Κόντρα Εκκλησίας – κυβέρνησης για την παρουσία κληρικών στα σχολεία

Την έντονη δυσφορία τους για το γεγονός ότι η παρουσία κληρικών και μητροπολιτών στα σχολεία συναντά αντιδράσεις και δεν τους επιτρέπεται η πρόσβαση εκφράζουν με ανακοίνωσή τους τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Μάλιστα αποφασίστηκε να υπάρξει επικοινωνία με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως γράφει tovima.gr, μεταξύ των ιεραρχών που κατήγγειλαν το φαινόμενο ήταν οι μητροπολίτες Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ και ο Μεσογαίας κ. Νικόλαος.

Με αφορμή την εγκύκλιο για τις επισκέψεις εξωσχολικών προσώπων στις σχολικές μονάδες είχε εξαπολύσει επίθεση από άμβωνος κατά του υπουργείου Παιδείας και προσωπικά κατά κ. Νίκου Φίλη ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης  κ. Άνθιμος.

Μεταξύ άλλων ο ιεράρχης είπε: «Ένας συμπατριώτης μας, ο μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος, ήρθε στη Θεσσαλονίκη για μια ομιλία σε ένα σχολείο, μετά από αίτημα των παιδιών και είπε ευχαρίστως. Τότε ήρθε και μου είπε, θα μου επιτρέψετε, Παναγιώτατε, να κάνω μια ομιλία σε δύο σχολείο που με καλέσανε, και του είπα να κάνετε όσες ομιλίες θέλετε.

Πήγε στο σχολείο που τον καλέσανε και οι αρμόδιοι είπαν ότι δεν μπορούμε να σας αφήσουμε να μιλήσετε στα παιδιά, διότι αυτή είναι η εντολή του υπουργείου όπως μας ενημέρωσαν. […] Αυτός είναι ο διωγμός που έχει αρχίσει ανεπίσημα και τώρα προχωρεί να επισημοποιηθεί.

Την άλλη εβδομάδα έχουμε σύγκληση της Ιεραρχίας για να δούμε διάφορα θέματα, όπως και αυτό που συνέβη με τον μητροπολίτη Μεσογαίας. Η εντολή του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη έχει δοθεί σε όλα τα σχολεία, αφού προ ημερών δόθηκε και διευκρινιστική εντολή σε σχολεία: «Κανένας μητροπολίτης δεν θα μιλάει στα παιδιά και να ελέγξετε τι έχουν κάνει όσοι έχουν επισκεφθεί τα σχολεία μέχρι σήμερα. Αν έχουν κάνει ομιλία ή κατήχηση»».

Το υπουργείο Παιδείας χαρακτηρίζει την επίθεση αυτή «αναίτια και άστοχη». Σε απάντησή του ο κ. Φίλης αναφέρει: «O Παναγιώτατος  έπρεπε να είναι προσεκτικότερος. Εσφαλμένη ενημέρωση οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα. Αρκούσε μια απλή ανάγνωση της εγκυκλίου από τον ίδιο και όχι «μου είπαν» και «άκουσα».

Η εγκύκλιος δεν αφορά συγκεκριμένο πρόσωπο. Αντιθέτως, θέτει γενικούς κανόνες, ώστε το σχολείο να μη μετατραπεί σε θέατρο αντιπαραθέσεων και κηρυγμάτων με πρωταγωνιστές εξωσχολικούς παράγοντες. Είναι ανάγκη να διασφαλιστεί η ηρεμία και το σχολικό ήθος μέσα στην αίθουσα. Εξωσχολικοί παράγοντες, π.χ. εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων κοινωνικών φορέων, μπορούν να παρευρίσκονται σε εκδηλώσεις στον χώρο του σχολείου, όχι όμως σε ώρα μαθήματος.

Δεν παρεξηγώ τον Παναγιώτατο για όσα ισχυρίζεται ότι άκουσε. Ας μην ξεχνά ότι το Σύνταγμα και οι νόμοι προσδιορίζουν τις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους. Η εκπαίδευση είναι ευθύνη της Πολιτείας. Πολλοί κληρικοί είναι εκπαιδευτικοί. Και τα σχολεία, στο πλαίσιο των κανονισμών, εκκλησιάζονται στις ενορίες.

Τέλος, θέλω να καθησυχάσω τον Παναγιώτατο ότι επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ δεν σχεδιάζονται διωγμοί και μάλιστα λόγω των θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων των πολιτών. Προφανώς ο κ. Άνθιμος συγχέει εποχές…

Στόχος μας είναι το ανοιχτό δημοκρατικό σχολείο και αυτό υπηρετούμε».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΣΧΟΛΕΙΑ, ΚΛΗΡΙΚΟΙ, ΦΥΛΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!