καρφιά-παπαγγελόπουλου-για-την-υπόθε-131244
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 05.01.2016 | 15:10

Καρφιά Παπαγγελόπουλου για την υπόθεση της τροπολογίας για τη φοροδιαφυγή

Επίθεση σε όσους διαφωνούν με τη ρύθμιση για την αξιοποίηση στοιχείων από υποκλοπές για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής εξαπολύει ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος με αφορμή τις παραιτήσεις μελών της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας

«Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ πως υπάρχει  Έλληνας Εισαγγελέας, που θα προτιμούσε να μειώνονται δραστικά μισθοί και συντάξεις και ο ελληνικός λαός να πληρώνει αβάσταχτους φόρους, αντί να πληρώνουν τους φόρους τους οι φοροφυγάδες και τις νόμιμες υποχρεώσεις τους οι διαπλεκόμενοι και οι κλέφτες του δημοσίου χρήματος.

Επίσης, αναρωτιέμαι αν η ανακοίνωση, που υπογράφουν οι κκ Τζαβέλας και Ζημιανίτης, αναφέρεται σε συγκεκριμένη υπόθεση και ποια είναι αυτή.

Προς το παρόν… αυτά» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός.

Σημειώνεται ότι πέντε από τα συνολικά εννέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας υπέβαλαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας τις παραιτήσεις τους, στον απόηχο της ανακοίνωσης που εξεδόθη το πρωί με την οποία κατακεραυνώνεται πρόσφατη τροπολογία (στον νόμο για το Σύμφωνο Συμβίωσης) του υπουργείου Δικαιοσύνης που επιτρέπει την αποδεικτική αξιοποίηση στοιχείων που έχουν συλλεγεί με μη νόμιμο τρόπο.

Οι παραιτηθέντες είναι: ο αντιπρόεδρος της Ένωσης κ. Πάρις Αδάμης, ο αναπληρωτής γραμματέας κ. Γιώργος Νούλης, ο ταμίας κ. Γιάννης Παναγόπουλος και τα μέλη κυρία Μίνα Σωτηροπούλου και κ. Αντώνης Παπαματθαίου – όλοι τους εισαγγελείς πρώτου βαθμού.

Η κίνηση, όπως σημείωσε το Βήμα,  έχει αμιγώς συμβολικό χαρακτήρα, καθώς –σύμφωνα με πληροφορίες– οι πέντε εισαγγελείς διαφώνησαν με το γεγονός ότι η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας εξέδωσε την ανακοίνωση ερήμην τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίμαχη ανακοίνωση φέρει τις υπογραφές του προέδρου της Ένωσης κ. Κωνσταντίνου Τζαβέλλα και του γενικού γραμματέα κ. Δημήτρη Ζημιανίτη.

Με βάση την ανακοίνωση, οι εισαγγελείς αμφισβητούν τη συνταγματικότητα της διάταξης, κάνουν λόγο για «εργαλειακή χρησιμοποίηση» της Δικαιοσύνης, αλλά και ασυμβατότητα με βασικές δικαιοκρατικές παραμέτρους ως προς τα υπερασπιστικά δικαιώματα κατηγορουμένων.

Η Ένωση αναφέρει ανοικτά ότι η νέα διάταξη «εξυπηρετεί τη διεκπεραίωση εκκρεμούς ποινικής υπόθεσης» (σ.σ.: της λίστας Λαγκάρντ), ασκώντας κριτική για νομοθετική παρέμβαση ad rem.

Βασικό επιχείρημα πάντως όλων όσοι διαφωνούν με την ανακοίνωση είναι ότι μέσω της επίσημης στάσης της Ένωσης παρέχονται επιστημονικά επιχειρήματα σε κατηγορουμένους στην πολύκροτη υπόθεση.

Γιώργος Αλεξάκης