Κ. Μητσοτάκης: Αναγκαίος ο περιορισμός της γραφειοκρατίας

Την ανάγκη να περιοριστεί άμεσα η γραφειοκρατία, η διαφθορά και τα διοικητικά βάρη τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο της «Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάς», με θέμα «Κράτος και Διαφθορά». Όπως ανέφερε ο υπουργός ήδη γίνονται προσπάθειες από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προς αυτή την κατεύθυνση . Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ προχωρά το σχέδιο για την ελάφρυνση διοικητικών βαρών σε 13 τομείς της οικονομίας μέσω του εξορθολογισμού της νομοθεσίας.

«Πρέπει να συζητήσουμε το ενδεχόμενο της εφάπαξ κατάργησης νομοθετικού όγκου από το μακρινό παρελθόν», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, κάτι που έχει γίνει με επιτυχία σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, περιορίζοντας την πολυνομοθεσία που δυσκολεύει τη ζωή των πολιτών και των επιχειρηματιών.

Επιπλέον, ο υπουργός αναφέρθηκε στο σχέδιο για την Επέκταση της «Διαύγειας» και στη Βουλή, με την ανάρτηση όλων των δαπανών της, καθώς και την επέκταση στα πολιτικά κόμματα, τουλάχιστον σε αυτά που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει περισσότερη διαφάνεια στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Όσον αφορά τη «Διαύγεια», είπε ότι έχουν αναρτηθεί ήδη 9,5 εκατομμύρια αποφάσεις, που δείχνουν τη χρησιμότητά της αλλά και την πολυπλοκότητα του δημοσίου και υποσχέθηκε την αναβάθμισή της με τη «νέα Διαύγεια», η οποία θα γίνει πιο εύχρηστη και φιλική για τον πολίτη.

Στη συνέχεια έγινε λόγος για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη διαφθορά στο δημόσιο, τόσο σε κατασταλτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο πρόληψης.

Όσον αφορά στο κατασταλτικό επίπεδο, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την καταγραφή και την παρακολούθηση όλων των πειθαρχικών υποθέσεων και την επιτάχυνση της πειθαρχικής διαδικασίας, ενώ τόνισε πως τα πειθαρχικά συμβούλια περιορίστηκαν στα 75 από τα 220 που ήταν τα προηγούμενα χρόνια αλλά πλέον λειτουργούν όλα και μάλιστα με δικαστικούς στη σύνθεσή τους.

Όσον αφορά στο επίπεδο πρόληψης, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι έχει ενισχυθεί το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και έχει ενεργοποιηθεί προκειμένου να εντοπιστούν αυτοί που αμαυρώνουν τους έντιμους δημόσιους υπαλλήλους. Το Σώμα Ελεγκτών ελέγχει μεταξύ άλλων την τήρηση του ωραρίου στο δημόσιο, αλλά και τον εντοπισμό πλαστών πιστοποιητικών και εγγράφων με τα οποία κάποιοι προσελήφθησαν στο δημόσιο.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!