Υπουργείο Οικονομικών: Αλλάζει το ποινολόγιο της εφορίας

Αλλαγές στα πρόστιμα του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και στο ποινολόγιο της εφορίας δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τους θεσμούς. Οι σχετικές παρεμβάσεις εξετάστηκαν χθες σε συνάντηση στελεχών της φορολογικής διοικήσεως με αξιωματούχους των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζονται πιο ρεαλιστικά πρόστιμα, προκειμένου να είναι εφικτή η είσπραξή τους, αλλά και αυστηρότερες ποινικές κυρώσεις για τους μικρούς φοροφυγάδες, στους οποίους το ποσοστό παραβατικότητας είναι υψηλότερο. Πρότασις των θεσμών, που δεν έχει ακόμη ξεκαθαρισθεί το εάν θα γίνει αποδεκτή, είναι η αύξησις των προστίμων για την μη έκδοση αποδείξεων.

Πάντως επί τούτου η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει εκφράσει προβληματισμό για το ότι από τα πρόστιμα που βεβαιώνει το ΣΔΟΕ σε επιτόπιους ελέγχους ελάχιστα εισπράττονται και τα υπόλοιπα εγγράφονται ως ληξιπρόθεσμες οφειλές, διογκώνοντας έτσι τα υπερήμερα χρέη προς το Δημόσιο.

Στόχος της ΓΓΔΕ είναι να ελαχιστοποιήσει πρόστιμα που επιβάλλονται σήμερα για καθυστερήσεις στην απόδοση παρακρατούμενων φόρου εντός της νόμιμης προθεσμίας, καθώς στις περιπτώσεις αυτές ο διπλασιασμός του φόρου δεν συνάδει ούτε με την προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, ούτε είναι δίκαιος.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΙΚ, ΕΦΟΡΙΑ, ΠΟΙΝΟΛΟΓΙΟ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!