ΥΠΕΣ: Το άσυλο μονόδρομος για τους Σύρους πρόσφυγες

Μονόδρομος για τους Σύρους πρόσφυγες που παραμένουν στην πλ. Συντάγματος η υποβολή αίτησης για άσυλο, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Μιλώντας το μεσημέρι σε δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας Πληθυσμού & Κοινωνικής Συνοχής, Άγγελος Συρίγος επανέλαβε ότι η παραμένει η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η υποβολή αίτησης ασύλου είναι η μόνη διέξοδος που έχουν οι πρόσφυγες καθώς τους διασφαλίζει νόμιμη παραμονή στη χώρα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δυνατότητα νόμιμης εργασίας και, ακόμη τη δυνατότητα να επισκεφθούν άλλες χώρες της Ευρώπης για τρεις μήνες ανά εξάμηνο.

Όπως είπε, η πλευρά του υπουργείου έχει ζητήσει από τους Σύρους κατάλογο ενδιαφερόμενων, ενημερώνοντας τους ότι θα ακολουθηθούν ταχύρρυθμες διαδικασίες απόδοσης ασύλου σε όσους είναι δυνατόν να ταυτοποιηθούν, με ρυθμό 10 αιτήσεων ανά ημέρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι Σύροι πρόσφυγες που βρίσκονται στο Σύνταγμα ζητούν:
1) Να διατυπωθεί έκτακτο αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση για έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων με τη συναίνεση της Ευρώπης, για να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια χωρίς το φόβο του θανάτου, της φυλακής και των κρατητηρίων των εγκληματικών κυκλωμάτων.
2) Μέχρι την έκδοση των ταξιδιωτικών εγγράφων το ελληνικό κράτος να εξασφαλίσει την κάλυψη των βασικών αναγκών των οικογενειών για στέγη και τροφή, ιατρική φροντίδα και κοινωνική υποστήριξη, με βάση το ισχύον Π.Δ. 80/2006.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, δεν υπάρχει αντίστοιχο ταξιδιωτικό έγγραφο στην έννομη τάξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως υποστηρίζει ότι πρέπει οι Σύροι να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, κανείς από τους πρόσφυγες μέχρι σήμερα δεν έχει προθυμοποιηθεί να υποβάλλει αίτηση ασύλου.

Αναφορικά με τη στέγασή τους, το υπουργείο επιδιώκει να βρεθεί λύση σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή. Επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή, το ελληνικό κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να στεγάσει όλους όσους έχουν έλθει από τη Συρία. Οι αριθμοί που παρουσιάζει το υπουργείο αναφορικά με τους πρόσφυγες που έχουν έρθει στην Ελλάδα έχουν ως εξής:

46.500 άνθρωποι έχουν έρθει συνολικά στη χώρα τα τελευταία 4 χρόνια
1.500 το 2011
7.900 το 2012
8.500 το 2013
28.500 έως τον Νοέμβριο του 2014.
4760 μόνο τον Οκτώβριο του 2014.

«Πρέπει να κινηθούμε νόμιμα. Δεν είναι στην πρόθεσή μας να κυνηγήσουμε τους ήδη κυνηγημένους», τόνισε ο κ. Συρίγος, σημειώνοντας ότι στις προθέσεις της ελληνικής πλευράς είναι να επιδιώξει συνεννόηση και με άλλες χώρες της Ευρώπης (κυρίως του Νότου) που ενεργοποιήσει τις σχετικές διατάξεις για θύματα πολέμου. Ακόμη, η χώρα ζητά χρηματοδότηση δομών φιλοξενίας.

Νωρίτερα στη διάρκεια της ημέρας, ο κ. Συρίγος έκανε λόγο για πολιτική υποκίνηση, από συγκεκριμένους κύκλους, αναφερόμενος στο ζήτημα των Σύρων προσφύγων στο Σύνταγμα.
Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99.5, υποστήριξε ότι «είναι οι ίδιοι που δημιούργησαν το θέμα με την Υπατία».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ, ΣΥΡΟΙ, ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!