Ιταλία: Την παραίτηση περιφερειάρχη Σικελίας ζητεί ο Μόντι λόγω… default

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ιταλία με το έλλειμμα της Περιφέρειας Σικελίας. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κορριέρε Ντέλλα Σέρα», το Νο 2 της ιταλικής ένωσης βιομηχάνων, Ίβαν Λο Μπέλο, κατήγγειλε ότι «το επίσημο έλλειμμα του νησιού αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ, όπως έχει πιστοποιήσει και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά, στην πραγματικότητα, η οικονομική τρύπα μπορεί να είναι σαφώς μεγαλύτερη». Ο Λο Μπέλο ζήτησε την επίσημη παρέμβαση του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Μόντι, για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Σικελίας, η κατάσταση της οποίας παρομοιάζεται, από πολλούς παρατηρητές, με εκείνη της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον Tύπο τα δύο, μεγαλύτερα προβλήματα της Σικελίας είναι ο υπερβολικά υψηλός αριθμός υπαλλήλων της Περιφέρειας (ξεπερνούν τις 20.000) και οι ύποπτες παρεισφρήσεις του οργανωμένου εγκλήματος σε δημόσιες εργολαβίες. Μόνον η δράση της μαφίας οδήγησε τις Βρυξέλλες , τις περασμένες ημέρες στο να παγώσουν 600 εκατ. από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Η προεδρία της κυβέρνησης της Ρώμης με ανακοινωθέν της έκανε γνωστό ότι ο Μάριο Μόντι πρόκειται να αποστείλει γράμμα στον πρόεδρο της Περιφέρειας της Σικελίας, Ραφαέλε Λομπάρντο, με το οποίο και θα του ζητεί να παραιτηθεί άμεσα από το αξίωμά του. Η κίνηση αυτή του Μόντι, σύμφωνα με την ιταλική τηλεόραση Rai, μπορεί να ανοίξει το δρόμο στην αποστολή ειδικού, έκτακτου κρατικού επιτρόπου, σε περίπτωση που ο πρόεδρος της περιφέρειας αρνηθεί να υποβάλει την παραίτησή του.

«Oι λύσεις που θα μπορούσαν να διαφανούν χάρη σε μια παρέμβαση της κυβέρνησης δεν μπορούν να μη συνδεθούν με την κατάσταση της διακυβέρνησης της όλης περιοχής», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της ιταλικής προεδρίας της κυβέρνησης.

Παράλληλα, όμως, τα ιταλικά Mέσα Eνημέρωσης μεταδίδουν ότι ο Λομπάρντο πρόκειται, ύστερα από αίτημά του, να γίνει δεκτός από τον Ιταλό πρωθυπουργό, στις 24 Ιουλίου, για μια διεξοδική ανάλυση της κατάστασης.

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Βιομηχάνων, Λο Μπέλο, επανήλθε και πάλι στο θέμα, τονίζοντας ότι «το έλλειμμα της Σικελίας πρέπει να ελεγχθεί από εξωτερική, ειδικευμένη εταιρία. Και από την στιγμή που ο επικεφαλής της περιφέρειας δεν παίρνει τη σχετική απόφαση, η παρέμβαση της κυβέρνησης είναι απαραίτητη».

«Η Σικελία κινδυνεύει να μετατραπεί σε ιταλική Ελλάδα. Η χώρα μας πρέπει να παρέμβει, αναθεωρώντας, αν χρειάζεται, και τη διοικητική αυτονομία που είχε χορηγηθεί στη Σικελία, αμέσως μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», καταλήγει ο Λο Μπέλο.

Για να διαβάσετε σχετικό ρεπορτάζ κάντε κλικ εδώ.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΚΟΣΜΟΣ, ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!