καλλικράτης-καλά-λόγια-αλλά-λίγαn-312485
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 15.01.2010 | 09:30

«Καλλικράτης»: Καλά λόγια αλλά . . . λίγα 

Θετικά μεν αλλά με το… σταγονόμετρο είναι τα σχόλια των πολιτών για το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, όπου έχει τεθεί από την περασμένη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, μόλις 355 σχόλια έχουν αναρτηθεί σε τέσσερις ημέρες. Οι αρχές της νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τίθεται σε διαβούλευση με τους πολίτες και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς έως τις 25 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου αυτού μέρους της διαβούλευσης για το πρόγραμμα «Καλλικράτης», θα ακολουθήσει το δεύτερο, το οποίο θα αφορά τη χωροθέτηση των νέων δήμων και των περιφερειών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώτο σκέλος του νομοσχεδίου τις προτάσεις τους έχουν καταθέσει μόνο πολίτες, ενώ νομάρχες, δήμαρχοι και κοινοτάρχες καθώς και οι νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι φαίνεται ότι δεν έχουν εξοικειωθεί με το θεσμό του “open gov” και όπως όλα δείχνουν προτιμούν να καταθέτουν τις απόψεις τους με επιστολές στο ιδιαίτερο γραφείο του κ. Ραγκούση.

Άλλωστε, και ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών στη συνάντηση του «Κινήματος Αυτοδιοίκησης» την περασμένη Τρίτη ζήτησε από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Αυτοδιοίκηση να στείλουν τις προτάσεις τους γραπτώς.

Υπενθυμίζεται ότι περισσότεροι από τρεις χιλιάδες πολίτες κατέθεσαν τις απόψεις τους στο Διαδίκτυο τις πρώτες τρεις ημέρες που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την «αναμόρφωση του συστήματος προσλήψεων και την καθολική υπαγωγή τους στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ».

(Κάντε κλικ εδώ: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=4806

      Θετικά τα σχόλια των πολιτών

Πάντως, όσοι πολίτες σχολίασαν το σχέδιο δίνουν τα εύσημα στον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση για τον «Καλλικράτη», εστιάζοντας στην ανάγκη να λειτουργούν εύρυθμα οι υπηρεσίες των ΟΤΑ, προκειμένου να γίνεται ταχύτερα και καλύτερα η εξυπηρέτησή τους.
Άλλωστε τα περισσότερα σχόλια (37) γίνονται στο 1ο άρθρο του σχεδίου με τίτλο: «Αξιολόγηση της Υπάρχουσας Κατάστασης».

Ενδεικτικά παραθέτουμε τα εξής σχόλια:

Ο πολίτης με το όνομα Σ.Δ.Τ επισημαίνει ότι η γενική αναμόρφωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αναγκαία, αν και θεωρεί πιο σωστό να υπάρχουν μόνον δύο βαθμίδες, δηλαδή, δήμοι/κοινότητες, και νομοί/νομαρχίες. Οι περιφέρειες είναι περιττές. Ο ίδιος πολίτης καταγράφει ως «βασικές ελλείψεις του Νομοσχεδίου:
« 1) Να συμπεριληφθούν και να αναφέρονται ρητώς στο Νομοσχέδιο ποινές – από Διοικητικές έως Ποινικές – για μη τήρηση του Νόμου και ιδιαίτερα για την μη υποβολή Προϋπολογισμών και Απολογισμών.
2) Να συμπεριληφθεί και αναφερθεί ρητώς στο Νομοσχέδιο η Αξιολόγηση του έργου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και από ιδίους και από ανεξαρτήτους Ελεγκτές (ΙSΟ ??).
3) Να συμπεριληφθούν και να αναφέρονται ρητώς στο Νομοσχέδιο, χρόνοι εκπλήρωσης των ως άνω υποχρεώσεων
».

– Η Ελευθερία εκτιμά ότι «η συμπίεση των δήμων και παράλληλα η ισχυροποίησή τους σίγουρα θα έχει σαν αποτέλεσμα μείωση των κρατικών εξόδων αλλά παράλληλα θα προσφέρουν ουσιαστικότερο και μεθοδευμένο έργο. «Σίγουρα είναι μια εργασία εκτός από χρονοβόρα που χρειάζεται ιδιαίτερη μελέτη και προσοχή στη διεκπεραίωσή της. Σίγουρα το σχέδιο Καλλικράτης είναι στη σωστή κατεύθυνση», γράφει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Νίκος Κ. χαρακτηρίζει τον «Καλλικράτη» ως τη μεγαλύτερη διοικητική τομή στη μεταπολεμική Ελλάδα. «Η απαραίτητη μείωση των επιπέδων της υπάρχουσας διοίκησης σε συνδυασμό με την αποκέντρωση των διοικητικών αρμοδιοτήτων πιστεύω ότι θα αλλάξει το πάσχον διοικητικό τοπίο του τόπου. Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο στόχο, να ξεπεράσουμε μικρότητες τοπικιστικού χαρακτήρα και να αντιληφθούμε τα κίνητρα ορισμένων που θα προβάλουν ‘αντιστάσεις’», γράφει.

Στην «θεμελίωση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης» υπάρχουν 21 σχόλια και στις «αρμοδιότητες», μόλις 10. Αυτό πιθανόν να σημαίνει ότι οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται τόσο για το ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες των νέων δήμων και των περιφερειών που θα προκύψουν αλλά να μπορούν να παράγουν έργο προς όφελος του δημότη.

– Ο κ. Αντώνιος Ι. σημειώνει: «Άριστα! Εύγε! Όμως πρέπει να υπάρξει θεσμική κατοχύρωση των πόρων και θεσμική δυνατότητα ενδοσυνεργασιών.
Καταργούνται σε μεγάλο ποσοστό οι μεσάζοντες και κατοχυρώνουμε προϊόντα και αυτοδύναμη συμμετοχική ανάπτυξη με κίνητρα και αρχικώς θεσμικά βοηθήματα».
 
Εκατόν έντεκα σχόλια καταγράφονται στο Α’ μέρος του νομοσχεδίου που φέρει τον τίτλο “Η Θεμελίωση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης“.
 
Στο Β μέρος του νομοσχεδίου “Η Δομική και Λειτουργική Επαναθεμελίωση των Δήμων” υπαρχουν 191 σχόλια, στο Γ’ μέρος με τίτλο “Η Θεμελίωση των Γενικών Διοικήσεων στην Αποκεντρωμένη Κεντρική Διοίκηση” παρατίθενται 40 σχόλια.
 
Τέλος  στο Δ’ σκέλος “Η Οικονομική και Επιχειρησιακή υποστήριξη της Νέας Αρχιτεκτονικής” υπάρχουν μόνο 13 σχόλια και αυτά αφορούν τα οικονομικά των δήμων. 

Για το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ που ξεκινά τη Δευτέρα, διαβάστε:

http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=5566