Κατάρρευση εσόδων και πανικός στο ΥΠΟΙΚΟ

Σοκ προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός λόγω της αδυναμίας όλω και περισσότερων πολιτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έναντι του κράτους. Στα 1,617 δισεκατομμύρια ευρώ απλώθηκε η μαύρη τρύπα στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Συγκεκριμένα, τα καθαρά έσοδα προ επιστροφών φορών έφθασαν τα 21,3 δισ. ευρώ, έναντι στόχου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για έσοδα της τάξης των 23 δισ. ευρώ.
Το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 1,5 δισ. ευρώ, σημαντικά μειωμένο έναντι του στόχου των 3,8 δισεκατομμυρίων, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το κράτος δεν πληρώνει όλες τις οφειλές του προς τους ιδιώτες αλλά επίσης στον περιορισμό των δαπανών.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι η υστέρηση στα έσοδα οφείλεται στην παράταση που δόθηκε στην προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, στην καθυστέρηση Αποστόλης των ειδοποιητηρίων του φόρου ακίνητης περιούσιας του 2011, καθώς και στις μειωμένες εισπράξεις, κατά 259 εκατομμύρια ευρώ, απο τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.
Ο Χ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι με τη συμπλήρωση του πρώτου εξάμηνου γίνεται όλο και πιο εφικτή η επίτευξη του εθνικού στόχου για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του έτους, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ, ΕΣΟΔΑ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!