ΥΠΟΙΚ: Κίνητρα για την απόσυρση αυτοκινήτων – Τι αλλάζει στη διαδικασία

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η απόσυρση αυτοκινήτων και το 2015 αφού το υπουργείο Οικονομικών προωθεί σε μελλοντικό νομοσχέδιο την νομοθέτηση της παράτασης του μέτρου και τον επόμενο χρόνο. Οι φορείς της αγοράς αυτοκινήτου έχουν ήδη ζητήσει από τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη σε συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα, να δοθεί παράταση για ένα ακόμα έτος στα οικονομικά κίνητρα που παρέχονται στην απόσυρση των παλαιών αυτοκινήτων. Δεδομένου ότι λόγω κρίσης ο «στόλος» των αυτοκινήτων στην χώρα έχει αρχίσει να «παλιώνει» θεωρείται σχεδόν δεδομένη η παράταση. Το αίτημα φέρεται να έχει ήδη γίνει δεκτό από το ΥΠΟΙΚ με τους ίδιους όρους που ισχύουν και φέτος ενώ δεν αποκλείεται σε μια προσπάθεια η αγορά του αυτοκίνητου να παρουσιάσει εκ νέου ανάπτυξη να δοθεί κίνητρο και στα «λίγο» μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Δηλαδή να ισχύσει η απόσυρση και για αγορά αυτοκινήτων που δεν έχουν συμπληρώσει πολλά έτη απο την κυκλοφορία τους και πωλούνται ως μεταχειρισμένα.

Ποια είναι η διαδικασία της απόσυρσης ΙΧ -Τα τέσσερα βήματα

Από τη στιγμή που κάποιος ιδιοκτήτης αποφασίσει να αποχωριστεί το ΙΧ και να το στείλει για απόσυρση υπάρχουν τέσσερα απλά βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει.

1: Να συγκεντρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία καθορίζονται από τη νομική μορφή του ιδιοκτήτη του οχήματος.

2: Να κλείσει ραντεβού για τη συλλογή του οχήματος από το χώρο σας. Γερανό οδικής βοήθειας της εταιρείας που αναλαμβάνει την απόσυρση συλλέγει το όχημα από το χώρο του ιδιοκτήτη την ημέρα και ώρα που επιθυμεί εκείνος χωρίς επιβάρυνση.

3: Ο ιδιοκτήτης παραδίδει το όχημα στο οδηγό και εκείνος του δίνει μια βεβαίωση παραλαβής.

4: Ο ιδιοκτήτης περιμένει μέσω ταχυδρομείου το επίσημο Πιστοποιητικό Καταστροφής, πρόκειται για το επίσημο έγγραφο της διαγραφής.

Απόσυρση και έκπτωση για αγορά νέου ΙΧ

Για να μπορέσει κάποιος να αποσύρει το ΙΧ και να χρησιμοποιήσει την έκπτωση που δικαιούται για να αγοράσει καινούργιο θα πρέπει να γνωρίζει πως η έκπτωση εξαρτάται από το κυβισμό και τη φορολογητέα αξία του καινούργιου αυτοκινήτου. Η έκπτωση ισχύει μόνο για καινούργια αυτοκίνητα από επίσημη αντιπροσωπεία αυτοκινήτων.

Συγκεκριμένα:

έως 300 ευρώ αν αγοράσετε αυτοκίνητο έως 900 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι και 6.000 ευρώ

έως 960 ευρώ αν αγοράσετε αυτοκίνητο από 901 μέχρι 1.400 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι και 8.000 ευρώ

έως 1.430 ευρώ αν αγοράσετε αυτοκίνητο από 1.401 μέχρι 1.600 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι και 11.000 ευρώ

έως 2.800 ευρώ αν αγοράσετε αυτοκίνητο από 1.601 μέχρι και 2.000 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι 14.000 ευρώ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΚΙΝΗΤΡΑ, ΑΓΟΡΑ, ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ, ΥΠΟΟΙΚ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!