ΥΠΕΣ: Πώς και πότε θα γίνει ο εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης (εγκύκλιος)

Εγκύκλιο εξέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, αναφορικά με τον εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης, στην οποία σημειώνει:

«Η Εθνική Αντίσταση εναντίον των στρατευμάτων κατοχής 1941-1944, προέκταση και
ολοκλήρωση του έπους της Αλβανίας, των μακεδονικών οχυρών και της Μάχης της Κρήτης,
υπήρξε έργο όλων των Ελλήνων που αντιτάχθηκαν, με τις όποιες δυνάμεις τους, στους κατακτητές και πολέμησαν για το πανάκριβο αγαθό της Ελευθερίας, ενάντια στο ναζισμό και το φασισμό.

Για να αποδοθεί έμπρακτα ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε όλους εκείνους-άνδρες, γυναίκες και παιδιά που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν ή έπεσαν ηρωικά προσφέροντας τα μέγιστα στον υπέρ πάντων αγώνα του λαού μας στα μαύρα χρόνια της κατοχής, η Ελληνική πολιτεία καθιέρωσε με το άρθρο 10 του ν. 1285/1982 την επέτειο της Μάχης του Γοργοποτάμου ως ημέρα πανελλήνιου εορτασμού της Εθνικής μας Αντίστασης. Η ανωτέρω μάχη-σταθμός της αντιστασιακής δράσης στην Ελλάδα, αποτελεί ταυτόχρονα, χάρη στον ενωτικό της χαρακτήρα, φωτεινό παράδειγμα για τις επερχόμενες γενιές.

Ο φετινός εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης θα γίνει σε ολόκληρη την επικράτεια, την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017, το δε πρόγραμμα του εορτασμού πρέπει να περιλαμβάνει:

α. Γενικό σημαιοστολισμό σε ολόκληρη την επικράτεια από την ογδόη πρωινή ώρα μέχρι τη δύση του ήλιου, την ημέρα της εορτής.

β. Τέλεση δοξολογίας στις έδρες των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων και ομιλία ενός εκπροσώπου των τοπικών αντιστασιακών οργανώσεων στο χώρο της κατάθεσης στεφάνων.

γ. Κατάθεση στεφάνων στις έδρες των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων από τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τον Περιφερειάρχη, τις στρατιωτικές αρχές, το Δήμαρχο, τα πολιτικά κόμματα, τους βουλευτές, τους εκπροσώπους των αντιστασιακών οργανώσεων και τις πολιτικές νεολαίες, καθώς και όποιον εκπρόσωπο νομικού προσώπου ή άλλου φορέα θελήσει να τιμήσει την Εθνική Αντίσταση και τους αγώνες κατά του ναζισμού και του φασισμού. Για την πόλη της Θεσσαλονίκης, η κατάθεση θα γίνει από την Υφυπουργό Εσωτερικών

δ. Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α., καθώς και των
καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών από τη δύση του ηλίου μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης της εορτής.

Ύστερα από τα παραπάνω, να επιμεληθείτε για την έγκαιρη έκδοση του σχετικού
προγράμματος εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης, για να έχει ο εορτασμός αυτός την πρέπουσα λαμπρότητα και πανεθνικό και παλλαϊκό χαρακτήρα».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠ-ΕΣ, ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ, ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!