υπό-κατάργηση-φορείς-λίστες-εφεδρεία-295817
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 21.09.2011 | 10:00

Υπό κατάργηση φορείς: Λίστες εφεδρείας… δύο ταχυτήτων

Πολλών ταχυτήτων είναι η αντίδραση των 120 φορέων του Δημοσίου, οι οποίοι πρέπει πάση θυσία έως την ερχόμενη Δευτέρα να έχουν έτοιμες, με το 10% του προσωπικού τους, τις λίστες εφεδρείας το οποίο πραγματοποιεί στη μία το μεσημέρι συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών.

«Δεν έχουμε ακόμα καταλήξει πώς θα απαντήσουμε στην εγκύκλιο, θα κάνουμε διοικητικό συμβούλιο και ενδεχομένως να στείλουμε μια λίστα. Όχι όμως με ονόματα», λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια η Αθηνά Λάζου, διευθύνουσα σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Μικρών-Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας (ΕΟΜΜΕΧ).

Η λίστα του ΕΟΜΜΕΧ θα παρουσιάζει με «φωτογραφικό τρόπο» τους διαθέσιμους για εφεδρεία, χωρίς ονόματα. Για παράδειγμα «2 υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κοντά στη σύνταξη, 3 υπάλληλοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης που έχουν χαμηλά προσόντα». Ο ΕΟΜΜΕΧ ανήκει στο υπουργείο Ανάπτυξης και απασχολεί 113 άτομα. «Δεν είναι εύκολο να κατονομάσουμε ανθρώπους, αλλά αν δείτε και την εγκύκλιο είναι πολύ προσεκτικά γραμμένη. Μας ζητάει να κάνουμε μια εκτίμηση. Αυτό θα κάνουμε λοιπόν», λέει η κ. Λάζου.

Στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού η εικόνα είναι τελείως διαφορετική. Υπάρχουν 86 εργαζόμενοι ενώ -όπως λένε οι ίδιοι- οι οργανικές θέσεις είναι 95, «άρα όχι μόνο δεν περισσεύουν, αλλά λείπουν κιόλας». Την ίδια άποψη έχει και ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Θωμάς Αγραφιώτης, ο οποίος ανέλαβε τη διοίκηση το 2007. Έχει εκφράσει αυτή την άποψη τόσο στον αρμόδιο υπουργό Φίλιππο Σαχινίδη όσο και στον Γκραντ Θόρτον, τον ιδιώτη σύμβουλο που ανάλαβε να «τρέξει» συγχωνεύσεις Οργανισμών. «Μιλάμε για έναν φορέα που αυτοχρηματοδοτείται και στον οποίο έχουν να γίνουν προσλήψεις από το 1998». Ωστόσο, την τελική απόφαση για την αποστολή της λίστας πρόκειται να τη λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο σήμερα.

Το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ) έστειλε προχθές λίστα με όλα τα ονόματα των 480 εργαζομένων του στον αρμόδιο γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας για να επιλέξει εκείνος: «Εμείς πρέπει να προσλάβουμε εξωτερικό σύμβουλο για να πει αν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό», λέει ο πρόεδρος του ΕΙΝ Φίλιππος Λέντζας. Για τον ίδιο αυτή η επιλογή είναι καλύτερη, γιατί έτσι «δε θα υπάρχουν κατηγορίες για κομματικές επιλογές».

Ο Κώστας Καπελώνης, πρόεδρος του δ.σ. της Δημόσιας Επιχείρησης Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων υποστηρίζει ότι από την εταιρεία αυτή «λείπει προσωπικό». Εργάζονται 41 άτομα αορίστου χρόνου και 18 συμβασιούχοι με προσωρινή δικαστική εντολή. Άρα πρέπει να φτιάξουν λίστα με τέσσερα ονόματα.

Στην ΕΡΤ, υπάρχουν δυσκολίες σύνταξης της λίστας των 326 εφέδρων, ενώ από τη διοίκηση τονίζεται πως χρειάζονται «διευκρινίσεις» της εγκυκλίου σχετικά με τα κριτήρια.

Αύριο Πέμπτη έχει προγραμματίσει συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου και το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών στο οποίο δουλεύουν σήμερα 385 άτομα. «Το ΙΓΜΕ έχει ήδη κάνει αναδιοργάνωση», τονίζει ο πρόεδρός του Π. Μητρόπουλος, ο οποίος υπενθυμίζει ότι μέχρι πέρυσι είχε πάνω από 600 άτομα προσωπικό. Όπως λέει, «γίνεται προσπάθεια να διασωθεί το επιστημονικό προσωπικό».

Σε άλλους οργανισμούς, όπως ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ) των 350 ατόμων -εκ των οποίων οι 140 μόνιμοι- και η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ) με τους 70 υπαλλήλους, διαβεβαιώνουν πως «η λίστα των εφέδρων θα αποσταλεί εντός της προθεσμίας».

Υπάρχει κι ένας (τουλάχιστον) φορέας η διοίκηση του οποίου έχει ήδη επιτελέσει το έργο της: η Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων των 450 εργαζομένων (περιλαμβάνονται και εργαζόμενοι από τα Ολυμπιακά Ακίνητα) έχει ήδη συντάξει και αποστείλει τη λίστα με τους προτεινόμενους 45 έφεδρους.

Με πληροφορίες από «Τα Νέα»