κυβέρνηση-εξετάζει-τη-ναύλωση-πλοίου-152140
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 18.08.2015 | 17:07

Κυβέρνηση: Εξετάζει τη ναύλωση πλοίου για 2.500 μετανάστες – Στόχος η αποσυμφόρηση των νησιών

Στη ναύλωση πλοίου που 2.500 θέσεων που θα μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά, προσανατολίζεται η κυβέρνηση σύμφωνα με δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη.

Μιλώντας στον 9,84, η κ. Γεροβασίλη εξήγησε ότι σκοπός είναι το πλοίο να κάνει τον γύρο των νησιών ώστε να συγκεντρώνει πρόσφυγες και επειδή υπήρχε και το θέμα της γρήγορης ταυτοποίησης, ελλείψει των υποδομών και ελλείψει του ανθρώπινου δυναμικού, να γίνεται αυτό μέσα στο πλοίο, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να αποσυμφορηθούν γρηγορότερα τα νησιά.

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας τριών νέων κέντρων υποδοχής, στη Λέρο, τη Χίο και την Κω, η κ. Γεροβασίλη απάντησε: «Είναι απαραίτητο να υπάρξουν καινούργιοι χώροι υποδοχής. Δεν μπορεί να συνεχιστούν αυτές οι τραγικές εικόνες τις οποίες βλέπουμε καθημερινά, με παιδιά, με ανθρώπους οι οποίοι ζουν κάτω από αυτές τις συνθήκες».

«Υπήρξαν αντιστάσεις, και από δημοτικές αρχές, μπροστά στην πιθανότητα να γίνουν κέντρα υποδοχής στα νησιά, οι οποίες νομίζω θα πρέπει να καμφθούν, να το ξανασκεφτούν, διότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αλλιώς. Από εκεί και μετά, η κυβέρνηση, το υπουργείο, έχει δημιουργήσει κι ένα συντονιστικό όργανο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν νωρίτερα η αποσυμφόρηση των νησιών, που πραγματικά δεν μπορούν να σηκώσουν αυτούς τους μεγάλους αριθμούς προσφύγων. Και, βεβαίως, έγινε ο χώρος υποδοχής στον Ελαιώνα. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί και άλλος, εκτός Αττικής πια, για να μεταφερθούν γρήγορα και να αποσυμφορηθούν τα νησιά» επισήμανε.

Αναφερόμενη γενικότερα στο πρόβλημα, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε: «Είναι οι εμπόλεμες οι καταστάσεις οι οποίες γεννούν κύματα προσφύγων πολύ μεγάλα. Επομένως, είμαστε μπροστά σε μια κρίση, είμαστε μπροστά σε καινούργια δεδομένα και σε καινούργιους αριθμούς μεγάλους. Η χώρα δεν διαθέτει ούτε τους οικονομικούς πόρους, αλλά ούτε τις υποδομές, προκειμένου να αντεπεξέλθει αξιοπρεπώς απέναντι σε όλο αυτό. Γίνονται προσπάθειες φυσικά…

»Έχει παρέμβει και ο Επίτροπος και έχουν γίνει πολλές συσκέψεις… Αυτό που έχει επιδεινώσει και επιδεινώνει δραματικά το πρόβλημα, είναι ότι, ενώ βλέπουμε και ανθρώπους να συνωστίζονται προκειμένου να μετακινηθούν γρήγορα εκτός Ελλάδας, η πολιτική που φαίνεται να αναπτύσσεται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, είναι το να χτίζουν τοίχους για να αποτρέψουν το κύμα μεταναστών, αλλά και η Ελλάδα ως χώρα υποδοχής πραγματικά δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σ’ αυτούς τους ρυθμούς εισροών. Θα πρέπει η Ευρώπη να πάρει συνολικά την ευθύνη, θα πρέπει να αλλάξει την πολιτική που ακολουθείται και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα κατάματα. Διότι αυτό το πρόβλημα δεν λύνεται ούτε αυστηροποιώντας διαδικασίες νομικές στην Ελλάδα ούτε, βεβαίως, μπορούμε να αναποδογυρίσουμε τις βάρκες, όπως αντιλαμβάνεστε».