υποικ-έρχεται-μίνι-φορολογικό-νομο-188488
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 22.12.2014 | 07:40

ΥΠΟΙΚ: Έρχεται «μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα ρυθμίσει επτά εκκρεμότητες (λίστα)

Ενα μίνι φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα ρυθμίσει επτά εκκρεμότητες θα καταθέσει μέσα στις επόμενες μέρες το υπουργείο Οικονομικών με τη μορφή διαδοχικών τροπολογιών. Τα ανοιχτά θέματα που επείγει να κλείσουν πριν από το τέλος του χρόνου αφορούν την ακίνητη περιουσία, το χώρο του αυτοκινήτου και τη διαφήμιση. Ειδικότερα, με τη μορφή τροπολογίας αναμένεται να κατατεθούν σήμερα σε ένα και περισσότερα νομοσχέδιο:

  1. Το «πάγωμα» του φόρου 15% επί της υπεραξίας ακινήτων για δύο χρόνια, μέχρι και το τέλος του 2016.
  2. Η παράταση της περιόδου για τη διόρθωση λαθών του δελτίου περιουσιακής κατάστασης ( Ε9 ) μέχρι και τις 30/12/2014. Οι διορθώσεις αφορούν τις μεταβολές περιουσιακής κατάστασης 2010 -2013 και θα βοηθήσει να διορθωθούν και τα λάθη του ΕΝΦΙΑ που έγιναν λόγω ανακριβών η ελλιπών στοιχείων του Ε9 των υπόχρεων.
  3. Η παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των μεταβολών περιουσιακής κατάστασης για το 2014 μέχρι και τις 30 Μαρτίου του 2015. Με τα στοιχεία αυτά θα ανανεωθεί το σύνολο του περιουσιολογίου για το επόμενο χρόνο.
  4. Η θέσπιση του μέτρου που θα υπολογίζει το φόρο μεταβίβασης όχι πια με βάση την αντικειμενική αλλά με βάση την εμπορική αξία.
  5. Την παράταση για έναν ακόμη χρόνο μέχρι και τις 31/12/2015 της πληρωμής τελών κυκλοφορίας με το μήνα. Δηλαδή, του καθεστώτος που θέλει τους ιδιοκτήτες των οχημάτων που τα έχουν θέσει σε ακινησία να μπορούν να κυκλοφορούν τα Ι.Χ. τους, πληρώνοντας τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα.
  6. Την παράταση του καθεστώτος της απόσυρσης οχημάτων για ένα χρόνο μέχρι και το τέλος του 2015. Το όφελος της απόσυρσης θα είναι κλιμακωτό από 300 ευρώ έως και 2.800 ευρώ ανάλογα με τον κυβισμό του νέου αυτοκινήτου που θα αγοράζει ο δικαιούχος σε αντικατάσταση του παλιού.
  7. Τέλος, θα πρέπει να υπάρχει απόφαση για νέα αναστολή ή αλλιώς εφαρμογή του μέτρου με το οποίο επιβάλλεται φόρος 20% επί των εσόδων των διαφημίσεων και το οποίο αν και έχει ψηφιστεί από το 2010 ουδέποτε εφαρμόστηκε.