κατρούγκαλος-η-αύξηση-της-επιβάρυνση-128082
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ | 27.01.2016 | 08:54

Κατρούγκαλος: Η αύξηση της επιβάρυνσης για τους επαγγελματίες δεν ξεπερνά το 25% – Τι είπε για το ασφαλιστικό

Ο κ. Κατρούγκαλος κατά την ομιλία του στην Βουλή σχετικά με το ασφαλιστικό επισήμανε πως:

– Δεν θα εφαρμόσουμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία αλλά θα αξιοποιήσουμε τα αποθεματικά τους για να μη μειώσουμε τις επικουρικές συντάξεις.

– Θέλουμε όλοι οι μισθωτοί και οι αυτοαπασχολούμενοι να αντιμετωπίζονται ίσα.

– Είναι δικαιοσύνη αυτοί που βγάζουν 10.000 ευρώ να δίνουν τις 5.000 για τις εισφορές τους, και αυτοί που βγάζουν 60.000 ευρώ να πληρώνουν το 7% του εισοδήματός τους;

– Μπορούν να μειωθούν οι εισφορές ; H απάντηση είναι όχι . Η πολιτική απόφαση είναι ότι δεν μπορούν να μειωθούν οι συντάξεις. – Όποιος λέει να κόψουμε εισφορές, λέει να κόψουμε συντάξεις

– Όλα τα μαθηματικά δεδομένα που έχουν δοθεί για τους επαγγελματίες και τους αγρότες είναι πλαστά. Δεν έχουν λάβει υπόψη την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών τους από τα ακαθάριστα έσοδα. Άρα κάθε ευρώ αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς ισοδυναμεί με μισό ευρώ λιγότερη φορολογική επιβάρυνση.

– Τα στοιχεία που θα δώσουμε αύριο στους ελεύθερους επαγγελματίες, δείχνουν καθαρά ότι για όσους έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ μεγαλώνει το ποσό που θα βάλουν στην τσέπη τους, και για όλες τις άλλες κατηγορίες δεν υπάρχει περίπτωση που η συνολική δαπάνη φορολογική και ασφαλιστική, να οδηγεί σε επιβάρυνση μεγαλύτερη από 25%.

– Αυτή η αύξηση είναι αναγκαία γιατί υπάρχουν μεσαία στρώματα που πρέπει να μοιρασθούν το βάρος. Όταν αλαφραίνεις τους αδύναμους κάποιοι άλλοι πρέπει να πληρώσουν.

  • Για την μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών η επιβάρυνση (σ.σ. από την εισφορά 20%) το 2017 θα είναι 130 ευρώ το χρόνο μεγαλύτερη. Είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε αύξηση της μεταβατικότητας, σε διαπραγμάτευση –βέβαια- με τους δανειστές.

Ολόκληρη η ομιλία του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Κατρούγκαλου:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν νομίζω ότι οι Έλληνες που μας βλέπουν από το σπίτι τους έγιναν σοφότεροι σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό. Αυτό, γιατί δεν ακούσαμε προτάσεις. Δεν είναι πρόταση, για παράδειγμα, ότι η λύση στο ασφαλιστικό είναι να γίνει δεύτερος και τρίτος πυλώνας, ιδιωτική και επαγγελματική δηλαδή ασφάλιση, όταν οι μισοί άνθρωποι δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές του υποχρεωτικού συστήματος. Πού θα βρεθεί το περίσσευμα εισοδήματος σε αυτή τη φάση, για να γίνει ο δεύτερος και ο τρίτος πυλώνας;

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι η κριτική που ακούστηκε στους μόνους που έχουν προτάσεις, σε εμάς, δεν ήταν επί των προτάσεών μας, αλλά επί ενός κατασκευασμένου ειδώλου, που φτιάχτηκε επίτηδες για να σκιαμαχήσουν όσοι μας ασκούν την κριτική.

Και πολλές φορές ακούστηκαν πράγματα που είναι εξόφθαλμα αντίθετα στην κοινή λογική και στη μέση αντίληψη του Έλληνα. Ακούσαμε, για παράδειγμα και από τη Νέα Δημοκρατία και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ότι ο ν. 3863/2010 είχε λύσει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος μέχρι το 2060 και ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και χάλασε τη συνταγή.

