρο. Πριν από μερικές ημέρες σήμανε συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις για κρούσμα στο ΚΕΠΒ Θήβας. Την ίδια ώρα, που μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων προσφέρουν βοήθεια και στο ΕΣΥTi συζήτησαν οι Υπουργοί Άμυνας της ΕΕ σε έκτακτη τηλεδιάσκεψή τους, στην οποία συμμετείχε και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Όπως σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ, έχουν ληφθεί και συνεχίζουν να λαμβάνονται, ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης, όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα πρόληψης της εξάπλωσης του ιού στο προσωπικό και τις οικογένειές του, χωρίς να διακυβεύεται η ικανότητα εκπλήρωσης του έργου των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, «από την πρώτη στιγμή έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να προφυλαχθεί το προσωπικό τους από την εξάπλωση του κορονοϊού Covid-19 και να διατηρηθεί η επιχειρησιακή ικανότητα στην παρούσα κρίσιμη περίοδο. Παράλληλα, συνεισφέρουν στην υγειονομική θωράκιση της χώρας, προσφέροντας εξειδικευμένο προσωπικό και κατάλληλα μέσα.

Η συνδρομή των ΕΔ στην αντιμετώπιση της ασύμμετρης απειλής της αιφνίδιας και μαζικής μετακίνησης μεταναστευτικών – προσφυγικών πληθυσμών στην ελληνοτουρκική μεθόριο έχει συμβάλλει στις προσπάθειες της πολιτείας να οριοθετήσει και να αποτρέψει την εξάπλωση της πανδημίας σε πληθυσμούς εντός της ελληνικής επικράτειας, εξουδετερώνοντας μία εν δυνάμει υγειονομική «βόμβα», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η διαρκώς μεταβαλλόμενη κατάσταση στο πεδίο της πρόληψης – αντιμετώπισης του κορονοϊού αξιολογείται συνεχώς από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων σε πλήρη συντονισμό με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας» δηλώνει το ΓΕΕΘΑ.

Το ΓΕΕΘΑ λοιπόν σημειώνει τα ακόλουθα μέτρα που έχουν ληφθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις από τότε:

«Υπό το συντονισμό του ΓΕΕΘΑ, αποφασίστηκε η εφαρμογή σειράς μέτρων, τα οποία εφαρμόζονται από το πιο μικρό φυλάκιο στα σύνορα έως τους μεγάλους σχηματισμούς και τα επιτελεία.

Ειδικότερα και στο πλαίσιο των αρχικών κατευθύνσεων που δόθηκαν από την κυβέρνηση, εφαρμόστηκαν δραστικά μέτρα για την πρόληψη εξάπλωσης της νόσου σε συνδυασμό με τη μέριμνα για το προσωπικό των ΕΔ και τα μέλη των οικογενειών, όπως παρακάτω:

α. Εκδόθηκαν γενικές και ειδικές οδηγίες προφύλαξης από τη νόσο με ειδικότερη επισήμανση στα μέτρα ατομικής προστασίας.

β. Χορηγήθηκε άδεια ειδικού σκοπού, επιπρόσθετη της κανονικής άδειας για το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό.

γ. Ανεστάλη η λειτουργία των σχολών εξέλιξης των ΕΔ (ΣΕΘΑ, ΑΔΙΣΠΟ κλπ) έως τις 13 Απριλίου 2020.

δ. Ανεστάλη η ακαδημαϊκή εκπαίδευση των μαθητών των Παραγωγικών Σχολών (ΑΣΕΙ –ΑΣΣΥ) έως τις 13 Απριλίου 2020. Οι σπουδαστές των ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ παραμένουν εντός των Σχολών ώστε να μην εκτεθούν στον παραμικρό κίνδυνο οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

ε. Ανεστάλησαν οι άδειες του υγειονομικού προσωπικού.

στ. Ανεστάλη η χορήγηση αδειών εξωτερικού.

ζ. Ανεστάλη η λειτουργία παιδικών σταθμών των ΕΔ.

