υπεγράφη-η-κοινή-διακήρυξη-για-την-επι-134250
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 14.12.2015 | 17:00

Υπεγράφη η κοινή διακήρυξη για την επιδότηση ενοικίου 20000 προσφύγων

Χαρμόσυνο μήνυμα με «ηθική» διάσταση χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας την υπογραφή σήμερα της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ύπατης Αρμοστείας του OHE και της κυβέρνησης για την επιδότηση ενοικίου 20.000 προσφύγων στην ελληνική επικράτεια, ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ.

«Επισημοποιείται ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει μόνη της ένα ευρωπαϊκό και διεθνές πρόβλημα», όπως είναι το προσφυγικό, είπε ο αναπληρωτής υπουργός, που συμμετείχε στην τελετή της υπογραφής, στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

«Πρόκειται για πράξη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και προς τους πρόσφυγες», είπε από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία υπέγραψε εκ μέρους της Επιτροπής. Εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δέσμευση της Ελλάδας να διευρύνει τις θέσεις υποδοχής στο πλαίσιο της πολιτικής μετεγκατάστασης σε 50.000 άτομα και τόνισε ότι σημειώνεται πρόοδος στην αντιμετώπιση μιας μεγάλης πρόκλησης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

«Πρέπει όλοι να συνεργαστούμε», μόνον όλοι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια πρόκληση ήταν το μήνυμα που εξέπεμψαν και η κ. Γκεοργκίεβα και ο βοηθός Ύπατος Αρμοστής Τζορτζ Οκοθ-Ομπο.

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, τόνισε ότι η Υπάτη Αρμοστεία θα ξεκινήσει αμέσως τις διαδικασίες προκειμένου οι οικογένειες των προσφύγων να στεγαστούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες και να υπάρξει η αναγκαία διασπορά στο αστικό περιβάλλον, ώστε να μην διαταραχθούν οι σχέσεις με την τοπική κοινωνία.

«Έχουμε προχωρήσει πολύ στις υποχρεώσεις μας για τη δημιουργία των hot spot, σήμερα υπογράφουμε για την εγκατάσταση 20.000 προσφύγων, προχωράμε τις επιστροφές», είπε ο κ. Μουζάλας, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην Τουρκία, λέγοντας ότι θέλουμε τη συνεργασία, θέλουμε την παροχή κινήτρων και αμοιβαίες συμφωνίες, προκειμένου να σταματήσει το παιχνίδι με τους διακινητές, γιατί όσο συνεχίζεται η παράνομη διακίνηση, η κατάσταση δεν θα ομαλοποιηθεί.

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης του προσφυγικού, όπως ανέφερε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, υπερδιπλασιάστηκαν οι πόροι στον επταετή προϋπολογισμό από 4,5 σε 10 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν και χώρες όπως η Τουρκία, ο Λίβανος, η Ιορδανία.

Επίσης, μίλησε και για τα νέα μέτρα προκειμένου να διαφυλαχθεί η ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών, την οποία χαρακτήρισε πολύ σημαντικό ζήτημα».Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκή υπηρεσία ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής, που θα διαδεχθεί σταδιακά τη Frontex. Θα είναι ένα σώμα που θα είναι εφοδιασμένο με περισσότερο προσωπικό, αρτιότερο εξοπλισμό και ευρύτερες αρμοδιότητες.

Η σχετική πρόταση θα γίνει αύριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη συνέχεια θα υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πρόκειται να ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