Όμως, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που μας διάβασε ένα απόσπασμα από το οπισθόφυλλο του βιβλίου του κ. Γιαννίτση για το ασφαλιστικό και την κρίση, αν έκανε τον κόπο να το ανοίξει, στη σελίδα 59 θα έβλεπε ότι ο κ. Γιαννίτσης λέει ότι η περίοδος από το 2010 μέχρι τότε που εμείς πήραμε την κυβέρνηση όχι απλώς δεν έλυσε το πρόβλημα, αλλά επιβάρυνε το ασφαλιστικό, αυξάνοντας κατά 33% τα ελλείμματα. Έτσι το λύσατε το ασφαλιστικό, κάνοντας μια μεγάλη μαύρη τρύπα κατά 33% μεγαλύτερη!

Και αν πηγαίνατε στη σελίδα 17, θα βλέπατε τι λέει για τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος ο κ. Γιαννίτσης: «Το ασφαλιστικό είχε μετατραπεί σε ένα μηχανισμό απονομής προσόδων, αρπαγής πλούτου και παραβίασης κάθε αρχής ορθολογικότητας και δικαιοσύνης». Και λέω εγώ: αρπαγής πλούτου από την κατασπατάληση των αποθεματικών των ταμείων και το PSI. Διότι είναι άλλο η τριμερής χρηματοδότηση και άλλο να παίρνεις από τα ταμεία τα αποθεματικά τους, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα σωσίβιο τον καιρό της κρίσης.

Μας κατηγορείτε για τα επικουρικά. Εμείς στο επικουρικό δεν θα εφαρμόσουμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, όπως εσείς την είχατε συμφωνήσει, αλλά θα αξιοποιήσουμε την περιουσία των επικουρικών ταμείων, ακριβώς όπως θα μπορούσαν και τα κύρια ταμεία να χρησιμοποιήσουν τα αποθεματικά τους, για να μην κάνουμε μειώσεις ούτε στις επικουρικές συντάξεις.

Ό,τι ακούστηκε, όμως, για τη μεταρρύθμισή μας, αυτό και αν αποτελεί αντεστραμμένη πραγματικότητα! Κατηγορηθήκαμε το ότι είναι εικονική η μεταρρύθμισή μας.

Να σας πω τρία παραδείγματα νόμων από το 2008 μέχρι το 2012, που θα έλυναν το ασφαλιστικό και ειδικά τους νέους πόρους, για τους οποίους μας κατηγορήσατε ότι εμείς δεν βρίσκουμε τρόπους να τους συμπληρώσουμε. Νόμος της κ. Πετραλιά, ο ν. 3655/2008:

Το 10% από τις αποκρατικοποιήσεις θα ενίσχυε τα αποθεματικά του συστήματος. Μισό ευρώ; Ο ν. 4046/2012: Για να καλύψουν το έγκλημα του PSI θα μεταβιβάζονταν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου στα ασφαλιστικά ταμεία. Ένα κεραμίδι; Και το αποκορύφωμα: Ο ν. 4162/2012: «Θα καλύψουμε τα κενά των ταμείων με τους πόρους από τα πετρέλαια». Για τα ομόλογα της Τράπεζας της Ανατολής δεν είχατε ρύθμιση. Όλα τα άλλα τα φροντίσατε, όμως.

Η δική μας η μεταρρύθμιση κάνει κάτι που ποτέ δεν τολμήσατε να κάνετε εσείς. Εφαρμόζει κανόνες ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Ενοποιήσεις κάνατε και εσείς. Τι ενοποιήσεις ήταν αυτές; Ποτέμκιν! Στο ΙΚΑ ενοποιούσατε τα ταμεία και κρατούσατε τους κανόνες απονομής των συντάξεών τους!

Πρόσοψη ενοποιούσατε και γι’ αυτόν τον λόγο το ΙΚΑ σήμερα δίνει εννιακόσιες τριάντα διαφορετικές συντάξεις. Μεταρρυθμίσεις ήταν αυτές σαν αυτές που άκουσα να αναφέρει ο κ. Λεβέντης.

