κορωνοϊός-b-ελλάδα-ποιες-περιοχές-γέμ-869124
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 23.09.2021 | 18:42

Κορωνοϊός- B.Ελλάδα: Ποιες περιοχές «γέμισαν» κρούσματα (λίστα)

Την ανησυχία της κυβέρνησης και της επιτροπής των ειδικών για το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα επισήμανε η Παιδίατρος – Λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας.

Οι δηλώσεις της κ. Παπαευαγγέλου έρχονται στη σκιά των αλλαγών του επιδημιολογικού χάρτης της χώρας, καθώς, όπως προανήγγειλε νωρίτερα η aftodioikisi.gr, Δράμα, Ξάνθη και Καστοριά πέρασαν στο κόκκινο και φαίνεται ότι βρίσκονται κοντά σε λοκντάουν από το πρωί της Παρασκευής.

«Η σημαντική αύξηση σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα προμηνύει αύξηση της επιβάρυνσης του ΕΣΥ (…) οι εισαγωγές είναι περισσότερες από τα εξιτήρια» επισήμανε η λοιμωξιολόγος.

«Η ματιά μας είναι στη Βόρεια Ελλάδα, ιδιαιτέρα στην Κεντρική – Ανατολική Μακεδονία, με σημαντική αύξηση κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα: Διπλασιασμός κρουσμάτων στην Ξάνθη, αύξηση 60% στην Κοζάνη, αύξηση 40% σε Δράμα, Έβρο και Πιερία. Το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη δείχνει σαφή σταδιακή αύξηση με  υπερδιπλάσιο μέσο κυλιόμενων αριθμών νέων κρουσμάτων αναλογικά με τον πληθυσμό της Αθήνας» εξήγησε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Επικρατεί η ενδοοικογενειακή μετάδοση και η μετάδοση σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Μικρότερη είναι η διασπορά στους εργασιακούς χώρους» εξήγησε.

«Η πανδημία εμφανίζει σταθεροποίηση. Η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι τα 34 έτη, και τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια είναι 20.000» τόνισε πάντως, λέγοντας πως η πανδημία είναι μία πανδημία μεταξύ των ανεμβολίαστων.

«Κατά 16% αυξήθηκαν τα κρούσματα σε παιδιά, καθώς αυξήθηκαν τα τεστ λόγω του ανοίγματος των σχολείων. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν έχει αυξηθεί» επισήμανε ακόμα.

Όπως διευκρίνισε η κ. Παπαευαγγέλου η μετάλλαξη Δέλτα χτύπα και νεότερες ηλικίες, καθώς τουλάχιστον το 1/3 των κρουσμάτων, ήτοι το 37%, είναι μεταξύ 45 και 65 ετών.

Δείτε την κατανομή των σημερινών κρουσμάτων