υπ-πο-δ-θεσ-νίκης-κόντρα-για-τον-ανδριά-311025
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 14.04.2010 | 10:46

ΥΠ.ΠΟ-δ. Θεσ/νίκης: κόντρα για τον ανδριάντα του Κ. Καραμανλή

«Στοπ» στην τοποθέτηση του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην πλατεία Αριστοτέλους, που επιθυμεί η δημοτική αρχή της Θεσσαλονίκης αλλά αντιδρούν φορείς της πόλης, βάζει το υπουργείο Πολιτισμού.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Λίνα Μενδώνη ζήτησε να παγώσουν οι εργασίες και να γνωμοδοτήσει εκ νέου το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, το οποίο είχε δώσει την έγκρισή του παρά την αντίθετη εισήγηση της τοπικής Εφορίας.

Ο ύψους 3 μέτρων ανδριάντας αποφασίστηκε να τοποθετηθεί σε κλιμακωτό βάθρο 1,6 μέτρων στην καρδιά της Αριστοτέλους, στο πλακόστρωτο πάνω από την οδό Μητροπόλεως, μεταξύ των κτιρίων «Ολύμπιον» και «Ηλέκτρα Πάλας».

Η απόφαση για φιλοτέχνηση αγάλματος του Κωνσταντίνου Καραμανλή είχε ληφθεί ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο το 1998, λίγες μόνο μέρες μετά τον θάνατό του. Το σημείο που επιλέχθηκε, όμως, ήταν αυτό που προκάλεσε σοβαρές ενστάσεις από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, καθώς το μεγάλων διαστάσεων άγαλμα διακόπτει την προοπτική του ιστορικού άξονα της πόλης προς τη θάλασσα.

Αντιδράσεις, όμως, υπήρχαν και σε πολιτικό επίπεδο, με δημοτικούς συμβούλους να υποστηρίζουν ότι η δημοτική αρχή επιχειρεί να φορτίσει ιδεολογικά και να εκμεταλλευτεί κομματικά μια πράξη τιμής και μνήμης.

Άλλωστε, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν τα μέλη της παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» στη σχετική επιστολή τους προς τον υπουργό Πολιτισμού, η Πλατεία Αριστοτέλους συνδέεται με πολιτικές συγκεντρώσεις όλων των παρατάξεων. Η παράταξη έχει αντιπροτείνει να τοποθετηθεί το άγαλμα στην ευρύτερη περιοχή της Ηλεκτρικής Εταιρείας, δεδομένου ότι η Νέα Παραλία ήταν η «σφραγίδα» του στη Θεσσαλονίκη, ενώ στο συγκεκριμένο σημείο έγινε η πρώτη μεγάλη συγκέντρωση της μεταπολίτευσης.

Τρεις ερωτήσεις στη Βουλή κατέθεσε και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Χρύσα Αράπογλου, ζητώντας την επανεξέταση της πρότασης για αισθητικούς, αλλά και ιστορικούς λόγους.

«Όχι της Εφορίας»

Παρότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος διέβλεψε μικροκομματικά κριτήρια πίσω από τις αντιδράσεις, τις απόψεις των διαφωνούντων ενστερνίστηκε η αρχιτεκτονική κοινότητα, αλλά και η 4η Εφορία Νεωτέρων Μνημείων, η οποία στην εισήγησή της ήταν αρνητική ως προς την τοποθέτηση στην Πλατεία Αριστοτέλους, αντιπροτείνοντας είτε τη Νέα Παραλία είτε την είσοδο του νέου δημαρχείου.

Ωστόσο, το Τοπικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων επέλεξε να την αγνοήσει και με οριακή πλειοψηφία (5-4), την οποία διαμόρφωσε η θετική ψήφος του κ. Παπαγεωργόπουλου που είναι μέλος, ενέκρινε την πρόταση, η οποία πέρασε και από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Η νέα εξέλιξη αναστέλλει- τουλάχιστον προσωρινά- τα σχέδια του δήμου Θεσσαλονίκης, που επρόκειτο να αρχίσει τις εργασίες για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Πάντως, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος εμφανίζεται αμετακίνητος στην άποψή του για τοποθέτηση του αγάλματος στην Αριστοτέλους. «Για μας το θέμα έχει λήξει», είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε πως δεν είναι δυνατόν να αποφασίζει η Αθήνα για τα αγάλματα της Θεσσαλονίκης.