Εμείς αντίθετα θέλουμε ένα Ταμείο, όχι γιατί έχουμε μια ιδιαίτερη προσήλωση σ’ αυτή την οργανωτική μορφή, αλλά γιατί θέλουμε ενιαίους κανόνες ισότητας και ισονομίας για όλους τους Έλληνες. Θέλουμε, από τον νέο που θα κόψει το πρώτο φύλο στο μπλοκάκι του μέχρι τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, όλοι οι μισθωτοί και οι αυτοαπασχολούμενοι για πρώτη φορά να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο από το κράτος, να μην υπάρχουν μερικοί Έλληνες πιο ίσοι από τους άλλους, να μην υπάρχουν μερικοί προνομιούχοι και μερικοί που δεν θα έχουν ασφαλιστική προστασία.

Και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε επιλέξει ενιαίους κανόνες και για τις εισφορές και για τις παροχές, απλούς κανόνες που θα εφαρμοστούν. Τι λέμε για τις εισφορές για την κύρια σύνταξη; Ο καθένας στο πραγματικό του εισόδημα 20%, ο κανόνας που υπάρχει για τους μισθωτούς. Γιατί οι μισθωτοί να είναι αυτοί που θα σέρνουν πάντα μόνοι τους το κάρο; Γιατί δεν είναι λογικό να υπολογίζουμε αυτή την επιβάρυνση στο πραγματικό εισόδημα όλων των ανθρώπων όπως την υπολογίζουμε στους μισθωτούς;

Εξίσου οι ίδιοι κανόνες να υπάρχουν, ίδιοι και όλους, για την απονομή των συντάξεων, στο εισόδημα που θα έχει κανείς στον εργασιακό του βίο, με ένα ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης για όλους, που θα βοηθάει πιο πολύ τους αδύναμους –θα έρθω σ’ αυτό, όταν θα σας μιλήσω για την κοινωνική δικαιοσύνη-, αλλά που θα είναι ίδιο για όλους και φυσικά τα χρόνια που έχει κανείς εισφέρει στο ασφαλιστικό σύστημα.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: …

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Επίσης, το σύστημά μας χαρακτηρίζεται από την κοινωνική δικαιοσύνη. Ακριβώς γι’ αυτό η μεταρρύθμισή μας δεν μοιάζει με την απόπειρα μεταρρύθμισης

Γιαννίτση-Σπράου. Ο εξορθολογισμός δεν αρκεί, αν δεν συνοδεύεται από κοινωνική δικαιοσύνη και προστασία των αδύναμων.

Πώς αντιλαμβανόμαστε την κοινωνική δικαιοσύνη; Αυτοί που είναι τώρα έξω από την αγορά εργασίας, όχι επειδή είναι τεμπέληδες και δεν θέλουν να δουλέψουν, αλλά επειδή έχουμε ενάμισι εκατομμύριο ανέργους, αυτοί, τα παιδιά που είναι στις ατυπικές μορφές απασχόλησης, να μπορούν να πάρουν σύνταξη. Και τι έχουμε προβλέψει σαν μηχανισμό αναδιανομής; Καταρχήν έναν νέο θεσμό –και θα σας πω μετά γιατί είναι νέος- τον θεσμό της εθνικής σύνταξης.

Δεν είναι η βασική σύνταξη του ν.3863, γιατί αυτός ήταν ένας τρόπος υπολογισμού της σύνταξης, που ούτως ή άλλως δινόταν. Η εθνική σύνταξη θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τη φορολογία, που είναι ο βασικός τρόπος αναδιανομής, και θα δίνεται σε όλους όσους έχουν τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια ασφαλιστικές εισφορές.

Επίσης, ο μηχανισμός που προβλέψαμε για τα ποσοστά αναπλήρωσης είναι έτσι φτιαγμένος που να βοηθά τους πιο αδύναμους. Όποιος Έλληνας –και σήμερα είναι η μεγάλη πλειονότητα- έχει εισόδημα 1.000 ευρώ το μήνα και κάτω είναι κερδισμένος και από τις συντάξεις που θα πάρει και σε σχέση με τις εισφορές που θα δώσει.

