kάθε-μήνα-δημιουργούνται-50-νέα-κοινωνικ-36350
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 05.06.2017 | 19:27

Kάθε μήνα δημιουργούνται 50 νέα Κοινωνικά Συνεταιριστικά Εγχειρήματα

Μετά τη ψήφιση και την εφαρμογή του  Ν 4430/2016 και σε διάστημα 4 μηνών κατατέθηκαν στο Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας του Υπουργείου Εργασίας, 205 νέες αιτήσεις  από Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, Συνεταιρισμούς Εργαζομένων και Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.  Με άλλα λόγια, κάθε μήνα δημιουργούνται 50 νέα Κοινωνικά Συνεταιριστικά Εγχειρήματα.

Ο αριθμός των αιτήσεων δείχνει τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί μετά τη θέσπιση του νέου νομικού πλαισίου για την ανάπτυξη της ΚΑΛΟ, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή θεωρεί την ΚΑΛΟ οριζόντια προτεραιότητα. Η σημασία της ΚΑΛΟ επικοινωνήθηκε στο κοινό μέσα από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε όλη την Ελλάδα, στις οποίες έκανε παρουσίαση η Αν. Υπουργός, Ράνια Αντωνοπούλου με τη συμμετοχή εξειδικευμένων συνεργατών (νομικοί και φοροτεχνικοί) και  σε συνεργασία με τοπικά επιμελητήρια, δήμους και  περιφέρειες.

Από τις 205 αιτήσεις που κατατέθηκαν,  οι 20 είναι νομικά πρόσωπα τα οποία επέλεξαν να μετασχηματιστούν σε φορείς ΚΑΛΟ, δυνατότητα που δίνει για πρώτη φορά ο νέος νόμος. Οι υπόλοιπες αιτήσεις αφορούν σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και Συνεταιρισμούς  Εργαζομένων. Σημειώνεται ότι η νομική μορφή του Συνεταιρισμού Εργαζομένων θεσπίστηκε με τον Ν. 4430/2016

Από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν  έχουν εγκριθεί ήδη οι 82 και εξετάζονται οι υπόλοιπες. Από τις εγκριθείσες αιτήσεις, οι 14 δραστηριοποιούνται στον τομέα του Πολιτισμού,  10 στην Υγεία, , 2 στην Ενημέρωση, 8 στον Τουρισμό, 12 στην Εκπαίδευση, 7 στην Εστίαση, 4 στο Εμπόριο, 6 στη Μεταποίηση, 6 στη Γεωργία-Κτηνοτροφία, 9 στην Ανακύκλωση-Περιβάλλον και 4 στην Πληροφορική.

Η νεοσύστατη Ειδική Γραμματεία ΚΑΛΟ  προχώρησε στην πραγματική αποτύπωση του πεδίου της Κοινωνικής Οικονομίας (επισυνάπτεται αναλυτικά η αποτύπωση του πεδίου).

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι ενώ στο Μητρώο το 2016 ήταν εγγεγραμμένες περισσότερες από 1000 Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, μόνο 283 είναι σε πλήρως τεκμηριωμένη λειτουργία, καθώς κατέθεσαν ετήσια έκθεση των πεπραγμένων τους.

Από τις ενεργές επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο κατά προσέγγιση το 22% είναι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον Τομέα των Υπηρεσιών, το 18% στον Πολιτισμό, το 12,5% στον αγροδιατροφικό τομέα, το 10% στην εκπαίδευση , το 13% στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας, το 6,5% στο εμπόριο, το 4% στο Περιβάλλον και Ανακύκλωση, το 6% στην εστίαση, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό αφορά συνεταιριστικά εγχειρήματα που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της πληροφορικής, της μεταποίησης στον αθλητισμό κ.α