Καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους υποσχέθηκε ο Π. Κουρουμπλής

Αντιμέτωπος με εργαζόμενους του νοσοκομείου «Παπανικολάου» που διαμαρτύρονταν έντονα για δεδουλευμένα που δεν του έχουν καταβληθεί από τον περασμένο Ιανουάριο αλλά και για τις ελλείψεις προσωπικού, βρέθηκε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής προσερχόμενος το πρωί στο νοσοκομείο.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια, διευθυντές κλινικών, καθώς και εκπρόσωποι εργαζομένων και συλλόγων εξέθεσαν στον υπουργό τα προβλήματα του νοσοκομείου που έχουν προκύψει από την ελλειπή χρηματοδότηση, από τις ελλείψεις προσωπικού, τις πεπαλαιωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό του νοσοκομείου.

Τα σημαντικότερα προβλήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης είναι τα εξής:

* Οι κλινικές τού νοσοκομείου βρίσκονται σε οριακή κατάσταση λόγω έλλειψης κάθε είδους προσωπικού.
* Τα χειρουργικά κρεβάτια είναι παλιά, ενώ στην ορθοπαιδική κλινική το ορθοπαιδικό κρεβάτι είναι διαλυμένο και συγκρατείται με ιμάντες.
* Ο αξονικός και ο μαγνητικός τομογράφος καθώς και ο στεφανιογράφος είναι από το 2003 και δεν υπάρχουν ανταλλακτικά για τη συντήρησή τους.
* Τα δείγματα αίματος που παίρνουν νοσηλεύτριες της Αιματολογικής Κλινικής τα μεταφέρουν για ανάλυση σε άλλον όροφο εθελοντές ασθενείς γιατί δεν υπάρχει προσωπικό.
* Οι αναισθησιολόγοι από 28 που ήταν έμειναν μόνο 11 με συνέπεια δυσκολίες στα χειρουργεία.
* Ενώ τα κρούσματα φυματίωσης που απευθύνθηκαν στην Πνευμονολογική Κλινική από 67 που ήταν το 2010 αυξήθηκαν σε 447 το 2014 δεν υπάρχει θάλαμος αρνητικής συμπίεσης για να νοσηλευτούν τα περιστατικά αυτά με συνέπεια να δεσμεύεται θάλαμος με τέσσερις κλίνες για έναν μόνο ασθενή.
* Οι κτιριακές υποδομές του «Παπανικολάου» είναι πεπαλαιωμένες και κάποια κτίρια είναι υπό κατάρρευση με προβλήματα στη στέγη και στις τουαλέτες
* Στο διασυνδεόμενο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο έχουν αυξηθεί κατά 50% τα περιστατικά που προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία και η αναμονή για εξέταση φτάνει τους τρεις μήνες.

Ο κ. Κουρουμπλής αφού άκουσε τα προβλήματα του νοσοκομείου δήλωσε ότι το «Παπανικολάου» είναι πράγματι νοσοκομείο αιχμής και ότι τα ζητήματά του θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στη βάση της αξιολόγησης. “Θα πάμε σε μια στήριξη των μονάδων αιχμής. Κι εγώ ντρέπομαι να είμαι υπουργός Υγείας και να έρχομαι εδώ και να ακούω ότι υπάρχουν κλειστά κρεβάτια. Έχουμε δεσμευτεί για κάποια πράγματα και για το Ιπποκράτειο και για τα υπόλοιπα νοσοκομεία.

Πιστεύουμε θα λειτουργήσουν μέσα στο καλοκαίρι 100 κρεβάτια ΜΕΘ που είναι κλειστά σε όλη την Ελλάδα. Θα βρούμε τρόπο” είπε ο κ. Κουρουμπλής. Όσον αφορά τον εξοπλισμό του νοσοκομείου τόνισε ότι από αύριο κιόλας θα δει αν μπορεί να ενταχθεί η δαπάνη για την ανανέωσή του στα περιφερειακά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ ή εφόσον αυτό δεν είναι δυνατό, να βρεθούν άλλες πηγές. Παράλληλα έδωσε εντολή να λυθεί άμεσα το θέμα με το διαλυμένο ορθοπαιδικό κρεβάτι. Τόνισε ακόμη ότι θα ενισχυθούν κατά την κατανομή προσωπικού οι κλινικές Μεταμοσχεύσεων, Καρδιοχειρουργική, Αιματολογική και Πνευμονολογική.

Σε δηλώσεις που έκανε στη συνέχεια στους δημοσιογράφους ο κ Κουρουμπλής είπε: “Υπάρχουν ζητήματα εξοπλισμού. Δυστυχώς ενώ υπήρχε ένα πρόγραμμα από το προηγούμενο ΕΣΠΑ 1,4 δισ. στο τέλος απορροφήθηκαν μόνο 600 εκατομμύρια για διάφορους λόγους ενώ θα μπορούσαν να είχαν αξιοποιηθεί. Πχ οι άνθρωποι εδώ μου είπαν ότι ο αξονικός τομογράφος και ο μαγνητικός είναι πλέον πεπαλαιωμένοι υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα και βέβαια υπάρχουν και τα προβλήματα της στελέχωσης και από πλευράς νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού φύλαξης οδηγών σε όλα τα επίπεδα υπάρχει πρόβλημα.

Υπάρχει επίσης ένα ζήτημα που έχει να κάνει με τα δεδουλευμένα και αυτό το νοσοκομείο παρουσιάζει αυτού του είδους τα προβλήματα. Θα τα αντιμετωπίσουμε πιστεύω διότι θα δούμε τι δυνατότητες έχουμε. Τουλάχιστον τα δεδουλευμένα να πληρωθούν”.

Παράλληλα επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να κρατηθεί όρθιο το σύστημα υγείας αν δεν γίνουν προσλήψεις προσωπικού. “Είναι τρομακτικές οι ελλείψεις που υπάρχουν όταν κάθε χρόνο φεύγει ένας κόσμος και δεν τον αντικαθιστάς τουλάχιστον σ΄ ένα ποσοστό. Τα τελευταία χρόνια έχουν φύγει 25.000 άνθρωποι χωρίς να πάει άνθρωπος στα νοσοκομεία. Όταν αυτή τη στιγμή λέει ο διοικητής πέρσι είχα 49 εκατομμύρια προϋπολογισμό και φέτος μου στείλανε στον προϋπολογισμό 35, καταλαβαίνετε για τι πράγμα μιλάμε” είπε ο κ Κουρουμπλής.

Όσον αφορά τις απαρχαιωμένες κτιριακές υποδομές του νοσοκομείου δήλωσε ότι είναι πράγματι ένα μεγάλο πρόβλημα για το οποίο όμως δεν είναι έτοιμος να απαντήσει προς το παρόν αλλά θα εξετάσει ποιοι θα είναι οι καλύτεροι δυνατοί τρόποι για την επίλυσή του.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΓΙΑΤΡΟΙ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!