ΚΑΣ: Νεώτερα μνηνεία δύο σχολεία σε Β. Κουνουρία και Β. Τζουμέρκα

Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων χαρακτήρισε δύο δημοτικά σχολεία, στον Άγιο Πέτρο του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας και στο Ελληνικό του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων ως νεώτερα διατηρητέα μνημεία.

Το δημοτικό σχολείο Αγίου Πέτρου στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας είναι κατασκευασμένο την πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα και συγκεκριμένα τη χρονική περίοδο 1900-1906. Είναι σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Καλλία και χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα της δωρεάς Συγγρού. Πρόκειται για ισόγειο νεοκλασικό λιθόκτιστο κτίριο, που στεγάζεται με δίρριχτες κεραμοσκεπές. Διατηρείται σήμερα σε σχετικά καλή κατάσταση, ωστόσο έχουν γίνει ποικίλες επεμβάσεις κατά καιρούς που έχουν αλλοιώσει εν μέρει την αρχική μορφή του. Σήμερα το κτίριο δεν λειτουργεί. Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ του χαρακτηρισμού του σχολείου ως μνημείου, καθώς είναι χαρακτηριστικό δείγμα σχολικού κτιρίου των αρχών του 20ου αιώνα και έχει ιδιαίτερη κοινωνική και ιστορική αξία.

Το δημοτικό σχολείο Ελληνικού στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, βρίσκεται στα νότια του νομού Ιωαννίνων. Πρόκειται για διώροφο κτίσμα με λιθόκτιστους τοίχους που έχει χτιστεί τη δεκαετία του ’30. Σήμερα στεγάζει στο ισόγειο νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο και στον όροφο μουσείο σύγχρονης τέχνης με γλυπτά του Θεόδωρου Παπαγιάννη και έργα άλλων καλλιτεχνών. Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ του χαρακτηρισμού, καθώς αποτελεί αξιόλογο δείγμα σχολικού κτιρίου, που διασώζει την ιστορική μνήμη της περιοχής και ένα από τα ελάχιστα σχολικά κτίρια της δεκαετίας του ’30 που βρίσκεται ακόμα σε λειτουργία.

Μνημείο και ο μητροπολιτικός ναός του Πύργου

Ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου στον Πύργο Ηλείας χαρακτηρίστηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ομόφωνα ως μνημείο. Ο ναός, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης, θεμελιώθηκε στις 19 Οκτωβρίου του 1897 στην ίδια θέση προϋπάρχοντος ναού που καταστράφηκε το 1886 από ισχυρό σεισμό. Ο νέος ναός εγκαινιάστηκε το 1906. Πρόκειται για τρίκλιτη λιθόκτιστη βασιλική με δύο καμπαναριά.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!