κυβέρνηση-με-σπασμένα-φρένα-199322
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 01.10.2014 | 10:31

Κυβέρνηση με σπασμένα φρένα

Για την κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη όλα είναι ένα «σχέδιο ανωμαλίας» που εξυφαίνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ (στον ΑΝΤ1). Δεν υπάρχουν πραγματικές δημοσκοπήσεις που να δείχνουν πολύ μεγάλη διαφορά υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις δημοσκοπήσεις, δεν υπάρχει μη αναστρέψιμη δυναμική εναντίον της κυβέρνησης, δεν υπάρχουν προβλήματα, συντονισμού και επικοινωνίας, ούτε εσωτερική γκρίνια και φαγωμάρα. Τι είναι, όμως, αυτό που έκανε τον (καραμανλικό) βουλευτή της ΝΔ Γ. Βλάχο να μιλήσει για το ενδεχόμενο κυβέρνησης εθνικής ενότητας το οποίο προϋποθέτει παραίτηση του πρωθυπουργού;

Συγκεκριμένα, ο πρώην υφυπουργός σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τζιτζικώσα είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra: «Εάν η κατάσταση στη χώρα δυσκολέψει, δεν πιστεύω ότι θα υπάρχει κανένας Έλληνας που να μη θέλει κυβέρνηση εθνικής ενότητας και εφόσον σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας και συμμετέχουν σε αυτή περισσότερα κόμματα από ότι στη σημερινή και το θέμα του πρωθυπουργού θα τεθεί σε μηδενική βάση».

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ διευκρίνιζε ότι αναφερόταν στην επομένη ημέρα των εκλογών και στην  περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, αλλά οι εντυπώσεις είχαν ήδη δημιουργηθεί, αφού η διόρθωση την οποία έκανε δεν βγάζει και πολύ νόημα.

Άλλωστε, είχε προηγηθεί ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας ο οποίος πρώτος «κατέβασε» αυτή τη θεωρία, του σχηματισμού νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή μετά από παραίτηση του Α. Σαμαρά, και βέβαια δεν ανακάλεσε στη συνέχεια, αφού ως «αντάρτης» δεν δεσμεύεται από υποχρέωση κομματικής πειθαρχίας.

Τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα για το Μέγαρο Μαξίμου. Ανάλωσαν όλη την ενέργειά τους χθες το απόγευμα για να μαζέψουν το μπάχαλο σχετικά με την παρουσία του Χρ. Λαζαρίδη στη συνάντηση Χαρδούβελη – τρόικας και τις αντιρρήσεις του ΠΑΣΟΚ για την απουσία δικών του στελεχών. Αλλά αυτό είναι ίσως μικρό πρόβλημα για το επιτελείο Σαμαρά, αν συνεκτιμήσει κανείς ότι από τη Χαριλάου Τρικούπη έχουν γίνει διαρροές για να αναδειχθούν οι κόκκινες γραμμές που βάζει ο Ευ. Βενιζέλος στη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των πιστωτών αλλά επίσης η διάθεση διαφοροποίησης από τη ΝΔ. Δεν έχει σημασία αν αυτά γίνονται για τα μάτια των ψηφοφόρων ή αν πρόκειται για ουσιαστική στροφή, γιατί μένει η εικόνα μιας κυβέρνησης που μοιάζει με ξεκούρδιστο ρολόι.

Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος θέλουν να δείξουν δύναμη αντίστασης στις πιέσεις των δανειστών αλλά να μη φτάσουν σε ρήξη, θέλουν επίσης ο ένας να φτιάξει το προφίλ του σε βάρος του άλλου αλλά να μην το διαλύσουν, θέλουν να πείσουν πως δεν υπάρχουν στον ορίζοντα πρόωρες εκλογές αλλά συμπεριφέρονται άκρως προεκλογικά, θέλουν να ελέγξουν τις Κ.Ο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αλλά διαρκώς προκύπτουν εσωκομματικά προβλήματα, θέλουν να κατατροπώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά στην πράξη πετυχαίνουν το αντίθετο, θέλουν να βρουν τις 180 ψήφους αλλά ήδη τους έφυγε η ΔΗΜΑΡ από το κάδρο της επιδιωκόμενης συναίνεσης για την προεδρική εκλογή.

Μέσα σε ένα τόσο βαρύ περιβάλλον, η επίσκεψη Γιούνκερ την Παρασκευή είναι ασφαλώς μια κάποια λύση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι η λύση.

ΠΗΓΗ TVXS