υπεσ-αντιπαράθεση-για-τις-άδειες-μετα-297229
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 24.08.2011 | 08:30

ΥΠΕΣ: Αντιπαράθεση για τις άδειες μεταναστών

Σε νέο πεδίο «μάχης» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εξελίσσεται το νομοσχέδιο για για την αναδιοργάνωση του συστήματος αδειοδότησης της διαμονής αλλαδαπών.

ΝΔ και ΛΑΟΣ εξαπέλυσαν ομαδικά πυρά κατά της κυβέρνησης, με αφορμή διάταξη του νομοσχεδίου, η οποία μειώνει από 12 σε 10 τον αριθμό των ετών συνεχούς διαμονής στην Ελλάδα, που απαιτούνται για τη χορήγηση από τον υπουργό Εσωτερικών άδειας διαμονής για εξαιρετικούς λόγους.

Ο Χάρης Καστανίδης, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε ότι θα εξαντλήσει κάθε προσπάθεια για να αποδείξει ότι δικλείδες ασφαλείας δεν αφήνουν κανένα παράθυρο για μαζικές νομιμοποιήσεις μεταναστών.

«Μαζικές νομιμοποιήσεις δεν μπορούν να γίνουν», σημείωσε χαρακτηριστικά και προσέθεσε πως για να γίνει τυπικά αποδεκτή η αίτηση του ενδιαφερομένου πρέπει -πέρα από τα έγγραφα βέβαιης χρονολογίας που μπορούν να πιστοποιήσουν την 10ετή παραμονή του- να αποδείξει ότι έχει και ουσιαστική σχέση με τη χώρα.

Η ΝΔ

Από την πλευρά της, η το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης -διά μέσω του τομεάρχη Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη Θανάση Νάκου, άσκησε έντονη κριτική στον υπουργό Εσωτερικών, εξαπολύοντας εμμέσως και επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Προκειμένου η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τους κάθε λογής “συμπαραστάτες” των λαθρομεταναστών της Υπατίας, φέρνει διάταξη μείωσης του αριθμού των ετών από 12 σε 10 έτη συνεχούς διαμονής στην Ελλάδα, που απαιτούνται για τη χορήγηση από τον Υπουργό Εσωτερικών άδειας διαμονής για εξαιρετικούς λόγους», σημείωσε και προσέθεσε ζητώντας την απόσυρση της διάταξης:

«Επαναφέρει έτσι στο προσκήνιο την απαράδεκτη διάταξη που θεσμοθέτησε με το νόμο 3907/11, η οποία παρέχει ουσιαστικά το δικαίωμα στον υπουργό Εσωτερικών να προβαίνει σε μαζικές νομιμοποιήσεις λαθρομεταναστών που διαμένουν στη χώρα και κατ’ επέκταση, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις του νόμου της σημερινής κυβέρνησης για την ιθαγένεια, δίνει το δικαίωμα σε πολλούς να αποκτήσουν άμεσα ελληνική ιθαγένεια».

ΛΑΟΣ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ

Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για θετικό βήμα ως προς την αντιμετώπιση των μεταναστών, αν και επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια μετά και τις δεσμεύσεις του Χάρη Καστανίδη για περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές.

Το ΛΑΟΣ τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για μη μαζικές νομιμοποιήσεις.

Υπέρ…

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, η οποία που καταψήφισε την επίμαχη διάταξη.