υπουργείο-μεταφορών-3-δις-για-την-ευρυζ-322563
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 27.03.2008 | 00:00

Υπουργείο Μεταφορών: 3 δις για την ευρυζωνικότητα την επόμενη πενταετία

Να φτάσει η ευρυζωνικότητα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και οι οπτικές ίνες σε 2 εκατομμύρια σπίτια εντός της επόμενης πενταετίας στοχεύει το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. Με μακρά θητεία στην Ευρωβουλή και χρήστης ο ίδιος των νέων τεχνολογιών ο Κ. Χατζηδάκης είναι αποφασισμένος να βάλει τη χώρα μας δυναμικά στην ψηφιακή εποχή ώστε να διεκδικήσει ισότιμη θέση ανάμεσα στις πρωτοπόρες Ευρωπαϊκές Χώρες. Γι’ αυτό το λόγο το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών πρόκειται να ξοδεύσει περίπου 3 δις ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους αλλά και μέσω των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣδΙΤ) στο πλαίσιο της στρατηγικής του για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και τις νέες τεχνολογίες.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία από το 2004 έως σήμερα έχει γίνει ένα τεράστιο άλμα στη διείσδυση της ευρυζωνικότητας και από 0,1% έχει φθάσει πλέον στο 10% του πληθυσμού, με περισσότερες από 1 εκατομμύριο συνδέσεις ADSL, ενώ η ζήτηση αυξάνεται συνεχώς με ραγδαίους ρυθμούς. Άλλωστε, όπως είπε και ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση της στρατηγικής του υπουργείου του «το μέλλον σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η αξιοποίηση της ψηφιακής εποχής. Και σε αυτό το μέλλον η Ελλάδα θέλει να μπει ενεργά, με δυναμισμό και αποφασιστικότητα. Ώστε ο πολίτης, η χώρα, όλοι μας, να μπορέσουμε να απολαύσουμε τα αγαθά που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες. Γιατί νέες τεχνολογίες επικοινωνίας σημαίνουν: καινοτομία, ανταγωνιστικότητα, ανάπτυξη, ποιότητα ζωής», πρόσθεσε ο υπουργός Μεταφορών.
Τρεις άξονες

Η στρατηγική του υπουργείου Μεταφορών θα κινηθεί σε τρεις άξονες:
– Στην ανάπτυξη υποδομών με τη δημιουργία δικτύων πρόσβασης επόμενης γενιάς
– Στην εισαγωγή και ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών
– Στις πιλοτικές εφαρμογές των δυνατοτήτων της ψηφιακής εποχής με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη

Πρώτος: Ανάπτυξη υποδομών

Ο πρώτος άξονας αφορά την ανάπτυξη υποδομών και συγκεκριμένα τη δημιουργία δικτύων πρόσβασης επόμενης γενιάς. Εδώ το υπουργείο εστιάζει σε δύο κατευθύνσεις:

– διεθνώς: Με την αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της χώρας μας ώστε να καταστεί διεθνής επικοινωνιακός κόμβος.
Ως προς το κομμάτι της διεθνούς διασύνδεσης, στόχος είναι να αποκτήσει η Ελλάδα μια ικανή διεθνή δικτυακή υποδομή, ώστε να μπορεί να παρέχει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες μεταφοράς δεδομένων και πληροφοριών από και προς όλες τις χώρες της Ν.Α. Μεσογείου.
Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει τον κύριο κόμβο μεταφοράς δεδομένων από την Άπω και την Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη.
Γι’ αυτό και το σχέδιο εστιάζει κατά πρώτο λόγο στην επίτευξη διακρατικών συμφωνιών με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, οι οποίες αποτελούν και το σημείο όπου καταλήγουν τα ασιατικά δίκτυα. Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η αντίστοιχη επέκταση των καλωδίων υψηλής χωρητικότητας από την Ελλάδα προς τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων.

– Στην Ελλάδα: Με τη δημιουργία υποδομών που θα κάνουν προσιτή και διαθέσιμη την ευρυζωνική σύνδεση σε όλες τις περιοχές της χώρας. Έχοντας μελετήσει την εμπειρία από χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία αλλά και οι ΗΠΑ το υπουργείο Μεταφορών προσανατολίζεται– όσον αφορά τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας – στην επέκταση των δικτύων οπτικών ινών.
Επιδιώκει δηλαδή να ενώσει τα δίκτυα κορμού (ή backbone δίκτυα όπως λέγονται) που αναπτύσσονται σήμερα σε πολλές περιοχές της χώρας, με το οικοδομικό τετράγωνο, το κτίριο ή ακόμα και το σπίτι κάθε χρήστη.
Παράλληλα, για την κάλυψη των απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών της χώρας – όπου η διασύνδεση με δίκτυα οπτικών ινών είναι ουσιαστικά ανέφικτη, λόγω του υψηλού κόστους και των γεωγραφικών συνθηκών – το υπουργείο Μεταφορών σκοπεύει να εξετάσει εναλλακτικές τεχνολογίες. Τέτοιες τεχνολογίες περιλαμβάνουν το WiMax και το δορυφορικό internet σε συνδυασμό με WiFi, προκειμένου να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της Ελλάδος και να επιτευχθούν απολύτως αξιόπιστες συνδέσεις, μεγαλύτερες ταχύτητες και μικρότερο κόστος για το χρήστη-καταναλωτή

δεύτερος: Εισαγωγή νέων τεχνολογιών

Εδώ στόχος του υπουργείου Μεταφορών είναι να δημιουργήσει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, που θα μπορεί να συμβαδίζει με τις εξελίξεις της τεχνολογίας. Και όχι να προσπαθεί να τις ακολουθήσει εκ των υστέρων και αποσπασματικά.

