καρότο-και-μαστίγιο-από-την-κυβέρνηση-211362
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 30.06.2014 | 21:24

Καρότο και μαστίγιο από την κυβέρνηση για τη «μικρή ΔΕΗ» – Τι είπαν στη συνάντησή τους Σαμαράς-Βενιζέλος

Την τακτική του καρότου και του μαστιγίου αναφορικά με την «μικρή ΔΕΗ» αποφάσισαν να τηρήσουν κατά τη σημερινή τους συνάντηση ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζελο, στο Μέγαρο Μαξιμου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τη συνάντηση κυβερνητικές πηγές υποστήριξαν ότι το νομοσχέδιο «προχωράει κανονικά», ενώ άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο μικρών βελτιώσεων, που όμως δεν αλλάζουν την ουσία του νομοσχεδίου.

Επ´ αυτού, ο κ. Βενιζέλος, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους και σε ερώτηση αν υπάρχει ανησυχία για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή, είπε ότι υπάρχει πλειάδα εγγυήσεων και θα προστεθούν κι άλλες.

Επίσης, για τις κινητοποιήσεις των συνδικαλιστών της ΔΕΗ, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι δεν θα… τραβήξουν την κατάσταση στα άκρα και πως έχουν συναίσθηση της ευθύνης.

Προσθέτουν, εξάλλου, πως «δεν μπορούν να κατεβάζουν τους διακόπτες. Η κυβέρνηση θα το αντιμετωπίσει. Δεν μπορεί να βυθιστεί η χώρα στο σκοτάδι».

Παράλληλα κατά τη διάρκεια της συνάντησης μίλησαν επίσης για θέματα στρατηγικού σχεδιασμού της κυβερνητικής πολιτικής, για τα ταξίδια τους και τις επαφές τους με τους εταίρους, καθώς και για τα επόμενα νομοσχέδια.

Τι λέει το ΠΑΣΟΚ

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από τη Χαρ. Τρικούπη, ο κ. Βενιζέλος έθεσε στον κ. Σαμαρά όλα τα εκκρεμούντα θέματα που αφορούν στα προαπαιτούμενα και ειδικότερα όσα σχετίζονται με τη «μικρή ΔΕΗ» (άγονος διαγωνισμός κλπ) την καθιέρωση ανταποδοτικού τέλους για τις περιοχές που επηρεάζονται από τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» και τη μεταφορά εσόδων στις τοπικές κοινωνίες. Έθεσε επίσης το θέμα των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Σαμαράς αποδέχθηκε όλα όσα έθεσε ο κ. Βενιζέλος και σχετικά με τη ΔΕΗ ανέφερε ότι μπορούν να γίνουν, ενδεχομένως και άλλες αλλαγές, εφόσον αυτές προκύψουν κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων και αποφασίσθηκε το θέμα να συζητηθεί, αρχικά, μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων που θα προετοιμάσουν σχετική εισήγηση.