η. Πραγματοποιήθηκαν ενημερώσεις στο προσωπικό από τις υγειονομικές υπηρεσίες των Κλάδων σχετικά με τα προληπτικά μέτρα υγιεινής, ενώ το προσωπικό των στρατιωτικών νοσοκομείων εκπαιδεύτηκε και ασκήθηκε για την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών.

θ. Εκδόθηκαν και διανεμήθηκαν σε όλες τις μονάδες και υπηρεσίες των ΕΔ οδηγίες που αφορούν στην πρόληψη επέκτασης της επιδημίας.

ι. Εκτελούνται απολυμάνσεις σε συνδυασμό με αυξημένα μέτρα καθαριότητας και υγιεινής, σε όλους τους χώρους των στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

ια. Πραγματοποιείται έλεγχος του εισερχόμενου προσωπικού στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις (θερμομέτρηση). Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για το προσωπικό των ΕΔ που εισέρχεται και επιχειρεί στην περιοχή των Καστανέων για την αποτροπή παράνομης εισόδου προσφύγων – μεταναστών από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

ιβ. Οι Λέσχες Αξιωματικών προσαρμοζόμενες με τα ισχύοντα μέτρα για απαγόρευση χρήσης τραπεζοκαθισμάτων και με γνώμονα την εξυπηρέτηση του προσωπικού και των οικογενειών τους, παρέχουν φαγητό μόνο σε πακέτο.

ιγ. Εκδόθησαν οδηγίες που αφορούν σε στελέχη που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου .

Σε συνάφεια και με σκοπό την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού εντός των ΕΔ και εξαιτίας των ειδικών δραστηριοτήτων αυτών (εκπαιδεύσεις–ασκήσεις), αποφασίστηκε:

α. Η ακύρωση όλων των εθνικών ασκήσεων.

β. Η αναστολή συμμετοχής των ΕΔ σε διακρατικές – διεθνείς ασκήσεις και εκπαιδεύσεις μέχρι τα τέλη Απριλίου 2020.

γ. Ο περιορισμός κινήσεων-μετακινήσεων και πτήσεων (π.χ. C-130) στις απολύτως απαραίτητες.

δ. Η απαγόρευση αποβίβασης πληρωμάτων πλοίων του ΠΝ σε λιμένες.

ε. Η αναστολή διαθέσεως προσωπικού και μέσων των ΕΔ στο πλαίσιο των κοινωνικών δραστηριοτήτων.

στ. Η ακύρωση παρελάσεων και η πραγματοποίηση τελετών παράδοσης-παραλαβής με τη συμμετοχή του απολύτως απαραίτητου προσωπικού.

ζ. Η ακύρωση – αναβολή δραστηριοτήτων διοικητικής φύσεως (επιθεωρήσεις – επισκέψεις – παρατάξεις).

η. Η πραγματοποίηση προγραμματισμένων ορκωμοσιών νεοσυλλέκτων οπλιτών, ναυτών, σμηνιτών, χωρίς την παρουσία προσκεκλημένων. Επιπλέον η αναστολή χορήγησης της προβλεπόμενης άδειας ορκωμοσίας των νεοσύλλεκτων οπλιτών θητείας.

θ. Η κατάταξη των στρατευσίμων της 2020 Γ’ ΕΣΣΟ για τον Στρατό Ξηράς (ΣΞ) και την Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) και της 2020 Β’ ΕΣΣΟ για το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ), θα υλοποιηθεί εντός του πρώτου 15νθημέρου του Ιουνίου 2020, κατά την κρίση των οικείων Γενικών Επιτελείων. Την ημέρα κατατάξεως των στρατευσίμων όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, θα διανέμεται κυτίο περιέχον αντισηπτικό, μάσκες, γάντια και οδηγίες, το οποίο κατασκευάζεται και συσκευάζεται με μέριμνα του ΓΕΣ.

ι. Για τις αεροδιακομιδές, έχουν χορηγηθεί και χρησιμοποιούνται συλλογές ατομικής προστασίας για τα πληρώματα των ιπτάμενων μέσων, ενώ οι ασθενείς από COVID-19, μεταφέρονται με ειδική κάψουλα και σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.

