Κ. Χατζηδάκης: Το ΕΣΠΑ δεν είναι πανάκεια για τη ρευστότητα

«Από το ΕΣΠΑ έχουν χρηματοδοτηθεί μέχρι τώρα 106.000 επιχειρήσεις. Από αυτήν τη δράση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα ενισχυθούν περίπου 10.000 επιπλέον επιχειρήσεις και υπολογίζουμε ότι θα δημιουργηθούν 4.000 θέσεις εργασίας».

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης σε δηλώσεις του, κατά την σημερινή του επίσκεψη στα γραφεία της εταιρίας ΕΛΑΝΕΤ στον Πειραιά, που έχει αναλάβει ως εταίρος του ΕΦΕΠΑΕ (Ενδιάμεσος Φορέας Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα) τη διαχείριση και αξιολόγηση των αιτήσεων συμμετοχής στο Πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του ΕΣΠΑ για τις Περιφέρειες Αττικής, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Η αξιολόγηση γίνεται με εντατικούς ρυθμούς, όπως είπε ο υπουργός εκτιμώντας ότι όλες οι διαδικασίες θα έχουν τελειώσει μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου έτσι ώστε από αρχές Οκτωβρίου να αρχίσει η καταβολή των προκαταβολών.

Σε ό,τι αφορά γενικότερα στο θέμα της ρευστότητας στην αγορά ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι «προφανώς το ΕΣΠΑ δεν είναι πανάκεια, γιατί το πρόβλημα της ρευστότητος είναι πάρα πολύ μεγάλο», αλλά όπως είπε η χώρα αυτή την ώρα είναι 4η στις απορροφήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από 18η που ήταν πέρσι.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΛΑΝΕΤ Ι. Στράτος σε ερώτηση σε ό,τι έχει να κάνει σχετικά με ενδεχόμενα παράπονα επιχειρηματιών που διαπιστώνουν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα της άμεσης πρόσβασης στη ρευστότητα, σχολίασε: «Είναι νωρίς ακόμα. Σίγουρα θα γίνουμε αποδέκτες παραπόνων, αλλά είναι νωρίς».

Πόσοι έχουν αξιολογηθεί

Η αξιολόγηση των αιτήσεων στο σύνολο των Περιφερειών της χώρας από τους αντίστοιχους εταίρους του ΕΦΕΠΑΕ ξεκίνησε την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου και εξελίσσεται σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, που σημαίνει ότι από τις αρχές Οκτωβρίου μπορούν να αρχίσουν οι εκταμιεύσεις των ενισχύσεων προς τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Ειδικότερα:

– Από τις 23.000 προτάσεις που είχαν υποβληθεί έχει ήδη ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για 15.000 από αυτές. Οι προτάσεις αυτές βρίσκονται τώρα στο στάδιο σύνταξης της εισήγησης προς τις Επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί ανά Περιφέρεια και οι οποίες γνωμοδοτούν προς το υπουργείο Ανάπτυξης για την σειρά κατάταξης των προτάσεων.

– Οι υπόλοιπες 8.000 αιτήσεις βρίσκονται στο στάδιο της πρώτης, δεύτερης ή τρίτης (όπου χρειάζεται) αξιολόγησης. Οι γνωμοδοτήσεις των Επιτροπών προς το υπουργείο από όλες τις Περιφέρειες αναμένονται προς το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης που θα περιλαμβάνει τις προτάσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα αναμένεται να εκδοθεί αμέσως μετά. Από τις αρχές Οκτωβρίου οι επενδυτές θα μπορούν να εισπράττουν προκαταβολές.

Υπενθυμίζεται ότιτο Πρόγραμμα «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου-Υπηρεσιών» προκηρύχθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2013 και η υποβολή των προτάσεων που άρχισε στις 25 Φεβρουαρίου ύστερα από παρατάσεις, ολοκληρώθηκε στις 27 Μαΐου.

Η δημόσια δαπάνη είναι 456 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι στο πρόγραμμα θα ενταχθούν 10.000 υφιστάμενες, νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις από όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Οι επενδύσεις που θα υλοποιηθούν αναμένεται να φθάσουν στα 900 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να δημιουργηθούν 4.000 νέες θέσεις εργασίας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΕΣΠΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ


Αφήστε μια απάντηση