Κανονικά θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί παρά τη μείωση του ωραρίου του προσωπικού – Τι υποστηρίζει το ΥΠΕΣΔΑ

Δεν θα διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία των παιδικών σταθμών με τη μείωση του ωραρίου του παιδαγωγικού προσωπικού τους από 8 σε 6 ώρες ημερησίως. Αυτό διαβεβαιώνει με ανακοίνωσή του υπουργείο Εσωτερικών μετά τις σχετικές αντιδράσεις που προκλήθηκαν. «Ως προς τη λειτουργία των παιδικών σταθμών και προς αποφυγή δημιουργίας εντυπώσεων, θα πρέπει να διευκρινιστούν τα εξής  : Το ωράριο των παιδικών σταθμών είναι μεγαλύτερο των 8 ωρών (7.00-16.00), η δε προσέλευση και αποχώρηση των παιδιών το πρωί και το μεσημέρι, αντίστοιχα, γίνεται σταδιακά, ανάλογα με τις ανάγκες των γονέων τους. Επομένως, η ομαλή λειτουργία των σταθμών δεν διαταράσσεται, καθώς αυτή θα καλύπτεται – όπως και σήμερα – από περισσότερες της μίας βάρδιες εργαζομένων, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε σταθμού κατά τη διάρκεια της ημέρας», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη διάταξη για τη μείωση του ωραρίου το ΥΠΕΣΔΑ υποστηρίζει ότι «η διάταξη σχετικά με την επαναφορά του ωραρίου του παιδαγωγικού προσωπικού των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, που περιλαμβάνεται στο κατατεθέν νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αποτελεί αποκατάσταση της οριζόντιας και αδικαιολόγητης εξομοίωσης του ωραρίου των βρεφονηπιοκόμων και των συναφών κλάδων, με αυτό του διοικητικού προσωπικού, η οποία έλαβε χώρα χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ιδιαίτερη φύση της συγκεκριμένης εργασίας. Υπενθυμίζεται δε πως η αύξηση του ωραρίου των συγκεκριμένων εργαζομένων ήταν της τάξης των 10 ωρών εβδομαδιαίως, έναντι 2,5 ωρών για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Σημειώνεται δε ότι το σχετικό άρθρο, κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης του νομοσχεδίου, συγκέντρωσε τα περισσότερα σχόλια, όχι μόνο εκ μέρους των εργαζομένων στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, αλλά κυρίως εκ μέρους πολλών γονέων βρεφών και νηπίων. Είναι δε σημαντικό ότι σχεδόν το σύνολο των πολιτών που έλαβαν μέρος στη δημόσια διαβούλευση έκρινε θετικά τη συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία εκτιμάται ότι θα αποβεί προς όφελος του επιπέδου των παρεχόμενων προς τα παιδιά υπηρεσιών, είναι δε σύμφωνη με τα διεθνή πρότυπα», προσθέτει.

Και καταλήγει: «Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι – παρά τους υφιστάμενους δημοσιονομικούς περιορισμούς – το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των αναγκών των παιδικών σταθμών και των άλλων κοινωνικών δομών των ΟΤΑ σε έμψυχο δυναμικό, έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την προστασία της οικογένειας και της παιδικής ηλικίας, καθώς και των λοιπών ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ιδίως στις συνθήκες της τρέχουσας ανθρωπιστικής κρίσης.»

 

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ, ΜΕΙΩΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ, ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ, ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!