ια. Η έναρξη της παραθεριστικής περιόδου των ΚΑΑΥ, ΘΑΝ και ΚΕΔΑ θα επανακαθορισθεί από την 15 Ιουνίου 2020 και αργότερα, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες.

ιβ. Η ενεργοποίηση και χρησιμοποίηση της τεχνολογίας και εφαρμογών του διαδικτύου (τηλεδιασκέψεις – τηλε-εκπαιδεύσεις). Στο πλαίσιο αυτό η εξυπηρέτηση των πολιτών επί θεμάτων στρατολογικής φύσεως διεξάγεται μόνο μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Στρατολογικής Υπηρεσίας (www.stratologia.gr), ενώ ανεστάλη η λειτουργία των Γραφείων Ενημέρωσης Κοινού των Γενικών Επιτελείων.

Στο πλαίσιο της συνδρομής των υγειονομικών υπηρεσιών των ΕΔ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), αποφασίστηκε:

α. Η διάθεση συγκεκριμένων κλινών των στρατιωτικών νοσοκομείων και του συνόλου των υποδομών υγείας των ΕΔ σε πλήρη και συνεχή ετοιμότητα με συγκεκριμένες εντολές για τον χειρισμό υπόπτων περιστατικών.

β. Η διάθεση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ) για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών δημόσιας υγείας που συνδέονται με την αντιμετώπιση του κορονοϊού για χρονικό διάστημα 4 μηνών από την 20 Μαρτίου 2020.

γ. Σε ότι αφορά στην κάλυψη τρεχουσών απαιτήσεων, έχει διατεθεί έως τώρα υγειονομικό προσωπικό των ΕΔ σε άλλους φορείς ως ακολούθως:

(1) Στο υπουργείο Υγείας, επ’ ωφελεία του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής, του Ινστιτούτου Παστέρ και του ΕΟΔΥ, 8 σπουδαστές της ΣΣΑΣ και 16 Μαθητές της ΣΑΝ.

(2) Στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας το ακόλουθο προσωπικό:

(α) Για τη στελέχωση Κινητών Ομάδων Δειγματοληψίας, 5 Αξιωματικοί ιατροί (1 από ΣΞ, 2 από ΠΝ και 2 από ΠΑ) και 5 νοσηλευτές (1 από ΣΞ, 2 από ΠΝ και 2 από ΠΑ).

(β) Για την υποστήριξη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του νομού Καστοριάς, 1 αξιωματικός ιατρός του ΣΞ.

(γ) Για τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας Εχίνου Νομού Ξάνθης, 2 αξιωματικοί ιατροί του ΣΞ και 2 νοσηλευτές του ΣΞ.

(δ) Επ’ ωφελεία του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς, 3 αξιωματικοί ιατροί (2 από ΣΞ και 1 από ΠΑ) και 6 νοσηλευτές (3 από ΣΞ και 3 από ΠΑ).

(ε) Για τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας Τσοτυλίου, 1 αξιωματικός ιατρός του ΣΞ.

(στ) Για τη στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, 5 αξιωματικοί ιατροί του ΣΞ και 7 νοσηλευτές του ΣΞ.

δ. Στην 441 Αποθήκη Βάσεως Υγειονομικού Υλικού (441 ΑΒΥΥ) στον Ταύρο έχει ξεκινήσει η παραγωγή αντισηπτικού διαλύματος από κατασχεμένες ποσότητες αιθυλικής αλκοόλης, για διάθεση 13.500 φιαλών των 400 χιλιοστόλιτρων για κάλυψη των αναγκών των ΕΔ, 1.500 φιαλών των 400 χιλιοστόλιτρων για κάλυψη των αναγκών του ΓΕΕΦ της Κύπρου και 14.000 φιαλών του 1 λίτρου και 17.250 φιαλών των 400 χιλιοστόλιτρων για το υπουργείο Υγείας.

