κόκκινα-δάνεια-τα-4-σημεία-που-προβάλ-120044
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 21.03.2016 | 10:47

«Κόκκινα δάνεια»: Τα 4 σημεία που προβάλει η ελληνική πλευρά – Πλήρης απελευθέρωση ζητούν οι δανειστές

Την ώρα που οι θεσμοί, διά του ΔΝΤ δηλώνουν αισιόδοξοι ως προς τη σύγκλιση απόψεων σε ό,τι αφορά ασφαλιστικό και φορολογικό, η απόσταση που χωρίζει την ελληνική πλευρά με τους δανειστές στο θέμα των «κόκκινων» δανείων είναι τεράστια.

Οι εκκρεμότητες που παραμένουν και θα συζητηθούν στον επόμενο γύρο διαπραγμάτευσης στις 2 Απριλίου δεν σχετίζονται μόνο με την προστασία των δανειοληπτών αλλά ένα ευρύτερο φάσμα της αγοράς, με δεδομένο ότι για τις τράπεζες η εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σχετίζεται και με τη ρευστότητα στην αγορά.

Πολλά βήματα πίσω θα πρέπει να κάνει η ελληνική πλευρά, που ζητά την προστασία μεγάλου μέρους δανειοληπτών, καθώς η πλευρά των δανειστών εμμένει στην άποψη να εφαρμοστεί το μοντέλο Κύπρου, όπου έγινε πλήρης απελευθέρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η πρόταση που έχει καταθέσει προς διαπραγμάτευση η ελληνική πλευρά δια του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκη προβλέπει:

  • Εξαίρεση για τρία χρόνια στα κόκκινα στεγαστικά δάνεια που αφορούν πρώτη κατοικία, χωρίς όριο
  • Προστασία στα επιχειρηματικά δάνεια, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με όριο τις 500.000 ευρώ
  • Προστασία πρώτης κατοικίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν δανειστεί με ανώτατο όριο τις 250.000 ευρώ
  • Εξαίρεση πώλησης καταναλωτικών δανείων με ανώτατο όριο τις 20.000 ευρώ.

Θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα επιτευχθεί το σύνολο των διεκδικήσεων, καθώς οι εκπρόσωποι των θεσμών ζητούν όχι μόνο να μεταβιβαστούν σε εταιρίες διαχείρισης τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά και κάποια από αυτά από που εξυπηρετούνται κανονικά. Ωστόσο εκφράζεται η αισιοδοξία ότι θα τουλάχιστον θα υπάρξει προστασία σε αυτά που αφορούν στην πρώτη κατοικία. Η αναστολή πώλησης, που έχει παραταθεί έως τις 15 Απριλίου, πιθανότατα δεν θα αφορά στο σύνολο των δανείων αλλά στους δανειολήπτες με χαμηλό εισόδημα και με σπίτια χαμηλής αντικειμενικής και εμπορικής αξίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την πλευρά των τραπεζών δεν επιδιώκεται η πώληση των στεγαστικών δανείων ευάλωτων νοικοκυριών αλλά θεωρούν ότι η απελευθέρωση πώλησης δανείων για τους υπόλοιπους δανειολήπτες θα λειτουργήσει ως κίνητρο ώστε να εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.