Κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων μέσω εικονικών γάμων στο Δ. Δυτικής Αχαΐας

Καταγγελία του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με μεγάλο κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων μέσω εικονικών γάμων Ελλήνων με αλλοδαπούς ερευνά ο αρμόδιος εισαγγελέας στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας. Στην υπόθεση την οποία έχει αναλάβει η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. υπόθεση φέρεται να εμπλέκονται δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι δήμου του Νομού Αχαΐας καθώς και δικηγόροι.

Συγκεκριμένα, μετά από έρευνα του υπουργείου, διαπιστώθηκε ότι το καλοκαίρι του 2013 τελέστηκαν 26 γάμοι, η πλειονότητα των οποίων έγινε σε δημαρχείο της Αχαΐας. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις ένα άτομο εμφανίζεται να παντρεύεται δύο φορές ακόμα και μέσα στην ίδια ημέρα.

Κλιμάκιο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ μετέβη σήμερα στο συγκεκριμένο δήμο και σε συνεργασία με την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πατρών θα διερευνήσει την πιθανότητα τέλεσης ποινικών αδικημάτων τόσο κάποιων εκ των υπαλλήλων του δήμου όσο και άλλων εμπλεκομένων φορέων.

Ειδικότερα, προέκυψαν:

• Περιπτώσεις διγαμίας: Τελέστηκαν γάμοι από το ίδιο πρόσωπο με αλλοδαπούς ακόμα και μέσα στην ίδια ημέρα. Ενώ διαπιστώθηκαν και άλλες περιπτώσεις όπου το χρονικό διάστημα ήταν από δύο ημέρες έως τρεις μήνες. Ακολούθησαν αιτήσεις για την έκδοση άδειας διαμονής. Συγκεκριμένα Ελληνίδα παντρεύτηκε αλλοδαπό και την ίδια ημέρα ξαναπαντρεύτηκε με άλλον αλλοδαπό και αμέσως μετά κατατέθηκε αίτηση για χορήγηση άδειας διαμονής.

Άλλη Ελληνίδα τέλεσε δύο γάμους μέσα σε δύο ημέρες με δύο διαφορετικούς αλλοδαπούς.

• Τέλεση γάμου ανήλικης με αλλοδαπό, χωρίς να προκύπτει, από τη βάση δεδομένων του Υπουργείου, ότι έχει παρασχεθεί από το Δικαστήριο η σχετική άδεια που απαιτείται για την τέλεση του γάμου αυτού.

• Τα ίδια πρόσωπα φαίνεται από τα στοιχεία να έχουν τελέσει από δύο γάμους με αλλοδαπούς, οι οποίοι αιτούνται έκδοση άδειας διαμονής, εκ των οποίων μόνο ο ένας εκ των γάμων των προσώπων αυτών έχει καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών. Ο δεύτερος γάμος τους δεν έχει καταχωρηθεί. Επίσης προέκυψε ότι στις υπεύθυνες δηλώσεις, του ν. 1599/86, που κατέθεταν οι ενδιαφερόμενοι, να εμφανίζεται διαφορετικός τόπος κατοικίας του ιδίου προσώπου .

Με επιστολή του, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης προς τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίων Νήσων Μανώλη Αγγελάκα ζητεί να διερευνηθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες των φερόμενων ως εμπλεκομένων στην υπόθεση.

Α. Παναγιωτόπουλος: «Καλώς γίνεται η έρευνα»

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Δυτικής Αχαίας Ανδρέας Παναγιωτόπουλος  τόνισε χαρακτηριστικά: «Καλώς γίνεται η έρευνα. Θέλουμε και εμείς να διαλευκανθεί η υπόθεση και να φανεί αν εμπλέκονται κάποιοι από τον δήμο». Ερωτηθείς για το αν ο ίδιος έχει εμπλοκή, όπως αναφέρει και η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε πως δεν είναι δυνατόν ο δήμαρχος να ελέγχει τους γάμους, ωστόσο έχει την ευθύνη και θα συνδράμει και ο ίδιος το έργο των Αρχών που διερευνούν την υπόθεση.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ, ΔΗΜΟΣ, ΑΧΑΙΑ, ΕΙΚΟΝΙΚΟΙ ΓΑΜΟΙ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!