υπουργικό-συμβούλιο-σφραγίζει-το-συμ-139348
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 10.11.2015 | 11:47

Υπουργικό Συμβούλιο: Σφραγίζει το συμβιβασμό κι αναζητά αντίδοτο στο βαρύ κλίμα

Να επικυρώσει σε ανώτατο θεσμικό επίπεδο αυτό του υπουργικού συμβουλίου την στροφή από την «πολιτική διαπραγμάτευση» στην ανάγκη τήρησης σκληρών δεσμεύσεων, αλλά και να τοποθετηθεί σε σχέση με το βαρύ πολιτικό κλίμα των ημερών επιχειρεί στο υπουργικό της Τρίτης 10/11 ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η «ψυχρολουσία» στο Eurogroup ότι πολλά περιθώρια για «πολιτικές λύσεις» δεν υπάρχουν και η υπενθύμιση ότι πρέπει μέχρι τέλος της εβδομάδας να λυθούν κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το κλείσιμο της υλοποίησης προαπαιτούμενων για να εκταμιευθεί η δόση των 2 δισεκ οδηγείς την κυβέρνηση σε σπριντ ώστε να μη βρεθεί προ απρόοπτου, ειδικά στον τραπεζικό τομέα.

Άλλωστε τα βιβλία προσφορών για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, έχουν ανοίξει και τα μηνύματα ήδη από χτες ήταν αρνητικά, όπως είχε αναφέρει το Reporter, καθώς η διαπραγμάτευση σερνόταν.

Τα μηνύματα των αγορών έφεραν αφύπνιση

Τα μηνύματα των αγορών, ότι ειδικά στο τραπεζικό μέτωπο θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το θέμα με τα κόκκινα δάνεια, ο τρόπος διοίκησης, η σχέση κράτους με τα πιστωτικά ιδρύματα, οδήγησαν σε έντονες πιέσεις αλλά και σε συνακόλουθη αφύπνιση.

Ήδη πριν το eurogroup το στίγμα είχε δώσει ο πρόεδρος του Γ. Ντάισενμπλουμ. Τελικά το Eurogroup σε ζήτησε να υπάρξει επιτάχυνση διαδικασιών και να «πακετοποιηθεί» το πρώτο αλλά και το δεύτερο σετ προαπαιτούμενων ώστε να ανοίξει ο δρόμος και για τη χρήση των 10 δισ. ευρώ, που θα πάει στις τράπεζες (όσο χρειαστεί).

Ουσιαστικά στο φόντο αυτό το υπουργικό συμβούλιο καλείται να δώσει το πράσινο φως σε συμβιβασμούς τόσο στο μέτωπο των προαπαιτουμένων του πρώτου πακέτου (πλειστηριασμοί) αλλά και σε πολλές εκκρεμότητες που σχετίζονται με τις τράπεζες και την ανακεφαλαιοποίησή τους. Βέβαια μετά από αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να τεθεί επί τάπητος το ασφαλιστικό (απαραίτητο για την ολική ενεργοποίηση του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα) αλλά και τα φορολογικά (αγρότες κλπ).

Πάντως η κυβέρνηση μετά το eurogroup για λόγους εσωτερικούς δηλώνει ικανοποιημένη. Σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης «αναγνώρισαν με ρητό τρόπο την πρόοδο στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος» και γι’ αυτό «εξουσιοδότησαν» το EuroWorking Group να επικυρώσει το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων που θα οριστικοποιηθεί στις ερχόμενες ημέρες.

Κατά το Μαξίμου, η χθεσινή εξέλιξη «διέψευσε όσους τις προηγούμενες ημέρες ισχυρίζονταν ότι η σταθερή εμμονή της Ελλάδας στις θέσεις της θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πορεία και την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης».

Επί τάπητος υπουργικού συμβουλίου θα τεθεί συνεπώς η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, όπου έχει μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης πρόταση που καλύπτει λίγο περισσότερο από το 50% των φορολογουμένων. Εξετάζεται το ενδεχόμενο η αντικειμενική αξία του ακινήτου να υποχωρήσει στις 180.000 ευρώ, με προσαύξηση 50.000 ευρώ για το ζευγάρι και 25.000 ευρώ για το παιδί.

Το εισοδηματικό κριτήριο για μια οικογένεια είναι πιθανό να υποχωρήσει ελαφρά κάτω από τις 30.000 ευρώ. Απώτερος στόχος αυτής της νέας βελτιωμένης πρότασης της ελληνικής πλευράς, η προστασία τουλάχιστον του 55% των δανειοληπτών. Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται ο προσδιορισμός του εισοδήματος με βάση έναν συντελεστή (για παράδειγμα 1,6-1,7) επί του κόστους διαβίωσης όπως αυτό προκύπτει από την ΕΛΣΤΑΤ για την κάθε οικογένεια.

Επιπλέον τα θέματα του Ταμείου, των γενοσήμων αλλά και των 100 δόσεων είναι στο τραπέζι με την κυβέρνηση να καλείται να χαράξει γραμμές πολιτικής ενόψει της έλευσης της τρόικας. Οι εταίροι πιέζουν για ξαφνικό θάνατο στις περιπτώσεις που δεν πληρωθεί έστω και μία ημέρα η οφειλή του δικαιούχου (ή οι άλλες φορολογικές υποχρεώσεις), ενώ η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει χρονικό περιθώριο 30 ημερών.

Σε βαρύ πολιτικό κλίμα η συνεδρίαση

Η συνεδρίαση πάντως γίνεται εντός ενός επιβαρυμένου πολιτικού κλίματος. Η συζήτηση περί γενοκτονίας, η επανάκαμψη της Χρυσής Αυγής αλλά και οι καταγγελίες Πανούση δημιουργούν ένα επικίνδυνο σπιράλ. Γιαυτό αναμένεται ο Πρωθυπουργός να τοποθετηθεί με στόχο να διαμορφώσει μέτωπο κατά της λογικής της βίας και των άκρων.

Τέλος αναμένεται να συζητηθεί το ενδεχόμενο ανάδειξης «κοινωνικών αντιβάρων» καθώς λόγω συμβιβασμών που θα κληθεί να κάνει η κυβέρνηση θα απαιτηθεί παράλληλη επικοινωνιακή διαχείριση με ανάδειξη άλλων θεμάτων.

Τέλος και το προσφυγικό είναι στην ατζέντα εν όψει και της αυριανής έκτακτης Συνόδου Κορυφής στη Μάλτα. Άλλωστε το προσφυγικό είναι η αφορμή για την ανάδειξη θεμάτων που αφορούν την εθνική ασφάλεια, καθώς μάλιστα επίκειται επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα.

Γιώργος Αλεξάκης