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζει την προώθηση νέων νομοθετικών ρυθμίσεων και δράσεων, όπως:
 
– Η έκδοση ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη της ψηφιακής τηλεόρασης και ραδιοφώνου, καθώς και της κινητής τηλεόρασης (mobile TV) σε συνεργασία και με το Υπουργείο Επικρατείας
– Η ολοκλήρωση του συντονισμού των συχνοτήτων με τις γειτονικές χώρες έτσι ώστε να εξαλειφθούν οι παρεμβολές στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας
– Ο καθορισμός σημείων ψηφιακής εκπομπής με γνώμονα την αποτελεσματικότερη δυνατή κάλυψη του πληθυσμού.
– Η ανάπτυξη δικτύων εναλλακτικών τεχνολογιών τα οποία θα εξυπηρετήσουν κυρίως τις απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας (WiMax, δορυφορικό Internet, wifi)
– Η ανάπτυξη μηχανισμού για την ψηφιακή θωράκιση της χώρας, με στόχο την ασφάλεια των επικοινωνιών σε θέματα πολιτικής προστασίας.
– Η εκπόνηση Πολιτικής για το διάστημα. Η ανάπτυξη δηλαδή ενός σχεδίου που θα αποτυπώνει συγκεκριμένα τους στόχους, τις δυνατότητες και τις περαιτέρω κινήσεις της χώρας μας για την αξιοποίηση της τροχιακής θέσης των 39 μοιρών και των συχνοτήτων που κατέχει σήμερα.
– Η ολοκλήρωση και αναβάθμιση των προτύπων που υποστηρίζουν τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες. Όπως είναι π.χ. τα Πρότυπα Εγκατάστασης Οπτικών Ινών στις νέες κατοικίες.

Παράλληλα ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο πλαίσιο (νομικό & τεχνικό) που το Υπουργείο επεξεργάζεται ήδη για την παρακολούθηση και καταγραφή των επιπέδων της ακτινοβολίας που εκτίθεται ο πολίτης σήμερα. Αποκλίσεις από τα μέγιστα επιτρεπτά όρια θα οδηγούν σε παρεμβάσεις της πολιτείας ώστε να εξασφαλίζεται η υγεία και η ασφάλεια όλων των πολιτών σε όλη την επικράτεια.

Τρίτος: Πιλοτικές εφαρμογές στην καθημερινότητα του πολίτη

Με στόχο να δώσει την ευκαιρία στον πολίτη, με πιλοτικές δράσεις, να γνωρίσει τις νέες τεχνολογίες, να εξοικειωθεί με αυτές, να τις ενσωματώσει στην καθημερινότητά του, το υπουργείο Μεταφορών σχεδιάζει πιλοτικά προγράμματα και δράσεις, όπως:

– Η επιδότηση των οικιακών συνδέσεων adsl σε συστηματικούς χρήστες των ΜΜΜ όπως με το πρόγραμμα επιδότησης του φοιτητικού internet.
– η επιδότηση τερματικού εξοπλισμού επικοινωνιών για άτομα με αναπηρίες με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ
– η επιδότηση δημόσιων & εταιρικών ιστοτόπων ώστε να αναβαθμισθούν προσφέροντας Προσβασιμότητα σε άτομα με αναπηρίες επίσης με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ
– πιλοτικό πρόγραμμα παροχής δορυφορικού internet στα τρένα χρηματοδοτούμενο από την ΕSA (European Space Agency)
– η εκπομπή ψηφιακών εφαρμογών στο Τραμ και στα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
– η δημιουργία 5.000 σημείων ασύρματης πρόσβασης στο internet σε σταθμούς και χώρους συγκέντρωσης των ΜΜΜ
– η εκπομπή πιλοτικού τηλεοπτικού προγράμματος high definition, μέσω του δορυφόρου Hellas Sat που παρέχει την δυνατότητα στους πολίτες να απολαύσουν την νέα τεχνολογία.
– η δημιουργία portal από το ΥΜΕ για την ενίσχυση της «ηλεκτρονικής καλλιτεχνικής έκφρασης» (e-art), κάτι το οποίο αποτελεί πρωτοποριακό μέσο έκφρασης νέων καλλιτεχνών.
– η διοργάνωση ειδικών εκδηλώσεων, με αντικείμενο την επίδειξη των δυνατοτήτων της ψηφιακής τεχνολογίας σε κοινά όλων των ηλικιών. (e-park)
– Πιλοτικό πρόγραμμα Ψηφιακής ετοιμότητας για την προστασία πληροφοριακών συστημάτων από κακόβουλες επιθέσεις.