Καταγραφή παράνομων διαφημιστικών πινακίδων στο Αιγαίο

Ξεκίνησε η συγκρότηση επιτροπών καταγραφής των αυθαιρέτων διαφημιστικών πινακίδων και επιγραφών που υπάρχουν στα οδικά δίκτυα των δήμων του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Με απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Φώτη Χατζημιχάλη, συγκροτήθηκαν οι αρμόδιες επιτροπές σε 12 δήμους και αρχίζουν τους ελέγχους.

Συγκεκριμένα, έπειτα από αυτοψία και με φωτογράφηση της θέσης όλων των διαφημιστικών πλαισίων που έχουν τοποθετηθεί εντός της περιοχής ευθύνης τους, με ή χωρίς άδεια εγκατάστασης, οι επιτροπές θα καταγράψουν όλες τις πινακίδες σε κοινόχρηστους, δημοτικούς χώρους, δημόσιους ή ιδιωτικούς.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου κάνει γνωστό πως σε καθεμία διαφημιστική κατασκευή θα πρέπει:

α) Να ελεγχθεί και να καταγραφεί στην έκθεση αυτοψίας η «συμβατότητα» της θέσης σε σχέση με τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται από το σύνολο της ισχύουσας νομοθεσίας.
β) Να γίνει ειδική μνεία για την επικινδυνότητα στις περιπτώσεις των πλαισίων που:
– περιορίζουν την ορατότητα της οδού ή των στοιχείων ρύθμισης της κυκλοφορίας (φωτεινοί σηματοδότες, πινακίδες σήμανσης),
– προκαλούν θάμβωση στους οδηγούς και εν γένει μπορεί να συντελέσουν αρνητικά στην οδική συμπεριφορά και
– καθιστούν δυσχερή και επισφαλή την κυκλοφορία των πεζών (ιδιαίτερα την πρόσβαση και κυκλοφορία των ατόμων με αναπηρία) στους κοινόχρηστους χώρους (πεζοδρόμια, πεζόδρομοι, πλατείες, δρόμοι κ.λπ.).
γ) Να διερευνηθεί και να καταγραφεί ο διαφημιστής, ο διαφημιζόμενος καθώς και ο ιδιοκτήτης ή εκμισθωτής του χώρου που βρίσκεται τοποθετημένη η διαφήμιση. Οι διοικητικά αρμόδιες υπηρεσίες των ΟΤΑ καθώς και οι δημοτικές επιχειρήσεις πρέπει να συνεργαστούν, παρέχοντας κάθε διαθέσιμη πληροφόρηση στη δημοτική αστυνομία και τις αστυνομικές αρχές, στο πλαίσιο εντοπισμού των προσώπων που είναι υπαίτια για την παράβαση της νομοθεσίας περί υπαίθριας διαφήμισης.

Σύμφωνα με το νόμο, απαγορεύεται η προβολή υπαίθριας διαφήμισης σε επιφάνειες του δημόσιου τομέα, όπως τοίχοι αντιστήριξης, γέφυρες, σήραγγες, κατάστρωμα δρόμων και πεζοδρομίων, καθώς και στύλοι και υποσταθμοί εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας. Όπως επίσης και σε πινακίδες δημόσιας πληροφόρησης, σε πινακίδες οδικής σήμανσης και στους φωτεινούς σηματοδότες οδικής κυκλοφορίας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!