Καταργείται η διπλή ασφάλιση για βουλευτές, υπουργούς και αιρετούς

Καταργείται η διπλή ασφάλιση σε βουλευτές, υπουργούς και αιρετούς της Αυτοδιοίκησης (δημάρχους, πρώην νομάρχες κλπ) με τροπολογία που κατέθεσαν οι υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών.

Την εξελιξη αυτή είχε ουσιαστικά προαναγγείλει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης  μετά τις  αντιδράσεις που είχαν προκαλέσει δημοσιευματα στον Τυπο για αύξηση των συντάξεων βουλευτών και δημάρχων «από το πάραθυρο» με εγκύκλιο του επικουρικού ταμείου του ΙΚΑ, ΕΤΑΜ.

Συγκεκριμένα, καταργείται η διάταξη εκείνη του νόμου 3863/2010 που τους παρείχε την δυνατότητα είτε να συνεχίσουν την ασφάλισή τους στους κλάδους κύριας και επικουρικής σύνταξης και πρόνοιας, στους οποίους ήταν ασφαλισμένοι πριν από την εκλογή τους, είτε να αναγνωρίσουν τον χρόνο της θητείας τους στους συγκεκριμένους κλάδους οποτεδήποτε (δηλαδή να μετράει ο χρόνος της θητείας τους τόσο για τη βουλευτική σύνταξη ή χορηγία, όσο και για τη σύνταξη από τον ασφαλιστικό φορέα που ασφαλίζονταν με την επαγγελματική τους ιδιότητα).

Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε από τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών Γ. Βρούτση και Γ. Στουρνάρα στο νομοσχέδιο για τα εθνικά κληροδοτήματα, προβλέπει επίσης ότι η ανωτέρω διάταξη δεν έχει νόημα για όσους απέκτησαν ή αποκτήσουν τις εν λόγω ιδιότητες μετά την έναρξη ισχύος του ν. 4093/2012, δεδομένου ότι έπαυσαν να ισχύουν για τα πρόσωπα αυτά οι διατάξεις για τη βουλευτική σύνταξη και την χορηγία των δημάρχων και πλέον συνεχίζουν υποχρεωτικά την ασφάλισή τους στους φορείς που ασφαλίζοντας πριν την εκλογή τους.

«Η σημερινή κυβέρνηση κάνει πράξη τη δέσμευση της για κοινωνική δικαιοσύνη παντού και καταργεί μία διάταξη προγενέστερου της παρούσας κυβέρνησης νομοθετήματος, η οποία ήταν ευνοϊκή για τους βουλευτές και τους αιρετούς. Έχουμε τονίσει ότι στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα, όσοι ασχολούνται με τα κοινά πρέπει να δίνουν πρώτοι το καλό παράδειγμα», ανεφερε σε δήλωση του ο Γ. Βρούτσης.

Με την ίδια τροπολογία εντάσσονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ όσοι απασχολούνται ή παρέχουν εργασία ή υπηρεσία με αμοιβή στις ανεξάρτητες αρχές και οι συνταξιούχοι ελληνικού ή αλλοδαπού ασφαλιστικού φορέα όταν παρέχουν εργασία ή υπηρεσία με αμοιβή, εφόσον δεν υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση άλλου αντίστοιχου φορέα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΑΣΦΑΛΙΣΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ, ΥΠΟΥΡΓΟΙ


Αφήστε μια απάντηση