Μας κατηγορείτε επειδή παίρνουμε ειδικά μέτρα για τους νέους επιστήμονες και για τους αδύναμους. Μας είπατε ότι αυτό είναι αντίθετο στη δημιουργία. Έχετε αντιληφθεί το βάρος της προσβολής προς την πιο μορφωμένη, την πιο καλλιεργημένη, την πιο προικισμένη γενιά νέων Ελλήνων, που είναι ταυτόχρονα και η πιο αδικημένη, αυτή που από τη χρυσή φούσκα των γονιών έπεσε στα λασπόνερα της κρίσης;

Λέτε, λοιπόν, ότι η δημιουργικότητα είναι αυτή που λείπει στα μπλοκάκια των πεντακοσίων ή στα μάστερ και τα διδακτορικά που έρχονται από το Παρίσι και το Λονδίνο και είναι τυχερά αν βρουν 1.000 ευρώ μισθό και ότι αντίθετα η δημιουργικότητα είναι αυτή που τρέχει από τα αυτιά των αφεντικών τους. Γιατί αυτή τη στιγμή ο ιδιοκτήτης μιας μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας, ο ιδιοκτήτης μιας μεγάλης δικηγορικής εταιρείας πληρώνει ακριβώς τα ίδια ασφάλιστρα, την ίδια ασφαλιστική υποχρέωση με αυτόν που δουλεύει για αυτόν σαν δούλος με το μπλοκάκι των 500 ευρώ.

Αυτό είναι δικαιοσύνη; Είναι δικαιοσύνη αυτοί που βγάζουν μέχρι 10.000 ευρώ να δίνουν 5.000 ευρώ, δηλαδή το 50% του εισοδήματός τους και άλλοι που έχουν 60.000 ευρώ εισόδημα, να δίνουν το 4%, το 5% ή το 7%;

Και είναι αδικία να υπολογίζουμε την εισφορά στο πραγματικό εισόδημα; Εκεί είναι η αδικία; Δεν θέλετε να υπάρχει μια προστασία των αδύναμων στο εσωτερικό κάθε κατηγορίας; Αυτό είναι ταξικό μίσος; Εμείς το λέμε κοινωνική δικαιοσύνη και το Σύνταγμά μας στο άρθρο 25 προβλέπει την υποχρέωση της κοινωνικής αλληλεγγύης.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)

Ό,τι ακούστηκε ως κριτική είναι ακριβώς η αντεστραμμένη πραγματικότητα. Μας κατηγορούν ότι το σύστημά μας στέλνει τον λογαριασμό στους επόμενους. Αυτό κάνετε εσείς, κυρίες και κύριοι, έχοντας με τους προηγούμενους νόμους κατηγορίες ασφαλισμένων: πριν το 1993, μετά το 1993, πριν το 2011, μετά το 2011, πριν το 2015, μετά το 2015.

Εμείς για πρώτη φορά δεν εφαρμόζουμε ένα καθεστώς ισονομίας διαταξικά, απλώς με μια έμφαση μεροληπτικότητας υπέρ των αδύναμων, αλλά και διαγενεακά. Γι’ αυτό επανυπολογίζουμε τις συντάξεις, ώστε οι ίδιοι οι κανόνες να εφαρμόζονται και σε αυτή τη γενιά και στην επόμενη των συνταξιούχων. Και την προσωπική διαφορά την κρατάμε εγγυημένη για πάντα και όταν θα αρχίσει να μειώνεται, θα είναι γιατί θα ελπίζουν σε αυξήσεις και οι σημερινοί συνταξιούχοι, επειδή είναι συνδεδεμένες οι νέες συντάξεις με τη ρήτρα ανάπτυξης, όσο θα αυξάνονται με την άνοδο της οικονομίας.

Για πρώτη φορά από τότε που ο Βενιζέλος συνέλαβε την ιδέα του ΙΚΑ, όλοι οι Έλληνες συνταξιούχοι θα είναι μιας ταχύτητας, με τους ίδιους κανόνες, χωρίς να υπάρχουν διαφορές ούτε ανάλογα με το τι επάγγελμα κάνουν ούτε ανάλογα με το πότε πήραν τη σύνταξη.