ε. Στο 700 Στρατιωτικό Εργοστάσιο (700 ΣΕ) στη Δραπετσώνα του Πειραιώς έχει ξεκινήσει η παραγωγή αρχικά 50.000 απλών χειρουργικών μασκών για ικανοποίηση απαιτήσεων και αναγκών τόσο των ΕΔ, όσο και του υπουργείου Υγείας (με τελικό σύνολο παραγωγής 150.000 τεμαχίων).

στ. Η διάθεση εγκαταστάσεων σκηνικού υλικού σε νοσοκομεία του ΕΣΥ (ΓΝΘ «Άγιος Παύλος»), προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως χώρος υποδοχής ύποπτων κρουσμάτων.

ζ. Η συμμετοχή προσωπικού της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων, στις επιτροπές και την Task Force που έχει συγκροτήσει το υπουργείο Υγείας.

η. Η ετοιμότητα του προσωπικού και των μέσων της ΠΑ για αεροδιακομιδές περιστατικών COVID-19, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας για τους ασθενείς και το ιπτάμενο προσωπικό».

Αξίζει να επισημανθεί ότι όλα αυτά γίνονται ταυτόχρονα αφενός με την εκπλήρωση της συνήθους αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι η ασφάλεια της χώρας, αφετέρου με την επιτυχή συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση (μαζί με την ΕΛΑΣ και άλλες υπηρεσίες) του «υβριδικού πολέμου» που εξαπέλυσε η Τουρκία την Καθαρά Δευτέρα σε βάρος της Ελλάδος, και της αντιμετωπίσεως στη θάλασσα των προσφυγικών ροών από την γείτονα προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου σε συνεργασία με τις δυνάμνεις του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Ουσιαστική συμβολή της Ελλάδας στην επιχείρηση Irini

Εν τω μεταξύ, για τη στρατιωτική συνδρομή στο πλαίσιο της εθνικής αντιμετώπισης της πανδημίας, καθώς και τις συνέπειές της, σε υφιστάμενες επιχειρήσεις – αποστολές Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, αλλά και σε στρατηγικό επίπεδο γενικότερα, συζήτησαν οι Υπουργοί Άμυνας της ΕΕ σε έκτακτη τηλεδιάσκεψή τους.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των μελών της ΕΕ, αλλά και με άλλους διεθνείς οργανισμούς, και την υποχρέωση μετουσίωσης των διδαγμάτων που θα ληφθούν από την αντιμετώπιση της πανδημίας, σε στρατηγικές πολιτικές για το μέλλον.

Ενημέρωσε επίσης τους ομολόγους του για τη διάθεση του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. στο ΕΣΥ προκειμένου να καλυφθούν περιστατικά Covid-19, τη διάθεση στρατιωτικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για τη στελέχωση μονάδων του ΕΣΥ. και εργαστηρίων αναφοράς, όπως επίσης και για την παραγωγή προστατευτικών υλικών από τα στρατιωτικά εργοστάσια, τόσο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, όσο και για την κοινωνία.

Με αφορμή το θέμα του κορονοϊού, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη «ανάπτυξης βελτιωμένων πρακτικών αντιμετώπισης των υβριδικών απειλών (μεταναστευτικό – προσφυγικό, πανδημία, διασπορά ψευδών ειδήσεων) προκειμένου να ενδυναμωθεί η αξιοπιστία της Ε.Ε. και να διαφυλαχθεί η αποτελεσματικότητα των δράσεων, καθώς και η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της».

Αναφέρθηκε δε, στην «ουσιαστική συμβολή της Ελλάδας στην επιχείρηση Irini (ενίσχυση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ κατά της Λιβύης) παρά τις γνωστές προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο ανατολικό Αιγαίο και στα χερσαία σύνορά της, σε συνδυασμό μάλιστα με την παρούσα επιδημία» και στη σπουδαιότητά της για την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζήτησε δε, τη διάθεση περισσότερων μέσων από τις χώρες – μέλη, καθώς όπως παρατήρησε, διακυβεύεται η αξιοπιστία της ΕΕ συνολικά ως προς τη διεξαγωγή αυτής της επιχείρησης και παρόμοιων επιχειρήσεων.