ΥΠΕΣ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ STOP ΣΕ ΜΕΙΟΝ 1 ΔΙΣ ΜΕΣΩ ΣΑΜΑΡΑ

Πολιτική απόφαση για να μειωθούν οι περικοπές ύψους ακόμη και ενός δις από την Αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο της εξοικονόμησης  11,6 δις ευρώ την περίοδο 2013- 2014, με το επιχείρημα ότι από το 2009 οι μειώσεις για δήμους και περιφέρειες έχουν φτάσει στο 62%, θα επιδιώξει σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr κατά την αυριανή του συνάντηση (στις 12 το μεσημέρι) με τον πρωθυπουργό ο υπουργός Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Στυλιανίδης θα αναφέρει στον κ. Σαμαρά τα όσα είπε και στη σημερινή του συνάντηση στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα αλλά και τα όσα είχε αναφέρει και στην ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων:

α) Για τους μειωμένους πόρους κατά 300 εκατ. ευρώ προς τους δήμους από τους ΚΑΠ

β) Για τα €213,8 εκατ., δηλαδή την 4η δόση των οφειλόμενων ΠΟΕ (Παρελθόντων Οικονομικών Ετών)

«Πρόκειται για κονδύλια που απαιτούνται, όπως έλεγε παράγοντας του ΥΠΕΣ προς την aftodioikisi.gr, για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν οι δήμοι στις φετινές τους ανάγκες».

Τι θα γίνει όμως τις επόμενες δύο χρονιές; Ο ίδιος παράγοντας προεξοφλούσε ότι τα κονδύλια που θα δοθούν μέσω των ΚΑΠ σε δήμους και περιφέρειες θα είναι σημαντικά μειωμένα. Σύμφωνα δε με συγκλίνουσες πληροφορίες στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι οι περικοπές για το ΥΠΕΣ να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν το 1 δις ευρώ τη διετία. Είναι ενδεικτικό ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση συζητήθηκαν (αρχικές) περικοπές 500-600 εκατ. ευρώ.

Κινήσεις συμβολικού χαρακτήρα και εξορθολογισμού δαπανών

Γι’ αυτό το λόγο στα συρτάρια του υπουργείου Εσωτερικών βρίσκονται σχέδια  τόσο για κινήσεις συμβολικού χαρακτήρα όσο και εξορθολογισμού των δαπανών δήμων και περιφερειών. Άλλωστε, ο ίδιος ο Ε. Στυλιανίδης έχει μιλήσει για την ανάγκη να εξορθολογιστούν οι δαπάνες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται:

Μείωση των ειδικών συμβούλων δημάρχων και περιφερειαρχών

-Μείωση των μισθών δημάρχων, περιφερειαρχών, αντιδημάρχων και αντιπεριφερειαρχών

Στη δεύτερη:

Μείωση του αριθμού των συμβασιούχων που φέτος φτάνει το 10% ενώ δεν αποκλείεται τα επόμενα δύο χρόνια να είναι ακόμη μεγαλύτερος

Μείωση του λειτουργικού κόστους δήμων και περιφερειών με την ενεργοποίηση «ανενεργών» υπαλλήλων που όπως λέει ο ίδιος παράγοντας του ΥΠΕΣ «θα πρέπει να μετακινηθούν από τα γραφεία στις υπηρεσίες για τις οποίες προσλήφθηκαν». Με αυτό τον τρόπο θεωρείται εφικτό να παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες από τους δήμους ακόμη και με λιγότερους συμβασιούχους.

ξοικονόμηση κονδυλίων με την αξιοποίηση ανενεργών κτιρίων που θα μπορούσαν να στεγάσουν υπηρεσίες των δήμων και των περιφερειών και τη μείωση του ύψους των ενοικίων που καταβάλουν.

Έμφαση στην ανάπτυξη

Παράλληλα το υπουργείο δηλώνει έτοιμο να παράσχει κάθε βοήθεια για την αξιοποίηση της περιουσίας των δήμων, την αξιοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων είτε του ΕΣΠΑ είτε μέσω  ΣΔΙΤ και χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αλλά και ελληνικές τράπεζες.

Μάλιστα, το υπουργείο Εσωτερικών ευελπιστεί ότι μέσω των αναπτυξιακών προγραμμάτων και κυρίως του ΕΣΠΑ είναι δυνατόν να συνεχίσουν να λειτουργούν και κοινωνικές δομές όπως οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, το «Βοήθεια στο Σπίτι» κλπ

Για τη συνάντηση Στυλιανίδη-ΚΕΔΕ κάντε κλικ εδώ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!