Δεν έχει τάχα κοστολόγηση η πρότασή μας; Τα έχουμε στείλει όλα τα στοιχεία στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και το ξέρετε, γιατί παίρνετε πληροφορίες από εκεί.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): …

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Γιατί είναι διαπραγμάτευση και προφανώς οι διαπραγματεύσεις γίνονται με σεβασμό του συνομιλητή. Και εμάς μας σέβονται, γιατί εμείς για πρώτη φορά τους στείλαμε δικά μας κείμενα να συζητήσουν. Δεν πήραμε να μεταφρασμένα κείμενα που μας στέλνουν να τα κάνουμε νόμους.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Μας λένε ότι δεν παίρνουμε μέτρα για τη μαύρη εργασία. Έχουμε ειδική πρόβλεψη για αντικειμενικό σύστημα επιλογής των εισφορών, ούτως ώστε όπου υπάρχουν επιχειρήσεις έντασης εργασίας, που ξέρουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν οκτώ και δέκα ώρες και δηλώνονται για τέσσερις, να μπορούμε να βρούμε αυτόν τον κακό εργοδότη και να τον βάλουμε να πληρώσει τις πραγματικές εισφορές.

Και για το εργόσημο στον αγροτικό τομέα, μια σωστή πρόταση που άκουσα από την κ. Γεννηματά, είναι μέσα στον νόμο. Απλώς κάντε τον κόπο να τον διαβάσετε.

Συνοψίζω, γιατί έχω ξεπεράσει τον χρόνο. Ένα τελευταίο πράγμα να πω για τις εισφορές.

Μπορούν να μειωθούν οι εισφορές; Οι εισφορές είναι πράγματι σε υψηλό επίπεδο και για τους μισθωτούς και για τις υπόλοιπες κατηγορίες. Για τις άλλες κατηγορίες απλώς, όμως, εφαρμόζουμε και σε αυτές -ελεύθερους επαγγελματίες- τον κανόνα που υπάρχει και για τους μισθωτούς. Δεν αυξήσαμε τα ποσοστά. Απλώς υπολογίζουμε στο πραγματικό εισόδημα. Μπορούν παρόλα αυτά να κατέβουν οι εισφορές;

Η απάντηση είναι πως όχι, ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής απόφασης και μιας αντικειμενικής κατάστασης. Η πολιτική απόφαση είναι ότι

δεν θέλουμε να μειωθούν οι συντάξεις. Κι επειδή στα συστήματα «pay as you go» κάθε γενιά πληρώνει τις συντάξεις της προηγούμενης, όποιος μας λέει τώρα να μειώσουμε τις εισφορές, μάς λέει να κόψουμε τις κύριες συντάξεις. Θα μας το πείτε ανοικτά; Δεν μας το έχετε πει.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι εξαιτίας της κρίσης έχουμε μια πάρα πολύ μειωμένη εισφοροδοτική ικανότητα. Οι μισοί αυτοαπασχολούμενοι, οι μισοί αγρότες δεν μπορούν να πληρώσουν εισφορές. Γι’ αυτό τις προσαρμόζουμε ανάλογα με το εισόδημά τους, γιατί το 80% των ανθρώπων, που και στο επίπεδο των αγροτών –στους αγρότες είναι 88%- και στο επίπεδο των ελεύθερων επαγγελματιών βγάζουν κάτω από 10.000 ευρώ το χρόνο, ευνοούνται από το σύστημά μας. Και ακριβώς αυτό θέλουμε να κάνουμε.

Όλα τα νούμερα τα οποία δώσατε για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες είναι πλαστά. Έχουν τη μαθηματική λογική «τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι, έξι το λαδόξιδο». Δεν παίρνουν υπόψη, δηλαδή, ότι η ασφαλιστική εισφορά αφαιρείται, είναι έξοδο για τον ελεύθερο επαγγελματία. Άρα, κάθε ευρώ αύξησης της ασφαλιστικής εισφοράς ισοδυναμεί με μισό ευρώ λιγότερη φορολογική επιβάρυνση.

