Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη ΔΕΠΑ -Τι προβλέπει

  • Απο stergios
  • 2 Μαρτίου 2019 - 13:28
  • Comments Off

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη ΔΕΠΑ, το οποίο προβλέπει τη διάσπαση της με σκοπό την ιδιωτικοποίησή και τον επανακαθορισμό του θεσμικού πλαισίου για την αξιοποίηση της γεωθερμίας.

Το νομοσχέδιο αφορά στις ρυθμίσεις για τη γεωθερμία, ενώ περιλαμβάνει και άλλες παρεμβάσεις, όπως τον διαχωρισμό της ΔΕΠΑ για να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση της, το ΙΓΜΕ και άλλα θέματα ενέργειας και χωροταξίας.

Όπως ορίζεται στο νομοσχέδιο, το μετοχικό κεφάλαιο και τα δικαιώματα ψήφου της ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ θα ανήκουν άμεσα και έμμεσα κατά πλειοψηφία στο Ελληνικό Δημόσιο (51%) με ρητή μνεία ότι το ποσοστό του Ελληνικού Δημοσίου επί των μετοχών εκδόσεως της ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ δεν δύναται να κατέλθει του 51% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες μετοχές και τα δικαιώματα ψήφου της ΔΕΠΑ, κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ, προβλέπεται η πώληση και μεταβίβαση κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας.

Ο μετασχηματισμός της ΔΕΠΑ προβλέπει:

– την απορρόφηση των θυγατρικών της ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ από την τελευταία

– τη σύσταση νέας εταιρείας, 100% θυγατρικής της ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ, η οποία θα δραστηριοποιείται στα διεθνή έργα και στην οποία θα εισφερθεί η υφιστάμενη συμμετοχή της ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ στην ελληνική εταιρεία ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΑΕ,

– τη μετονομασία της υφιστάμενης ΔΕΠΑ ΑΕ σε ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ και η απορρόφηση των θυγατρικών της ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ από την τελευταία.

Για τον διαγωνισμό που θα γίνει από το ΤΑΙΠΕΔ προβλέπεται η πώληση του 50% συν μία μετοχή ενώ οι υπόλοιπες μετοχές θα περιέλθουν στο δημόσιο άνευ ανταλλάγματος.

Γεωθερμία

Με το νομοσχέδιο εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο λαμβάνοντας υπόψιν τις διεθνείς πρακτικές, γίνεται ευέλικτο ώστε να απελευθερώνεται το γεωθερμικό δυναμικό στο τοπικό παραγωγικό δυναμικό και θέτει αυστηρούς κανόνες ώστε να αποτραπούν οι αρνητικές εμπειρίες προηγούμενων ετών και να καλλιεργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες για την αξιοποίηση αυτής της μορφής ΑΠΕ.

Δίνεται επίσης έμφαση στην ανάπτυξη πεδίων με θερμοκρασία έως 90 βαθμούς Κελσίου για την αξιοποίησή τους για άμεσες χρήσεις.

Δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο ΕΔΩ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΒΟΥΛΗ, ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, ΤΑΙΠΕΔ, ΔΕΠΑ, ΚΑΤΑΘΕΣΗ, ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!