Τα στοιχεία που θα δώσουμε αύριο στους ελεύθερους επαγγελματίες, στο πλαίσιο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που έχουμε κάνει, δείχνουν καθαρά ότι για όσους είναι κάτω από 12.000 ευρώ μεγαλώνει το ποσό που θα βάλουν στην τσέπη τους και για όλες τις άλλες κατηγορίες δεν υπάρχει περίπτωση που ο συνυπολογισμός της ασφαλιστικής και της φορολογικής δαπάνης να οδηγεί σε επιβάρυνση μεγαλύτερη από 25%.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Αυτό ήταν αναγκαίο να γίνει γιατί υπάρχουν μεσαία στρώματα που πρέπει να μοιραστούν το βάρος. Όταν ελαφραίνεις τους αδύναμους, κάποιοι άλλοι πρέπει να πληρώσουν. Αυτοί οι άλλοι δεν είναι οι αγρότες. Στους αγρότες, η επιβάρυνση που θα υπάρχει γι’ αυτούς που είναι τώρα στην τρίτη ασφαλιστική κατηγορία –τη μεγάλη πλειοψηφία- θα είναι το 2017 κάτι λιγότερο από 130 ευρώ τον χρόνο, όχι τον μήνα. Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε αύξηση της μεταβατικότητας, ενδεχομένως, σε διαπραγμάτευση προφανώς και με τους συνομιλητές μας διεθνώς.

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Λεβέντη, δεν πάμε να τετραγωνίσουμε τον κύκλο. Πράγματι, θέλουμε να μοιράσουμε μια μικρότερη πίτα με δικαιότερο τρόπο. Η πίτα μίκρυνε, γιατί το 1/4 του εθνικού πλούτου χάθηκε στην πενταετία. Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο κάνουμε το νέο σύστημα. Το νέο σύστημα δίνει συντάξεις που θα είναι καλύτερες για τους μικρούς και τους αδύναμους και επιβαρύνει κάπως τις συντάξεις των μεσαίων και των ανώτερων στρωμάτων. Δεν γίνεται διαφορετικά.

Όμως, μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια αυτούς που μας εμπιστεύθηκαν ξανά τον Σεπτέμβρη, που θα ήθελαν να πάμε πιο γρήγορα και να κάνουμε πιο πολλά και να τους πούμε ότι το νέο σύστημά μας, το νέο σύστημα του ασφαλιστικού, δίνει μία ελπίδα για το μέλλον. Η εθνική σύνταξη είναι ουσιαστικά μία σύνταξη με ρήτρα ανάπτυξης. Όσο ανεβαίνει η οικονομία, θα ανεβαίνει και αυτή. Δεν λύνεται διαφορετικά το ασφαλιστικό. Αν δεν μεγαλώσει η πίτα, δύσκολα θα μπορέσουμε να πάρουμε μεγαλύτερο κομμάτι απ’ αυτήν, όσο δίκαια και να τη μοιράσουμε.

(Στο σημείο αυτό χτυπά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)

Όμως, για πρώτη φορά δίνουμε ελπίδα ότι και ο σήμερα εργαζόμενος θα πάρει αύριο τη σύνταξή του. Δίνουμε ελπίδα στον συνταξιούχο ότι δεν θα έρθει η δωδέκατη μείωση.

Τι θα γινόταν, αν δεν ήμουν εγώ σ’ αυτή τη θέση ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ήταν ο κ. Βρούτσης; Ήδη θα είχε φύγει μία σύνταξη. Το έχει πει. Ίδιοι είμαστε; Όσο ίδιοι ήμασταν εγώ και ο κ. Μητσοτάκης, όταν αυτός απέλυε δημοσίους υπαλλήλους και εμείς τους προσλαμβάναμε ξανά!

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα τον λόγο επί προσωπικού.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Θα ήθελα να κάνω και μία τελευταία υποσημείωση για τον λαϊκισμό των αντιλαϊκιστών. Μας λένε για τους μετακλητούς και το κομματικό κράτος. Εμείς έχουμε τους μισούς μετακλητούς απ’ αυτούς που είχε η προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Πόσοι είναι σε αριθμό;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Για να εξηγούμαστε, εγώ στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχα το 1/3 από τους μετακλητούς που είχε ο κ. Μητσοτάκης.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ολοκληρώνετε τη σκέψη σας, κύριε Κατρούγκαλε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Το πέρασμα στην Αντιπολίτευση δεν ισοδυναμεί με πολιτική παρθενορραφή. Ξέρουμε τις ευθύνες σας. Τις ξέρει ο ελληνικός λαός. Ξέρει ότι εμείς διαχειριζόμαστε «τα σπασμένα» σαράντα –και πλέον- χρόνων και ξέρει ότι εμάς μπορεί να μας εμπιστευθεί.

Σας ευχαριστώ πολύ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Κατρούγκαλο.